Jamal Khashoggi, ucis de cum a intrat în consulat. Dezvăluiri şocante făcute de procurorul turc
Ziaristul saudit Jamal Khashoggi, în vârstă de 59 de ani, despre care s-a zis că ar fi fost tăiat în bucăţi de viu la 2 octombrie în consulatul din Istanbul, a „fost ucis de cum a intrat în clădire”. Afirmaţia îi aparţine procurorului turc Irfan Fidan, care se ocupă de caz. Fidan a declarat ăentru „Washington Post” că asasinii l-au „tăiat în bucăţi şi apoi l-au făcut să dispară”. Declaraţia a fost făcută la 31 octombrie, la scurt timp după ce investigaţia confirmase că a fost vorba de o crimă premeditată.
Jamal Khashoggi, în vârstă de 59 de ani nu a mai părăsit niciodată clădirea consulatului saudit din Istanbul, după ce a intrat la 2 octombrie să îşi reînnoiască paşaportul pentru că intenţiona să se căsătorească. Iniţial autorităţile saudite au declarat că Jamal Khashoggi ar fi părăsit consulatul pe picioarele lui, dar ulterior şi-au revizuit afirmaţiile recunoscând că a fost vorba de o crimă care nu a fost ordonată de nici un membru al Casei Regale. În timp ce prinţul moştenitor Mohammad bin Salman, care a fost intens criticat de Khashoggi a refuzat să dea declaraţii cu privire la acest caz, autorităţile saudite au dispus arestarea a 18 persoane în legătură cu crima jurnalistului. Miercuri, procurorul şef saudit Saud al-Mojeb şi-a încheiat vizita în Istanbul după ce a consultat dosarul.
Procurorul turc Irfan Fidan face acuzaţii grave
Declaraţia de presă a procurorului de turc de miercuri dă încă o plamă autorităţilor saudite. “Ţinând cont de planurile făcute din timp de asasinii saudiţi cu privire la omorârea lui Khashoggi, ei l-au întâmpinat de cuma intrat pe uşa consulatului. A fost imobilizat şi strâns de gât la 2 octombrie 2018. Toţi cei care se aflau în clădire în acel moment ştiau că ziaristul va sosi pentru formalităţile privind căsătoria cu logodnica lui de origine turcă”, a declarat Fidan. Arabia Saudită a încercat să lanseze ipoteza că ziaristul ar fi murit în timpul discuţiilor cu autorităţile care în cercau să îl convingă să coopereze şi să accepte să revină în Arabia Saudită.
Citeşte şi:
Şoc! Bucăţi din trupul ciopârţit al ziaristului Jamal Khashoggi, găsite în grădina consulului?
Cine este principalul suspect?
Conform autorităţilor turce, Khashoggi era duşmanul numărul unu al prinţului moştenitor Mohammad Bin Salman. Deşi liderii de la Riyadh au insistat că prinţul nu ar avea nici o legătură cu crima, anchetatorii au luat în considerare faptul că “toate scrierile jurnalistice ale lui Khashoggi” din ultimii ani îl criticau dur pe acesta. Pentru mulţi era un miracol faptul că prinţul a avut răbdare atâta timp fără să îl pedepsească pe fostul lui supus. Crima de la consulat a stârnit un val de reacţii pe plan mondial. SUA a avertizat că va lua măsuri în cazul în care ancheta va dovedi că a fost vorba de o crimă comandată de la nivel înalt, Franţa, Germania, Turcia şi Uniunea Europeană au propus sancţiuni economice împotriva Arabiei Saudite, care e de altfel un partener strategic al tuturor în regiune.