1.000 de români ucişi de foc anul acesta
Incendiile în Capitală sunt la ordinea zilei, mai ales în sezonul rece. Ard blocuri, case sau depozite. În total, anul acesta 1.000 de români şi-au găsit sfârşitul în locuinţele care au luat foc în special din cauza improvizaţiilor.
Coşuri necurăţate, instalaţii electrice improvizate sau defecte, butelii cu probleme. Toate acestea sunt surse de incendiu, mai ales în sezonul rece când caloriferele stau în priză, aragazul e mai mult timp pornit şi sobele sunt în funcţiune. Neglijenţa şi faptul că mulţi nu cunosc cele mai elementare reguli duc la adevărate catastrofe. Potrivit Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, an de an, peste 6.500 de locuinţe iau foc şi peste 1.000 de oameni mor arşi de vii, jumătate fiind copii şi vârstnici. La fel s-a întâmplat şi ieri, când o casă de pe strada Vacanţei, din cartierul Bucureştii Noi, a ars ca o torţă şi nu a mai rămas nimic din ea. Coşul de fum nu era curăţat, după cum au constatat pompierii. În plus, locuinţele erau lipite, cu butelii în interior, iar extinderea focului a fost iminentă. O altă casă cu mansardă a fost afectată parţial. Din fericire, nu au fost victime. ”Se încearcă alimentarea din reţeaua de hidranţi, dar până acum au fost găsiţi nefuncţionali şase, astfel că dispozitivul se suplimentează cu încă trei maşini. În total, sunt 13 autospeciale”, a declarat ieri Daniel Vasile, de la ISU Bucureşti-Ilfov.
Pe 1 decembrie clădirea administrativă a ALPAB, aflată pe Şos. Bucureşti-Ploieşti, s-a făcut scrum cu tot cu documente, dar şi debarcaderul unde se aflau bărci şi hidrobiciclete. A fost un scurtcircuit în camera tehnică.
Pe 23 noiembrie, au ars trei blocuri în comuna ilfoveană Chiajna. Focul a pornit de la o mansardă şi s-a extins. Şi aici este vorba tot despre neglijenţă. ”Locatarii nu aveau contoare în casă, pentru alimentare individuală, aveau curent pentru organizare de şantier tras din stradă. S-au încins cablurile până au luat foc”, ne-a explicat Daniel Vasile, de la ISU Bucureşti-Ilfov.