Vreme foarte caldă în Spania și Portugalia. Plajele sunt pline, vânzările de înghețată au explodat
Locuitorii din Bilbao, în nord-vestul Spaniei, își petrec în mod normal luna aprilie ferindu-se de ploi, dar în acest weekend oamenii au aglomerat plajele, deoarece temperaturile au fost cu peste 10 grade Celsius peste cele normale, informează Reuters. Vreme deosebit de caldă pentru luna aprilie se înregistrează și în Portugalia.
Aprilie fierbinte în Spania și Portugalia
În Spania, mulți oameni au schimbat umbrelele cu înghețata, deoarece temperaturile au depășit cu mult valorile normale pentru luna aprilie în mai multe zone din țară, a anunțat Aemet, agenția de stat pentru prognoze meteo.
„Temperaturile, atât sâmbătă, cât și duminică, vor fi între 5 și 10 grade Celsius mai mari decât în mod normal în mare parte din țară și între 10 și 15 grade Celsius mai mari în nordul peninsulei și în Insulele Canare", a scris Aemet într-o postare pe X.
Temperaturile înregistrate acum, în luna aprilie sunt potrivite unei luni de vară, a precizat Aemet.
În Portugalia, temperaturile au fost, de asemenea, mai ridicate decât în mod obișnuit pentru această perioadă a anului, potrivit agenției meteorologice IPMA.
În regiunea centrală Santarem, se așteaptă ca valorile să sară considerabil de 30 de grade Celsius.
Cu toate acestea, până săptămâna viitoare, temperaturile vor scădea din nou în mare parte din Spania, în special în nordul țării, a precizat Aemet.
Spania depăşește Marea Britanie ca destinaţie favorită a investitorilor
Spania a depăşit Marea Britanie ca destinaţie preferată de investitorii hotelieri, datorită multelor contracte din domeniul ospitalităţii încheiate în această ţară, conform rezultatelor unui sondaj publicat duminică de cotidianul britanic Financial Times, relatează agenţia EFE.
Marea Britanie a căzut pe locul doi, după ce ocupase prima poziţie în 2018 şi 2017, conform sondajului din 2024 elaborat de firma de servicii imobiliare CBRE, care mai menţionează Italia, Franţa şi Grecia între primele cinci destinaţii în care să se investească anul acesta capital.
Sondajul a fost elaborat în rândul a peste 60 de investitori, printre care proprietari de hoteluri, promotori şi fonduri private.
„Spania prosperă datorită cifrelor record din turism şi performanţei operaţionale robuste a operatorilor hotelieri", a precizat responsabilul CBRE pe partea de hoteluri pentru Europa, Kenneth Hatton, pentru FT.
El a adăugat că "investitorii văd oportunităţi în Spania, atât în zona de coastă cât şi în zonele urbane".
Se evidenţiază suflul bun al sectorului hotelier, care a impulsionat revenirea contractelor după pandemie şi se remarcă faptul că mai mult de două treimi dintre investitori intenţionează să aloce mai mult capital pentru contractele din această industrie, datorită randamentului comercial bun şi aşteptărilor privind o îmbunătăţire a condiţiilor de creditare, dacă ratele dobânzilor vor scădea.
Datele CBRE vin după o serie de mari tranzacţii derulate în Spania anul trecut, unde totalul investiţiilor a fost de 4,1 miliarde euro, cu 30% mai mare faţă de 2022 şi cu 70% peste nivelul din 2019.
Printre acestea figurează, de exemplu, achiziţionarea a 17 hoteluri din Spania de la Fondul de capital imobiliar de către o serie de fonduri de investiţii suverane din Abu Dhabi.
FT indică un record de 85,1 milioane vizitatori străini în această ţară, în 2023, cu 19% mai mulţi faţă de 2022.
Sondajul mai menţionează că, la nivel de oraşe, Londra şi-a menţinut prima poziţie, dar Madrid a urcat pe locul al doilea, depăşind Parisul, care va găzdui Jocurile Olimpice în această vară.