«Mor de cald în casă»!
Zi şi noapte instalaţiile ard, astfel că locatarii din blocurile fără repartitoare fac saună în casă.
„Este imposibil de stat în apartament. Ziua deschid larg ferestrele, iar noaptea arunc pijamaua cât colo, altfel simt că mă sufoc", se plânge Dumitru Murat, de 63 de ani, care este administratorul unui bloc din sectorul 2.
Din poziţia sa, bărbatul a făcut numeroase sesizări la RADET, însă fără folos. „Mi s-a spus că tot sistemul lor este electronic şi că nu-mi pot închide doar mie căldura, ci în tot cartierul. Iar eu, dacă opresc de jos, dau totul peste cap. Va trebui să fac din nou aerisirea caloriferelor, pentru ca şi cei de la etajele superioare să aibă la iarnă căldură în parametrii normali", explică Dumitru. Pentru că cei de la RADET se încăpăţânează să le facă pe plac bucureştenilor, prima factură la întreţinere după prima lună de căldură nu e de colea.
„Totul este majorat cu 10%, faţă de anul trecut. Şi, din păcate, banii îi aruncăm pe fereastră", mai spune administratorul. În Capitală, caloriferele frig încă de pe 15 octombrie.
«Nu putem opri căldura» Mihai Becheanu, director general RADET
Conducerea Regiei spune că agentul termic nu poate fi oprit. "Odată ce am încărcat sistemul nu-l mai putem goli, pentru că durează foarte multe săptămâni să-l repornim. Preşedinţii asociaţiilor de locatari pot opri din subsoluri căldura. Toate blocurile sunt contorizate", ne-a declarat Mihai Becheanu, directorul RADET, care a ţinut să precizeze că în câteva zile se răceşte vremea.
Atât vom plăti pentru noiembrie
Administratorii de bloc au schiţat deja întreţinerea pe noiembrie, prima lună în care vom plăti căldura integral. Iată cum vor arăta facturile:
* la 4 camere - 340 de lei, din care 160 o reprezintă căldura
* la 3 camere - 300 de lei (130 de lei căldura)
* la 2 camere - 200 de lei (100 de lei căldura)