10 metode la îndemână pentru a face zilnic 10.000 de pași. Mersul pe jos, cea mai la îndemână cale de a te menține în formă
Dacă acest număr pare copleșitor la început, nu trebuie să intrăm în panică. Putem ajunge la pragul de 10.000 de pași gradual, până se formează practic o rutină. Pur și simplu trebuie să urmărim să mai adăugăm câțiva de la o zi la alta sau de la o spătămână la alta. Apoi totul ni se va părea simplu și, chiar vom putea depăși ținta zilnică.
”Mulți oameni cred că un antrenament de o oră justifică să stai pe scaun în restul zilei. Nu este cazul. Pe perioade lungi, această poziție poate crește probabilitatea de coagulare a sângelui și poate cauza probleme cu spatele”, susține Lauren R. Jeffrey, un specialist în educație fizică din Atlanta, conform piedmont.org.
Una dintre activitățile fizice care sunt cel mai ușor de practicat este mersul pe jos. Însă cei 10.000 de pași nu au fost recomandați în urma unor cercetări ci au apărut ca parte a unor campanii de marketing. Iar numărul acesta poate fi orientativ.Studii ulterioare au au demonstrat că s-au înregistrat beneficii substanțiale pentru sănătate la persoanele care efectuau între 7 000 și 10 000 de pași.
Iată cum poți ajunge la țintă fără eforturi deosebite.
1. Plimbă-te în timp ce aștepți să iasă copilul de la școală, antrenament de fotbal, lecții de pian etc.nu sta în mașină sau neclintit în fața clădirii.
2. Hidratează-te des! De fapt, este o metodă de a mai face câțiva pași în plus. Ține o sticlă mică de apă reutilizabilă la birou și ridică-te pentru a o umple des pe parcursul zilei.
3. Ține telefonul și telecomanda departe de tine, astfel încât să trebuiască să te ridici de fiecare dată când vrei să schimbi canalul sau să trimiți un mesaj.
4. Mergi în timp ce vorbești la telefon. Dacă ești într-o ședință vei face cu siguranță mai mulți pași. Poți să faci același lucru și atunci când aștepți să se încălzească mâncarea și chiar când te speli pe dinți.
5. Dacă ești la birou, mergi la o altă toaletă din clădirea ta de birouri, în loc să o folosești pe cea mai apropiată de tine.
6. Fă o tură prin magazin sau mall înainte de a începe cumpărăturile propriu-zise.
7. Duceți copiii pe jos la școală sau grădiniță, dacă locuiți suficient de aproape pentru a nu întârzia și pentru a nu-i obosi.
8. Coboară cu o stație-două mai devreme de locul unde ai treabă, dacă mergi cu mijlocul de transport în comun sau parchează mașina mai departe.
9. Încearcă să nu folosești liftul sau scara rulantă.
10. Faceți curat în casă dacă vremea nu permite alergare sau plimbare. Atunci când ștergi praful, aspiri sau așezi lucrurile prin locuință, faci mișcare fără să îți dai seama.
Specialiștii spun că a fi activ pe tot parcursul zilei este mult mai bine pentru sistemul circulator și muscular și poate îmbunătăți, de asemenea, concentrarea și productivitatea.
Citește și:De ce este necesar să faci mișcare și în sezonul rece
Nu obișnuiești să faci mișcare? Iată la ce boli ești predispus!