Lotul Bancorex cere statului daune de milioane de euro
Fostă directoare a sucursalei Bancorex-Lipscani, Ana Capetti cere instanţei să oblige statul român să-i plătească daune morale şi materiale în valoare de 1,6 milioane de euro. Fosta directoare a Bancorex-Lipscani a scăpat de închisoare ca urmare a prescrierii faptelor, şi nu ca urmare a constatării nevinovăţiei sale.
Ana Capetti, fosta directoare a Băncii Române de Comerţ Exterior, devenită ulterior Bancorex, a depus la dosar o decizie definitivă de achitare, din 2008, dată de Curtea de Apel Ploieşti, într-unul dintre dosarele în care a fost anchetată şi care se afla pe rolul instanţelor de 11 ani. Ea susţine că, atunci când s-a început ancheta împotriva ei, a fost suspendată din funcţia de director executiv al Bancorex Offshore Banking Unit of Nicosia (Cipru).
Capetti arată că avea un salariu lunar de 4.500 de dolari, locuinţă de serviciu în centrul oraşului Nicosia, maşină de serviciu cu şofer, al 13-lea salariu de merit şi alte beneficii: bilete de avion şi asigurare de sănătate pentru soţ şi pentru cei doi copii, concediu de odihnă plătit, diurne etc.
„Prin urmare, estimez că anual am pierdut cel puţin 120.000 de dolari, timp de 12 ani, ceea ce conduce la un total de circa 1.440.000 de dolari", susţine Ana Capetti. Fosta directoare mai arată că mai avea 89 de acţiuni la Bancorex, beneficia de un spor de limbi străine şi nu a primit salariul compensatoriu dat în 1999, la desfiinţarea băncii.
În dosarul în care a fost achitată, Ana Capetti a fost acuzată de abuz în serviciu, alături de un alt director adjunct de la sucursala Bancorex-Lipscani, Mirela Fako, pentru că ar fi avizat, în 1995, garantarea unui import de 100.000 de tone de benzină, în valoare de 4,7 milioane de dolari. Procurorii au descoperit că societăţile implicate în tranzacţie, Procomtrans şi Migali Prod Com, nu au avut banii să plătească combustibilul, astfel că benzina a devenit proprietatea Bancorex.
Cu sprijinul unor vameşi şi folosind documente falsificate, patronii societăţilor au scos combustibilul din Portul Constanţa şi l-au vândut în Iugoslavia, în ciuda embargoului impus acestei ţări în acea perioadă. Tribunalul Constanţa a decis, în iunie 1998, condamnarea Anei Capetti la doi ani de închisoare cu executare, iar Curtea de Apel din Constanţa i-a mărit pedeapsa la cinci ani de închisoare. În 2002, Curtea Supremă a hotărât rejudecarea acestui dosar şi l-a trimis la Judecătoria din Constanţa. La cererea Anei Capetti, tot Curtea Supremă a decis strămutarea procesului la Judecătoria din Sinaia. În septembrie 2005, Judecătoria Sinaia a decis achitarea fostei directoare şi ridicarea sechestrelor de pe bunurile mobile şi imobile aflate pe numele ei.
Tribunalul Prahova, în mai 2006, şi Curtea de Apel din Ploieşti, în februarie 2008, au respins apelul şi recursul făcut de lichidatorul Bancorex-BCR, de AVAS şi de mai multe direcţii regionale de vamă. „Prin această manifestare abuzivă a autorităţilor judiciare române am fost nevoită să mă întreţin cu greu în aceşti ani, am avut numeroase internări medicale şi nenumărate accese ale bolilor dobândite, toate fiind rezultatul stresului cauzat de minciuna şi abuzul cu care a trebuit să mă lupt în perioada menţionată", se mai plânge Ana Capetti.
Prejudiciul de 300 de miliarde de lei vechi cauzat băncii nu a fost niciodată recuperat, iar statul a fost obligat să-i plătească fostului preşedinte Bancorex Răzvan Temeşan 250 de milioane de lei vechi.
Cazul Bancorex-Lipscani, singurul dosar în care au fost judecaţi foşti oficiali din Bancorex pentru acordarea de credite fără acoperire, a fost închis în noiembrie 2007 de instanţa supremă pe motiv că faptele s-au prescris. Cele 17 dosare penale deschise de procurori în perioada 1998-2000, care anchetau modul în care a fost devalizată Bancorex, au fost închise sau infirmate în instanţă, iar cei acuzaţi de devalizarea băncii au scăpat basma curată.
Curtea de Apel Bucureşti a decis, la finalul anului 2006, condamnarea pentru abuz în serviciu în formă calificată a foştilor directori ai sucursalei Lipscani - Bancorex: Grigore Maimuţ - şapte ani de închisoare, Ana Capetti - şapte ani de închisoare şi Mirela Fako - cinci ani de închisoare. Toţi trei au scăpat însă de închisoare în noiembrie 2007, când Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a constatat prescripţia faptelor.
Procesul Bancorex a început în 1999, a avut parte de o rejudecare, de o conexare cu dosarul Bancorex-Sanca şi de refacerea unui volum de acte procedurale, pierdut între instanţe.