10 porunci pentru o viață fericită. Dr. Alexandru Vlad Ciurea: ”Fără breaking-news de la trezire. Deschizi geamul și respiri adânc” VIDEO
Doctorul român care a făcut peste 20.000 de operații pe creier, Alexandru Vlad Ciurea, a povestit într-un podcast al artistului Damian Drăghici cum funcționează creierul, de ce trebuie să fim organizați cu timpul nostru și care sunt cele 10 ”porunci” pe care trebuie să le respectăm pentru a avea o viață fericită. Medicul a subliniat că, dimineața, la trezire, nu este bine să deschidem televizorul pe știri ci, mai degrabă, să ascultăm o muzică liniștitoare.
Invitat în podcastul lui Damian Drăghici, Dr. Alexandru Vlad Ciurea a povestit cum reușește să se mențină în formă la cei 80 de ani ai săi. Profesorul a spus că pentru a avea o viață sănătoasă trebuie să avem un ritual zilnic pe care să-l respectăm.
Prof. Dr. Alexandru Vlad Ciurea a explicat că performanța se datorează nu numai unor calități excepționale ci și a unei discipline care ajută organismul să se regenereze după fiecare efort depus.
”Noi, dacă vrem să facem o performanță, trebuie să respectăm cele 10 porunci. Nu sunt cele din Biblie, sunt pentru organism”, a spus medicul în podcastul lui Adrian Drăghici.
Iată care sunt cele 10 porunnci pe care le îndeplinește medicul zilnic.
1. ”Trezirea cât mai de dimineață – eu încerc la 5-5.30, maximum.2. Deschizi geamul și inspiri adânc- oxigenul se duce în creier, în inimă și totul a pronit.3. Unul-două pahare cu apă plată, băute încet ”nu vă grăbiți că avem tot timpul”.4. Înviorarea de dimineață,5. Dușul de dimineață
6. Fără breaking-news, dar cu o melodie foarte plăcută. Într-o dimineață ascultam Valsul lui Dmitri Șostakovici. E incredibil. Parcă pluteam. Plutea creierul, pluteam eu și mă puteam desfășura. Să nu cumva să dați drumul la, măscuzați, știri proaste: ”încă un caz de ... nu spun ce, atâția cutare, atâția vindecați. Nu are rost, se aprind niște beculețe în creier care pot să facă rău. Dar un vals de Șostakovici sau orice alta melodie care vă place, fac minuni.
Acele informații de breaking news se duc undeva ca niște săgeți și tremuri. Te gândești imediat la cel apropiat, la copil, la soție, la rude.
7. Încercați să luați micul dejun stând la masă. Chiar dacă îi spune ”mic”, încercați să îl luați în liniște. Consumați lucruri cât mai curate, cât mai proaspete, cât mai plăcute. Creierul are altfel de hrană, însă noi luăm miciul dejun pentru stomac, e cu un fel de motor care pornește întreg organismul.
8. Urmează deplasarea spre serviciu. Nu trebuie făcută în fugă și în clacsoane. Este o greșeală totală. Eu nu am clacsoane când merg la serviciu pentru că merg foarte de dimineață. Apoi, toate lucrurile se aranjează, în restul zilei”, a explicat medicul.
Odihna: ”Dacă vreți să memorați ceva, citiți de câteva ori, înainte de culcare”
9. ”Odihna. Oameni buni, organismul se reface in somn. Noi trăim într-un chimism între legăturile nervoase. Celula sunt eu, mâinile sunt prelungirile celulei. Dacă ne epuizăm și ne privăm de somn, urmează supra-solicitarea organismului, urmează alcoolul tare, cafelele, drogurile și așa mai departe pentru a stimula sistemul nervos. Toate acestea duc la o ”biciuire a sistemului nervos, iar la o vârstă te trezești o epavă, ești așa, ca o cârpă...
Multe vedete de la Hollywood au făcut boli grave, chiar și președinți, ori premieri.
Întorcându-mă la somn, acesta este fantastic. ”toți soldățeii din creier” se odihnesc și fac liniște. Organismul funcționează, însă. Se curăță.
Dacă aveți o idee, o melodie, pe care vreți să o memorați, citiți-o seara, o dată, de două ori și se implementează.
”Tatăl nostru” să-l spuneți seara. De ce? S-a implementat în creier. Este foarte interesant. A doua zi le aveți pe toate în memorie.
Eu, la ora 10 seara, mai ales dacă am operație a doua zi, sigur sunt liniștit, cu o carte de poveste sau de istorie și fără televizor. Toate, într-o cameră aerisită.
Și dacă țin cont de toate acestea, organismul mă ajută.
Medicul a mai spus că atunci când ne pierdem nopțile în fața ecranelor, ”centrii nervoși funcționează contra naturii”. ”Inhibi melatonina care est eîn aria pieală. Această inhibare se perpetuează. Degeaba vreau eu să mă culc mai devreme pentru că nu mai pot. Rămân ”pitici pe creier”, rămân urme pe creier, dacă facem aceste lucruri. Așa ne-a creeat Dumnezeu, probabil, să avem un ritm de viață. S-a luat și Premiul Nobel pe ritmul circadian: activăm, ne odihnim, ne revenim, 8-8-8. NU este bine să forțăm.
Depinde, însă, ce vrem, cum vrem să trăim. De fapt nu este capitalul de viață, este capitalul de sănătate, iar din acesta, capitalul de sănătate mentală.
10. Credința în Dumnezeu. Pentru mine, credința este totală. Este bine să te și rogi, să și mulțumești. Eu și când fac o operație mai deosebită, spun ”Doamne ajută!””, a mai spus medicul.
Cine este medicul Alexandru Vlad Ciurea
Profesorul Doctor Alexandru Vlad Ciurea s-a născut la 29 august 1940 și este unul dintre cei mai cunoscuți medici ai României. Renumitul chirurg a făcut peste 20.000 de operații pe creier.
Medicul spune că la vârsta de 6 ani i-a încolțit în minte ideea de a deveni doctor de la bunicii săi. ”În casă la noi se discuta numai despre medicină. Bunicul meu discuta cu bunica numai asemenea probleme. Numai medicină, de dimineața până seara. Erau cu totul alte concepte, diagnosticul se putea altfel și ei dicutau caz de caz. Bunicul se documenta foarte mult, citea în trei limbi străine și atunci când venea bunica, ea fiind pe ginecologie, discutau. Eu fiind între ei, înregistram tot”.
La începutul anilor 80, să puna la punct, în premiera, o metodă de drenare a lichidului cefalo-rahidian, procedeu care a primit brevet de invenție.
A condus și a fost implicat în aproape 20 de proiecte de cercetare naționale și internaționale și a publicat peste 35 de monografii în domeniul neurochirurgiei, managementului de sănătate și în problemele legate de alimentația bogată în e-uri.
A fost Directorul General al Spitalului Clinic de Urgenta "Bagdasar-Arseni" din Bucuresti, în perioada 1999-2006, implementând, atunci, cu ajutorul Ministerului Sănătății, Centrul de Excelență în Neurochirurgie și Neurologie.
Președintele Klaus Iohannis i-a conferit Ordinul Național „Steaua Romaniei” în grad de Cavaler.
Citește și:
Premieră în România! Un copil de 12 ani a fost operat pe creier în timp ce vorbea
Declaraţii uluitoare ale medicilor care au operat-o pe tânăra băgată în comă de proxenet