Un singur român, dintre cei care doresc să părăsească Afganistanul, nu a putut ajunge la aeroportul din Kabul
Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe, a declarat vineri seară, 20 august, că mai există un singur român care nu a putut ajunge în aeroportul din Kabul, dintre cei care vor să se întoarcă din Afganistan.
Ministrul Afacerilor Externe a declarat că, pe lângă cei 14 cetăţeni români care în cursul dimineţii au reuşit să ajungă pe aeroportul din Kabul, se mai află în Afganistan un cetăţean român care şi-a exprimat dorinţa de a fi evacuat, dar care nu a putut ajunge la aeroport.
"Mai există un singur cetăţean român dintre cei aflaţi în capitala afgană, care dorea să fie evacuat, el ne-a informat însă, acum puţin timp, că nu poate să ajungă, din raţiuni de securitate, la aeroport. De asemenea, am încercat în toată această perioadă să contactăm o serie de cetăţeni afgani, fie foşti colaboratori ai trupelor române care şi-au desfăşurat misiunea în Afganistan, fie studenţi care au burse acordate de statul român pentru a încerca de asemenea să îi evacuăm, în măsura în care ei vor putea să ajungă în aeroportul internaţional”, a declarat Bogdan Aurescu, vineri seară, la Antena 3.
Conform ministrului, românul care nu a putut ajunge la aeroport după ce a anunţat că doreşte să fie evacuat lucrează pentru un program ONU.
În ceea ce îi priveşte pe cei 14 cetăţeni români care au ajuns la aeroport, ministrul a explicat că autorităţile române pregătesc un al treilea zbor al aeronavei care a mers în Afganistan, pentru a-i evacua pe aceştia, dar şi cetăţeni ai altor state care vor să părăsească Afganistanul.
Ministrul de Externe a catalogat situaţia din capitala Afganistanului drept una "volatilă", care se poate agrava de la un moment la altul.
De ce nu vor toți românii din Afganistan să fie evacuați de MAE
Întrebat de ce nu au fost evacuaţi din timp toţi cetăţenii români care se află în Afganistan şi de ce aceştia nu au părăsit ţara odată cu militarii, în urmă cu o lună, Bogdan Aurescu a explicat că mulţi dintre aceştia sunt angajaţi ai unor organizaţii internaţionale, cum e ONU, ai unor structuri private de securitate sau ai unei agenţii a NATO şi că, cel mai probabil, la acel moment nu s-a pus problema evacuării, la acel moment "nu exista un sentiment acut de insecuritate".
"În altă ordine de idei, trebuie spus că există în continuare cetăţeni români care se află în capitala Afganistanului care nu doresc să fie evacuaţi, pentru că sunt în diverse structuri care au propriile lor planuri de evacuare şi preferă să participe la acele operaţiuni de evacuare. Aceasta este realitatea în acest moment, practic, până acum, cu o singură excepţie, am reuşit sau suntem în curs de a evacua aproape toţi cetăţenii români care sunt dornici să fie repatriaţi”, a adăugat ministrul Afacerilor Externe.