Japonia, iadul pe pământ: Şi copiii au devenit radioactivi - VIDEO
O stare de panică generalizată a cuprins întreaga Japonie. Şcolile şi spitalele din Sendai s-au transformat în adăposturi, iar voluntari împart sticle de apă. Oamenii poartă măşti sinistre şi salvatorii împart lumea în două categorii: contaminaţi sau nu.
Citeşte şi:
Corespondentul Click!, in mijlocul tragediei din Japonia
Vezi aici cum arată şi cum funcţionează reactoarele de la Fukushima
200.000 de oameni au luat calea pribegiei abandonând totul în urmă, după ce Guvernul a dispus evacuarea regiuni Miyagi.
Vestea că reactorul numărul 3 al centralei nucleare de la Fukushima prezintă pericol de explozie a şocat întreaga suflare. "Vine sfârşitul!", au articulat sec refugiaţii care fugeau din calea dezastrului.
Reactorul nr. 1 după explozie
Populaţia e scanată cu detectorul de radioactivitate
Peste 100.000 de militari japonezi sunt mobilizaţi pentru operaţiuni de salvare după cutremurul de vineri. "Nivelul radiaţiilor scăzuse în noaptea de sâmbătă spre duminică, dar duminică dimineaţă a reînceput să crească şi a depăşit limitele stabilite de Guvern", a declarat un purtător de cuvânt al companiei.
Ulterior s-a anunţat că şi sistemele de răcire ale reactorului 3 au fost avariate, provocând o creştere a temperaturii combustibilului şi determinând autorităţile să decidă deschiderea vanelor şi eliberarea de vapori în atmosferă.
Salvatorii au descoperit ieri 180 de persoane iradiate şi aproximativ 28 radioactive, care trebuiau izolaţi. Cei mai expuşi pericolului sunt copiii care de azi vor merge la şcoală.
Inclusiv salvatorii sunt expuşi pericolului
«Cea mai gravă criză după al Doilea Război Mondial»
Premierul Naoto Kan a declarat ieri: „Este cea mai gravă criză după al Doilea Război Mondial", a spus demnitarul.
Japonia riscă întreruperi de curent la scară mare
Coastele arhipelagului Miyagi măturate de tsunami
Au fost salvaţi 12.000 de oameni
A fost eliberată o cantitate uriaşă de substanţe radioactive în aer
O sută de mii de soldaţi acţionează în zonele sinistrate, alături de 2.500 de poliţişti, peste 1.100 de echipe ISU şi 200 de echipe sanitare.
600.000 de oameni şi-au părăsit casele
Au fost înregistrate 277 de replici cu magnitudini mai mari de 6 pe scara Richter.
Companiile de asigurări estimează că vor avea de plătit circa 34,6 milioane de dolari.
«Doar roboţii pot intra în zona contaminată» Prof. dr. Lucian Biro, expert în securitate nucleară
Lucian Biro, expert în securitate nucleară, a explicat ce s-a întâmplat la centrala nucleară: "Circuitul primar nu a rezistat presiunii din interior, din cauză că sistemele de răcire nu au funcţionat. Presiunea a crescut foarte mult, zona activă este posibil să se fi topit. Bănuiesc că miezul reactorului este în stare topită parţial sau total. Experţii vor încerca să elimine această zonă activă, fie s-o împrăştie, fie s-o răcească în condiţii bune, astfel încât temperatura să fie normală. În momentul de faţă, nu se poate interveni. Singura metodă este răcirea zonei, într-o formă sau alta, apoi să se încerce eliminarea masei critice cu roboţi."
8 sfaturi,în caz de alertă
Iată sfaturile specialiştilor de la Centrala Nuclearelectrică Cernavodă.
1. Dacă sunteţi pe stradă, acoperiţi corpul cât mai mult, puneţi în dreptul nasului şi al gurii o mască care să vă protejeze
2. Staţi în casă. Într-o clădire, cu uşile, aerisirile şi geamurile închise, expunerea la radiaţii se reduce cu până la 40%.
3. Nu folosiţi telefoanele. Liniile telefonice trebuie să rămână libere pentru operatorii ISU.
4. Dacă sunteţi în maşină, închideţi geamurile şi sistemul de ventilaţie şi părăsiţi zona afectată.
5. Când ajungeţi acasă, scoateţi hainele de stradă şi închideţi-le în saci din plastic. Spălaţi părul şi corpul pentru a îndepărta particulele de praf radioactiv.
6. Informaţi şi ajutaţi vecinii în vârstă sau cu handicap.
7. Aşteptaţi informaţii şi instrucţiuni de la radio sau televizor.
8. Dacă în aer există iod radioactiv, trebuie distribuite tablete de iodură de potasiu, câte 2 pastile pe zi.
Flash
Seismul a fost resimţit şi în România. Seismul produs vineri în Japonia a fost înregistrat şi la Observatorul Seismic de la Vrâncioaia. Intensitatea şi durata îndelungată a seismului au dus la întreruperea înregistrării pe seismograma de la Observatorul Seismic de la Vrâncioaia.
Peniţa cu ajutorul căreia se realizează seismograma, care este foarte subţire, a "prins" o scamă din hârtia tamburului. Astfel, intensitatea seismului din Japonia nu a mai putut fi marcată în scris până la final, a declarat Ştefan Tătaru, şeful Staţiei, citat de Agerpres.
Salvat din largul oceanului. Un bărbat în vârstă de 60 de ani a fost salvat ieri, la 15 kilometri în largul coastelor japoneze, a anunţat Ministerul nipon al Apărării, citat de AFP.
El a petrecut două zile plutind pe un fragment al acoperişului unei case distruse vineri de tsunami. Hiromitsu Shinkawa a fost localizat de un distrugător al Marinei japoneze, în largul regiunii Fukushima, şi se află în stare bună.
600.000 de evacuaţi. În primele trei zile de la dezastru, au fost evacuate 590.000 de persoane, a anunţat ieri ONU.
Mai mult de jumătate din acestea au fugit din calea tsunami-ului şi din zone afectate de cutremure, iar ceilalţi au plecat de lângă reactorul din Fukushima. Au fost organizate mii de centre de evacuare. Echipele de intervenţie au salvat până ieri circa 3.000 de oameni.
Doamne, ce mai urmează!? VIDEO
Strigăt disperat de ajutor din Japonia: "Suntem într-o situaţie de urgenţă, vă rugăm să ne ajutaţi!"
ŞOCANT! Cutremur Japonia - Înainte şi după seismul de 9 grade FOTO