Locatarii plătesc căldura pierdută pe scara blocului
Cota comună percepută pentru energia termică pierdută pe casa scării va fi plătită de toţi locatarii, indiferent dacă sunt racordaţi la sistemul centralizat sau au centrale individuale, ori au montate repartitoare de costuri. Mihai Mereuţă, specialistul Click! ne spune azi cum se calculează aceste pierderi.
Conform Legii nr. 325/2006, art. 38, alin. (2), proprietarii apartamentelor individuale situate în imobile de locuit tip condominiu, care sînt deconectate de la reţeaua de alimentare cu energie termică, au obligaţia să plătească o cotă-parte din cheltuielile cu energia termică consumată pentru încălzirea spaţiilor aflate în proprietate indiviză, proporţională cu cota indiviză.
Modul de repartizare, facturare individuală şi plata consumurilor de energie termică pentru încălzire şi apă caldă de consum în imobilele de tip condominiu se va realiza conform Legii nr. 325/2006, art. 29, aliniatele (1) si (2) şi a Normei tehnice privind repartizarea consumurilor de energie termică între consumatorii din imobilele de tip condominiu, în cazul folosirii sistemelor de repartizare a costurilor pentru încălzire şi apă caldă de consum aprobată prin Ordinul Preşedintelui A.N.R.S.C. nr. 343/2010.
Conform art. 2 şi a art. 3 din Ordinul Preşedintelui A.N.R.S.C. nr. 343/2010, în cazul în care din motive bine justificate operatorii economici care exploatează repartitoarele de costuri nu finalizează inventarierea suprafeţei echivalentă termic în subsolurile condominiilor în care sînt montate repartitoare de costuri, pînă la începutul sezonului de încălzire 2010 - 2011, se admite pentru sezonul de încălzire 2010 - 2011, utilizarea în calculele de repartizare a unei cote procentuale aferentă părţilor comune:
- de 30 % din valoarea facturii pentru încălzire în lunile decembrie, ianuarie şi februarie; - de 50% din valoarea facturii în celelalte luni în care se furnizează agent termic pentru încălzire.