Masa de Paște, mult mai scumpă în 2024. Românii cu greu vor face față noilor creșteri ale prețurilor: „Avem și TVA mărit la unele produse”

Ultima actualizare:

Sărbătorile pascale pot fi privite cu alți ochi după noile scumpiri ale alimentelor care se anunță că vor apărea în luna următoare. Atât comercianții, cât și producătorii, sunt de părere că sărbătorile pascale din acest an vor fi unele extrem de „scumpe”. Se preconizează o creștere enormă atât în rândul produselor de pe raft, dar și în rândul serviciilor precum livrare de mâncare acasă sau masa în oraș. 

Masă de Paște / foto: Arhiva Click!
Masă de Paște / foto: Arhiva Click!

Tot mai mulți managerii (26%) din mediul de afaceri românesc prevăd scumpiri ale alimentelor în perioada următoare, premergătoare Paștelui. Experții sunt de părere că prețurile vor exploda și în rândul produselor din carne, nelipsite de pe mesele românilor în preajma sărbătorilor. 

Este posibil un nou val de scumpiri înainte de Paște 

Prețurile produselor din carne au crescut remarcabil în ultimul an. Conform unor date ale Institutului Național de Statistică, se observă o creștere de 10% a produselor din carne, evident, prețul variind în funcție de natura acestora. De exemplu, cele mai multe creșteri ale prețurilor au fost remarcate în rândul produselor din carne de porc.

„Nu există o singură cauză de la fluctuația prețului materiei prime România și din deficitară la carnea de porc, dar în același timp, la ora actuală, prețul cărnii de porc are tendința de a crește pe piață, deci automat cresc și produsele din preparatele de porc, după aceea, prețul utilităților, majorările de salarii și toate acestea se duc în preț, că în altă parte n-au unde”, a spus Sorin Minea, preşedinte Romalimenta, conform Antena 3.

Scumpiri și în rândul produselor lactate

Conform unor date Eurostat, România este, pentru a doua lună consecutiv, țara cu cea mai mare inflație din UE. Creșterea prețurilor nu a fost detectată doar în rândul produselor din carne, ci și al lactatelor. 

„Avem și TVA a mărit la unele produse lactate cu conținut de zahăr. Să nu uităm că a fost o creștere bruscă de 10% de la nouă la 19% și a mai fost un pic la ambalaje, la PET-uri, plastic, transport, accize. Deci transportul, de exemplu, a fost undeva la 2%/kg produs finit”, spune Dorin Cojocaru, preşedinte APRIL. 

Masa servită în oraș, mult mai scumpă

„Cele mai importante cauze, pe lângă creșterea de TVA, o reprezintă strângerea, respectiv creșterea taxării micro întreprinderilor, de exemplu, sau eliminarea facilităților. Cei care produceau mâncare, inclusiv pentru restaurante au costuri cu angajații mai mari începând de la 1 ianuarie”, spune Dragoş Petrescu, fondator linie restaurante. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
klaus iohannis 3 jpg
image
image
image
image
image
image
rsz transilvania   shutterstock 1694418106 jpg
restaurant jpg
masa de paste shutterstock jpg
1 mai comunism historia ra jpg
cal pitic coada uriasa sweetie cartea recordurilor jpg
ankur jain erika hammond nunta egipt instagram jpg
vreme furtuna png
pod india wikipedia jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net