Vremea a luat-o razna în Europa! În loc de zăpezi vine primăvara?
Temperaturi de primăvară, la mijlocul lunii decembrie! În loc să se pregătească de Crăciun, locuitorii din Spania și Franța și-au scos hainele subțiri și s-au bucurat de soare, zilele trecute. Temperaturi neobișnuit de ridicate au fost înregistrate în mai multe regiuni, din cauza unui curent de aer subtropical care a străbătut Europa.
Franța. Au fost temperaturi istorice, cu până la șase grade peste cele normale pentru această perioadă. Oamenii s-au plimbat prin târgurile de Crăciun pe o vreme blândă, ca de primăvară. A fost extrem de cald luni, 11 decembrie, cu 24°C înregistrate la Cannes. O temperatură record pentru ultima lună a anului, depășind 23,4°C din 5 decembrie 1988, potrivit Météo-France. În această regiune, temperatura maximă obișnuită este de 14,2°C. Cannes nu este singurul oraș de pe Coasta de Azur unde au fost doborâte recorduri la începutul săptămânii. Au fost 23,6°C la stația meteo Valbonne-Sophia, peste cel înregistrat în urmă cu 35 de ani. Aceeași temperatură a fost și în Pégomas, care a depășit recordul lunar de 20,1°C din 2019. În Mandelieu-la-Napoule, mercurul a urcat la 22,3°C luni, în timp ce a ajuns la 22,8°C la Antibes-Golfe Juan.
Spania. 27,5 °C Celsius au fost înregistrate în Valencia – cea mai ridicată temperatură care a fost măsurată în acest oraș în luna decembrie, din 1938 până în prezent, a anunțat Agenția de Meteorologie de Stat. Temperatura a fost măsurată la observatorul aeroportului în jurul orei 15, luni. Recordul anterior pentru iarnă a fost stabilit pe 28 ianuarie 2021 la 26,6°C la observatorul Viveros. Pentru luna decembrie, cea mai mare valoare a fost atinsă în 2019, respectiv 25°C. Tot pe 11 decembrie, În provincia Alicante, Rojales au fost înregistrate 26,5 °C, iar în Xàbia 23,2°C.
2023, cel mai călduros an din istorie
Deși anul nu s-a încheiat încă, Observatorul Copernicus a anunțat deja pe 6 decembrie că 2023 va fi „cel mai tare înregistrat vreodată în istorie”. Cu o medie de 14,22°C pe suprafața globului, noiembrie 2023 depășește recordul anterior din 2020 cu 0,32°C. „2023 are acum şase luni şi două sezoane record. Acest noiembrie extraordinar, care include două zile cu temperaturi cu 2 grade peste perioada preindustrială, face ca 2023 să fie cel mai călduros an înregistrat vreodată în istorie”, a declarat Samantha Burgess, director adjunct al serviciului pentru schimbări climatice (C3S) din cadrul Copernicus, citată într-un comunicat. Carlo Buontempo, directorul C3S a avertizat că pe viitor va fi și mai cald: „Atât timp cât concentraţiile de gaze cu efect de seră continuă să crească, nu ar trebui să ne aşteptăm la rezultate diferite de cele observate în acest an. Temperatura va continua să crească, la fel şi efectele valurilor de căldură şi ale secetei”.
17°C în sudul României
Nu vine iarna încă! În România, temperaturile vor înregistra o creștere semnificativă până la sfârșitul acestei săptămâni, iar ploile își vor face apariția în majoritatea regiunilor țării, mai ales în zonele montane. ANM a emis un avertisment cod Galben pentru ploi moderate cantitativ, care va fi în vigoare începând cu 13 decembrie, pentru 13 județe. Însă, în partea de sud a țării, temperaturile vor fi mult mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă. Azi, au fost 14°C Celsius, iar mâine, 13 decembrie, temperaturile vor ajunge la 16-17°C în sudul țării, conform prognozei ANM. Începând de joi și vineri (14 și 15 decembrie), ploile vor începe să se retragă către regiunile sudice ale țării, unde se vor transforma în lapoviță, iar spre finalul săptămânii vor dispărea complet.