Un român și prietena sa, “prizonieri” în Noua Zeelandă din cauza pandemiei de coronavirus

Ultima actualizare:

    radu Păltineanu și Irina Repede, vacanță prelungită la AntipoziFoto: Facebook / Radu Păltineanu
radu Păltineanu și Irina Repede, vacanță prelungită la AntipoziFoto: Facebook / Radu Păltineanu

Radu Păltineanu, alpinist şi blogger, și iubita sa, Irina Repede, au rămas blocaţi în Noua Zeelandă, din cauza epidemiei de coronavirus. “Undeva, în sinea mea, am vrut să rămân aici”, spune Radu. El ține și un jurnal despre experiența trăită la capătul lumii.

O nouă aventură! Radu Păltineanu, un româno-canadian, are parte de o altă provocare, după ce, cu câțiva ani în urmă, a traversat pe bicicletă America de  Nord și America de Sus, din Alsaka până în sudul Argentinei. Originar din Piatra Neamț, Păltineanu s-a trezit captiv în Noua Zeelandă, din cauza pandemieie de SARS – CoV – 2 și nu regretă deloc.

Stau într-un sătuc din nord

Împreună cu prietena sa, Irina Repede, a decis să petreacă o vacanţă în Noua Zeeleandă. După ce au făcut demersurie necesare, cei doi au zburat de la Bucureşti în Australia, apoi la Auckland, capitala Noii Zeelande. Epidemia de coronavirus le-a schimbat însă total vacanța în insula îndepărtată.

În Noua Zeelandă, cei doi români au apucat să parcurgă puțin din traseul plănuit, dar acum sunt „prizonieri“ acolo de pe 23 martie, când autorităţile au decis închiderea graniţelor şi suspendarea zborurilor din pricina bolii care începuse să afecteze şi această ţară. Prin urmare, Radu și Irina au fost nevoiți să rămână într-un mic sătuc din Northland - Ţinutul de Nord (una dintre cele 16 regiuni ale ţării), situat în apropiere de un mic oraş, Kerikeri. 

“Un moment de trezire la realitate”

Pentru a împărtăși impresiile de călătorie cu alți pasionaţi de aventură, Radu Păltineanu ţine un jurnal pe contul de Facebook. Iată cum a primit românul vestea că la Antipozi s-au închis frontierele: “Când am plecat spre Noua Zeelandă, nu mi-aş fi imaginat o clipă că pandemia de COVID - 19 va căpăta asemenea dimensiuni la scară globală. De altfel, în prima săptămână petrecută în acest capăt de lume, am fost complet ferit de problemele din afară, aflându-mă în inima sălbăticiei din Fiordland, în extrema sudică țării. A fost o provoca destul de mare să străbat 54 de kilometri prin mlaştini, vegetaţie luxuriantă şi poteci puţin bătute, dar mai greu a fost să fac faţă ştirilor, la întoarcerea din expediție. Zecilor de mii de noi cazuri detectate şi miilor de morţi în Europa. Primele reacţii pe care le-am avut au fost ignorarea şi negarea, dar, apoi, am început să-mi dau seama că tot ceea ce se întâmplă acum ne impactează pe toţi: rapid, direct şi global. Şi mi-e clar că fără măsurile minime de protecţie şi izolare nu ne vom recupera. Chiar dacă asta are un cost enorm. Tind să văd şi partea bună din acest fenomen. În toţi anii petrecuţi explorând cele mai sălbatice colţuri ale Terrei, am realizat cât de afectată este planeta de impactul nostru, de urmele lăsate de noi şi de trendurile economiilor noastre mereu puse pe creştere cu orice preţ şi prea puţin orientate spre conservare şi spre autenticitate. Aşa că eu îl văd şi ca pe un moment de trezire la realitate. Chiar cred în vorba aia românească: tot răul spre bine!”.

“Nu pot să nu mă gândesc la cei rămași acasă”

Nemțeanul nu regretă că a rămas, vrând - nevrând, în țara din emisfera sudică, alături de prietena sa. “M-am dus la aeroport doar ca să constat că toate zborurile mele au fost anulate. Singapore, unul din statele prin care ar fi trebuit să tranzitez dinspre Noua Zeelandă spre Europa, şi-a închis graniţele pentru cetăţenii straini, urmând astfel modelul altor ţări. Dar eram pregătit. Undeva în sinea mea am vrut să rămân aici. Pentru mine şi iubita mea, asta se traduce într-o lună de auto-izolare într-o micuţă comunitate rurală. Totuşi, nu pot să nu mă gândesc la cei rămaşi acasă, la cei bolnavi şi la cei în pericol. Aşa că, vă rog, luaţi fiecare în parte măsurile care se impun. Staţi acasă şi folosiţi acest timp pentru a-l petrece cu cei dragi vouă. Meditaţi! Regândiţi acţiuni şi strategii. Reevaluaţi tot şi rămâneţi pozitivi, sperând într-un viitor al autenticului”, notează aventurierul român în jurnalul său de călătorie.

Citește articolul integral și vezi mai multe imagini pe adevarul.ro!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul George, Prințesa Charlotte și Prințul William Foto Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
alimente jpg
petre florin crevedia foto inquam octav ganea jpg
image png
469859399 1102167817961740 672508127811502855 n jpg
brad 1 jpg
profesoara care citeste o carte jpg
lovitura parta jpg
Metoda japoneza de slabit  Iti ia doar 10 minute pe zi  Sursa foto  shutterstock 1807805059 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net