Mită de 1 miliard în 12 ore?
Zeci de angajaţi de la punctul de trecere a frontierei şi biroul vamal din Siret au ajuns în faţa procurorilor DNA Bucureşti. După un filaj de 6 luni, aceştia sunt vizaţi într-un dosar de contrabandă de ţigări şi luare de mită.
La Rădăuţi, Siret şi Suceava trezirea a fost dată ieri dimineaţă de sirenele maşinilor Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI). Zeci de dube cu mascaţi au oprit în faţa mai multor case în care locuiau vameşi, poliţişti de frontieră şi contrabandişti.
Locuinţele au fost percheziţionate, iar cei vizaţi au fost săltaţi de jandarmi şi mascaţi. Descinderi au avut loc şi la sediul Poliţiei de Frontieră Siret. La primele ore ale dimineţii, Vama Siret a fost blocată aproape două ore, cozile de maşini întinzându-se pe o lungime de circa 3 km.
120 de persoane au fost interogate, iar 60 reţinute pentru audieri şi duse la Bucureşti.
Din informaţiile anchetatorilor, prin Punctul de Trecere a Frontierei Siret, în 24 de ore erau introduse în ţară aproximativ 200 de baxuri cu ţigări de contrabandă, provenite din Republica Moldova.
Contrabandiştii nu treceau graniţa având asupra lor cantităţi importante de tutun, ci se foloseau de localnici, în cea mai mare parte femei, care transportau cantităţi mici de ţigări, pe bicicletă.
Cei care transportau ţigările erau sprijiniţi de poliţiştii de frontieră şi vameşii suceveni, despre care există informaţii că ar fi luat în jur de 1 miliard de lei vechi mită, adică aproximativ un sfert din valoarea ţigărilor trecute peste graniţă, într-o tură de 12 ore.
„Reţinuţii sunt doar cei care erau pe tură în Vama Siret. Important este să meargă pe fir, la beneficiarii direcţi. Foarte puţini din cei reţinuţi vor fi condamnaţi pentru că nu au curajul să meargă până la adevăraţii beneficiari ai contrabandei de ţigări", a spus preşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Vameşilor ProLex, Vasile Lincu.
Şeful Vămii Siret este anchetat în dosar
Unul dintre cei audiaţi de procurorii DNA este şeful Punctului de trecere al Frontierei Siret,comisarul-şef Aurel Anea. Acesta are, potrivit declaraţiei de avere din 2009, terenuri şi case în Suceava şi Constanţa şi un apartament, tot în Suceava.
Bunurile au fost cumpărate în 2005 şi 2006. Salariul menţionat de Anea în declaraţia din 2009 era de 46.700 de lei anual. El a fost înlocuit din funcţie în decembrie 2010, dar pentru că cel delegat de minister să-l înlocuiască este în concediu de câteva săptămâni, comisarul-şef Mădălin Ionescu, Anea se află încă la conducerea Vămii Siret.