Un diamant de dimensiuni „excepționale” a fost scos dintr-o mină din Botswana FOTO

Ultima actualizare:

Un diamant de dimensiuni excepţionale a fost descoperit într-o mină din Botswana, cel mai mare producător de diamante din Africa, a anunţat joi o companie minieră canadiană, potrivit AFP. Piatra preţioasă, este „unul dintre cele mai mari diamante brute descoperite vreodată”, a transmis compania, iar președintele țării s-a lăudat cu diamantul spunând că este cel mai mare din țara lui. 

Diamantul are 2.492 de carate

image

Această piatră preţioasă, care nu încape într-o palmă și care are 2492 de carate a fost descoperită în mina Karowe din nord-estul Botswana și  este ''unul dintre cele mai mari diamante brute descoperite vreodată'', a subliniat compania Lucara într-un comunicat.

Diamantul a fost scos dintr-o mină a companiei Lucara
Diamantul a fost scos dintr-o mină a companiei Lucara

Guvernul Botswana consideră că uriașa piatră de 2.492 de carate este cea mai mare descoperită în țară și a doua ca mărime scoasă vreodată dintr-o mină. În legătura cu această descoperire și președintele acestei ţări a oferit un comunicat distinct.

Din punctul de vedere al caratelor, nu este departe de cel mai mare diamant cunoscut, ''Cullinan'', care cântăreşte peste 3.100 de carate şi a fost scos la lumină în Africa de Sud în 1905.

„Suntem încântaţi că am recuperat acest diamant extraordinar'', a declarat William Lamb, directorul companiei Lucara, citat în comunicat.

Compania nu a dezvăluit valoarea diamantului

Compania minieră canadiană Lucara Diamond Corp. a declarat că a recuperat diamantul brut „excepțional” din mina sa Karowe din vestul Botswanei. Lucara a spus că este o piatră „de înaltă calitate” și a fost găsită intactă. Ea a fost localizat folosind tehnologia cu raze X.

Lucara nu precizează valoarea descoperirii şi nici calitatea acesteia, dar o prezentare destinată presei este preconizată să aibă loc joi după-amiază la Gaborone. Diamantul urmează să fie prezentat preşedintelui Mokgweetsi Masisiv cu această ocazie.

Botswana este unul dintre cei mai mari producători mondiali de diamante, activitate care constituie principala sursă de venit a acestei ţări.

Aşa cum a subliniat compania Lucara în comunicatul său, veniturile din diamante aduc Botswanei „avantaje socio-economice considerabile'', care finanţează „domenii esenţiale cum ar fi educaţia şi sănătatea'', dar şi infrastructura din această ţară. 

Populația Botswanei este estimată la 2,6 milioane de locuitori.

Înaintea descoperirii anunţate joi, cel mai mare diamant recuperat în Botswana a fost o piatră de 1.758 de carate, extrasă tot de Lucara în 2019 şi botezată Sewelo.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul Harry Regele Charles Foto Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
eb0xp9gqTGe 3O jpg
Alfred Bulai este escortat de polițiști în afara secției 2 de politie din București. FOTO Inquam Photos / George Călin
Alanya Turcia Unspalash jpg
hotel vacanta pixabay jpg
andrea galimberti sara stefanelli jpg
Nava Hetman Ivan Mazepa FOTO @DEFENSEEXPRESS / X
Michele  Köbke avion profimedia jpg
rain 316579 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net