VIDEO Schismă în biserica ortodoxă
Biserica Ortodoxă Rusă a anunţat că rupe legăturile cu Patriarhia de la Constantinopol, după ce aceasta a recunoscut independenţa faţă de Moscova a Bisericii Ortodoxe din Ucraina.
Patriarhia de la Constantinopol deţine, în mod simbolic, autoritatea spirituală asupra celor 300 de milioane de creştin-ortodocşi din lume. Biserica Rusă declară că nu va mai oficia slujbe în comun cu ierarhii de la Constantinopol.Săptămâna trecută, Patriarhia de la Constantinopol a decis, în urma unui sinod de două zile organizat la Istanbul, să recunoască Biserica Ucraineană ca fiind independentă de cea din Rusia, după ce a respins în trecut acest lucru. Biserica Ortodoxă Rusă a reacţionat imediat şi a transmis că nu mai vrea să aibă de-a face cu Patriarhia.
HILARION purt.de cuv., Biserica Ortodoxă Rusă: "Am luat decizia să ne rupem total de legăturile euharistice cu Patriarhia de la Constantinopol. Am fost forţaţi să luăm această decizie de suita de decizii luate de Patriarhia de la Constantinopol. Cât timp aceste decizii acesteia, ilegale şi anti-canonice, rămân învigoare, noi nu putem păstra legăturile cu această biserică ce a devenit schismatică."Mulţi creştin-ortodocşi susţin că Biserica Rusă susţine insurgenţa prorusă din estul Ucrainei.IEVSTRATI ZORIA / arhiepiscop, Biserica Ortodoxă Ucraineană: "Noi, ca biserică, încercăm să fim independenţi de Moscova nu pentru că nu ne place de Rusia, ci pentru că vedem cum Imperiul Rus îşi foloseşte biserica, pe teritoriul ţării noastre, ca să îşi promoveze propriile interese politice."Preşedintele Petro Poroşenko a declarat că independenţa Bisericii de la Kiev merge mână în mână cu neatârnarea ţării sale. "Nu contează dacă e o biserică rusă ori ucraineană. Mă doare să văd cum credincioşii pornesc conflicte, aşa cum este acesta, conflicte despre autoritatea la care să se raporteze biserica. ""Ca stat, Ucraina are nevoie de religie. Credinţa trebuie să fie un stâlp care să ne susţină, să ne arate drumul pe care să mergem în viitor."Biserica Ortodoxă Ucraineană a fost înfiinţată în 1991, după independenţa statului. Patriarhul Filaret, fost ierarh al Moscovei, a fost excomunicat, în consecinţă. Relaţiile dintre Kiev şi Moscova şi, implicit, între cele două biserici s-au deteriorat, după izbucnirea conflictului din estul Ucrainei în 2014.