«Meserii» care ar putea fi urmate de jucătorii care îşi agaţă ghetele în cui
Majoritatea ex-fotbaliştilor rămân angrenaţi în fenomenul sportiv, ori ca tehnicieni, ori ca oficiali, folosindu-se de uriaşa experienţa acumulată pe gazon.
Alţii preferă să iasă pentru o vreme din circuit, trăind din dobânzile bancare sau din investiţii „simple", în special în imobiliare. O altă categorie, mai rară, este reprezentată de cei care au avut curajul să o ia de la zero în meserii diametral opuse, precum muzica sau politica.
Tomas Brolin, vedetă pop
Golul marcat împotriva României la Cupa Mondială din 1994 a fost, probabil, apogeul carierei pentru micuţul mijlocaş suedez. Peste patru sezoane, deşi avea doar 29 de ani, Brolin s-a lăsat de fotbal şi s-a apucat de afaceri, deschizându-şi un restaurant în Italia şi distribuind componente pentru aspiratoare!
A uimit însă apariţia sa într-un videoclip al lui „Dr.Alban" (Friends in need), alături de o altă vedetă din lumea sportului, Bjorn Borg. În clipul respectiv, Brolin îşi testează calităţile artistice în spatele unei limuzine, în timp ce un grup de „blonde" suedeze se distrează într-o piscină.
Dunphy, un jurnalist controversat
La 64 de ani, Eamon Dunphy se poate lăuda că a început fotbalul la juniorii lui Manchester United. Apoi, a jucat la echipe de rang secund, precum Milwall, unde şi-a descoperit calităţile de jurnalist scriind o carte despre viaţa unui jucător în ligile inferioare din Anglia.
Acum, este celebru în Irlanda pentru comentariile sale acide, indiferent de ţintă, de la selecţionerul Trapattoni până la afacerile din domeniul telecomunicaţiilor.
„Mi-e ruşine că sunt irlandez!", a avut curajul să afirme Dunphy în timpul Mondialului din 1990, criticând echipa antrenată de Jacky Charlton, cea care a eliminat la penaltyuri, în optimi, România.
Klas Ingesson taie lemne în Suedia
Cei care au urmărit parcursul României la Mondialul din 1994 îşi aduc aminte cu siguranţă de mijlocaşul suedez Klas Ingesson, adversarul nostru din sferturile de finală.
Scandinavul şi-a întrerupt brusc cariera sportivă în 2001, pe când evolua în Italia, la Lecce, şi s-a întors în ţara sa natală. Unde a devenit un expert tăietor de lemne, una dintre ocupaţiile de bază ale vikingilor.
„Este visul meu din copilărie", a spus Ingesson, care, la începutul acestui an, a dezvăluit faptul că se luptă cu o afecţiune canceroasă.
Vinnie Jones, alături de Brad Pitt şi Nicolas Cage
Galezul a trecut pentru un sezon prin curtea lui Chelsea, însă a devenit un jucător emblematic pentru „Gaşca Nebună" a lui Wimbledon în perioada 1992-1998.
Avea un stil de joc agresiv, calitate pe care şi-a păstrat-o şi după ce s-a lăsat de fotbal, apucându-se de actorie. Vinnie a jucat în peste 40 de filme, apărând alături de nume grele ale cinematografiei, precum Brad Pitt sau Niolas Cage.
Recunoaşterea internaţională în lumea filmului a primit-o după o ecranizare în care a interpretat rolul unui fost căpitan al naţionalei Angliei, ajuns în închisoare, care antrena echipa puşcăriaşilor împotriva gardienilor.
George Weah, la un pas de a fi preşedinte în Liberia
„Hagi, preşedinte!", era una dintre scandările preferate ale românilor după succesele repurtate de generaţia de aur. Dacă la noi acest lucru e considerat o utopie, nu acelaşi lucru se poate spune despre Liberia.
Beneficiind de popularitatea imensă pe care o avea în ţara africană, George Weah s-a înscris în 2005 în cursa prezidenţială.
Şi nu a fost doar o simplă candidatură, fostul atacant al lui AC Milan fiind învins la limită, în turul doi de scrutin, de contracandidata Ellen Johnson-Sirleaf. Weah a pierdut o bătălie, nu şi războiul, pregătindu-şi deja campania pentru alegerile viitoare.