Israel: între tradiţii religioase şi spa la Marea Moartă - FOTO/VIDEO
Ţara Sfântă continuă să atragă aproximativ două milioane de turişti anual. Dacă Ierusalimul e un amestec interesant al vremurilor apuse cu un prezent destul „tulburat”, şi cu un focar de credinţe care se contestă una pe cealaltă, restul ţării are câteva zone demne de bifat: Tel Aviv, Marea Moartă şi Eilat.
Aranjează-ţi singur concediul. Accesează Click Servicii!
Ierusalimul vă va lasă fără cuvinte. Mai mult decât frumos, acest centru al spiritualităţii este leagănul a trei credinţe: iudaice, creştine şi islamice. Într-o singură plimbare, veţi vedea creştini rugându-se în linişte la Biserica Sfântului Mormânt, evrei murmurându-şi rugăciunile la Zidul Plângerii, musulmani pupând pământul la Moscheea Al Aqsa.
În oraşul vechi, un labirint de alei şi străduţe cu ziduri înalte şi clădiri vechi vă conduce către bazarul aglomerat, bună parte din el aflat chiar pe faimoasa Via Dolorosa. În timp ce încercaţi să refaceţi traseul final al lui Isus, comercianţii arabi vă trag de mânecă: "Nu vreţi nişte covoare persane ieftine şi de calitate? Le dau la super preţ... Poate vă tentează o geacă de piele. Sau de ce nu-i luaţi soţiei aceste frumoase bijuterii de aur?".
Vezi aici mai multe imagini din Israel
Mai spre sud, dar sub pământ, se află oraşul lui David, unde aveţi ocazia să vă simţiţi un fel de Indiana Jones care traversează nişte canale reci şi întunecoase. În Ierusalimul de Est sunt găzduite cele mai multe consulate, muzee, dar şi oraşul arăbesc, în timp ce Ierusalimul de Vest este leagănul israelian. Aici locuiesc cei mai mulţi evrei ultraortodocşi.
Îmbrăcaţi în negru, aceştia poartă obligatoriu pălării sau căciuli de blană, din care ies ca nişte ciucuri şuviţe lungi de păr ondulat. După ce treceţi în revistă toate obiectivele istorice, inclusiv Grădinile Ghetsimani şi locul unde se presupune că ar fi avut loc Cina cea de taină, dacă vă tentează viaţa de noapte, e bine să ştiţi de străduţele Ben Yehuda şi Nahalat Shivaa, zone bântuite mai ales de tineri israelieni şi de turişti din toate colţurile lumii, cu baruri, puburi, discoteci, cluburi şi restaurante.
Spa de milioane la Marea Moartă
Călătoria către Marea Moartă, unde veţi găsi unele dintre cele mai bune hoteluri de spa din lume, se face cu autocarul, direct prin deşert. Mai cu un chibuţ în dreapta, mai cu o tabără a armatei israeliene în stânga, mai cu un sat de beduini aruncat pe un deal, timpul trece destul de repede până la Masada, muntele care se ridică extrem de spectaculos chiar deasupra mării.
Turismul de spa este înfloritor, nămolul atât de curativ pentru o serie de afecţiuni reumatice sau de piele este free pentru oricine ajunge acolo, cu condiţia să intre în mare. În hoteluri sunt centre comerciale unde se vând produse cosmetice cu minerale extrase din mare, deloc ieftine, dar frumos ambalate.
Ai vizitat Israelul? Intră pe forum şi povesteşte impresiile de călătorie!
Eilatul este o staţiune luxoasă, situată la malul Mării Roşii, între alte două zone turistice, Aqaba iordaniană şi Taba egipteană. Hotelurile terasate cu grădini suspendate, parcuri luxuriante şi piscine răcoroase răsar direct din deşertul roşiatic.
Atmosfera aminteşte de Miami, prin cluburile de noapte pline de fete şi soldaţi americani din R&R (Rest and Rehabilitation), este totuşi detronată de turismul de scuba-diving şi snorkeling.
Acoperiţi-vă umerii la obiectivele religioase!
Conform site-ului Ministerului Afacerilor Externe, începând cu data de 1 martie 2008, cetăţenii români care călătoresc în Israel în scopuri turistice nu mai au nevoie de viză. Este bine să aveţi la voi euro sau dolari. Puteţi plăti direct aproape peste tot sau îi puteţi schimba în moneda locală, sekelul israelian nou (NIS sau, în altă varianta, ILS). 1 RON = 1.28 sekeli sau 1 euro = 4.91 sekeli.