10 sfaturi ca să plăteşti mai puţin la întreţinere
Facturile la întreţinere au explodat în aceste luni de iarnă şi simţi că ţi-ai depăşit bugetul? Chiar dacă mai avem puţin până scăpăm de frig, nu strică să faci mici economii. Specialiştii au pentru tine sfaturi ca să reduci consumul de gaze, apă şi electricitate, iar dacă le aplici şi îţi intră în obicei, facturile se vor reduce simţitor.
„Să laşi robinetul deschis cât te speli pe dinţi nu promite să-i facă mai albi. Să laşi becurile aprinse în toată casa când te uiţi la un thriller în sufragerie sigur nu-l transformă într-o comedie romantică. Dar nici când iei liftul pentru un etaj sau două, doar pentru că eşti “prea obosit”, nu te ajută cu prea mult. Mereu avem gesturi care, în fond, sunt teribil de inutile, dar pe care le perpetuăm pentru că aşa ne-am obişnuit sau aşa ne-am învăţat”, aflăm de la echipa Over 4. Mai mult decât atât, Reprezentanţa Comisiei Europene în România a lansat anul trecut campania “Economie la Energie” şi are sfaturi simple şi interesante.
1.Scoate din priză electronicele şi electrocasnicele când nu le foloseşti, când pleci de acasă, şi vei economisi cu până la 180 de lei pe an. Ele consumă curent şi în “stand-by”. În acest scop, un prelungitor cu întrerupător îţi va uşura munca.
2.Dacă temperatura din frigider şi congelator e prea scăzută, pierzi bani degeaba, susţin specialiştii citaţi de adevarul.ro. Setează temperatura la 4-6°C în frigider şi la -18°C în concelator.
3. Dacă setezi termostatul cu doar 1°C mai jos îţi vei reduce factura cu până la 10% pe an. Iarna, temperatura în casă ar trebui să fie de 21 de grade.
4. Ca să profiţi de căldura caloriferelor, îndepărtează obiectele care le obstrucţionează (draperii, obiecte de mobilier) şi vei reduce costurile de încălzire cu până la 20%.
5. Caloriferul din baie, în general, nu este contorizat, nici nu se poate opri, aşa că lasă uşa de la baie deschisă şi aerul cald va circula spre hol şi camere. Iar când pleci de acasă, verifică să ai toate caloriferele închise. Nu are rost să laşi căldura pornită.
6. De asemenea, ai grijă la pierderile de căldură! Pentru a le reduce, înlocuieşte garniturile de etanşare ale uşilor şi ferestrelor, în cazul în care s-au deteriorat.
7. Verifică instalaţiile sanitare şi conductele să nu aibă scurgeri de apă. Spre exemplu, dacă rezervorul de la toaletă curge, factura ta la apă va fi mult mai mare.
8. Potrivit legii, dacă pleci mai mult de 15 zile consecutive de acasă, ai dreptul să-i ceri administratorului să te scoată de la întreţinere.
9. Ştiai că dacă foloseşti becuri economice, cu LED, îţi poţi reduce factura la curent cu până la 60 de lei pe an pentru fiecare dintre ele?
10. Nu sta cu zecile de minute sub duş. Dacă reduci cu doar 3 minute timpul petrecut cu apa curgând pe tine economiseşti până la 115 lei pe an.