15 martie. Navele din România nu au primit OK-ul de a măsura adâncimea canalului Bâstroe

Ultima actualizare:

Astăzi este 15 martie, termenul stabilit de comun acord între România, Ucraina și Uniunea Europeană pentru ca navele țării noastre să înceapă verificarea controversatelor lucrări efectuate pe canalele Bâstroe și Chilia de țara vecină. Navele noastre nu au putut începe măsurătorile pentru că Ministerul Apărării din Ucraina nu a dat avizul de începere a acțiunii. la ora 17.00 a fost convocată o ședință de urgență a celor trei părți.

Navele de cercetări subacvatice ale României
Navele de cercetări nu pot verifica ce au făcut ucrainenii pe canalul Bastroe.Foto: dobrogeanews.ro

6 nave românești specializate în măsurători și 20 de specialiști îmbarcați la bordul lor au așteptat toată ziua să primească un OK de la Ministerul Apărării din Ucraina pentru a efectua măsurătorile în deplină siguranță. De ce? Fiind zonă de război, specialiștii români au cerut asistența navelor ucrainene care să-i ferească de eventuale pericole.

Pentru că Ministerul Apărării din țara vecină nu a dat toată ziua nici un semn, a fost convocată la ora 17.00 o ședință de urgență a comisiei România-Ucraina-UE ale cărei rezultate nu au fost încă făcute publice. Cine a stabilit data de 15 martie?

Ministerul Trasnporturilor despre stabilirea date de 15 martie

“Data a fost stabilită de comun acord de acum o săptămână şi două zile, când am avut o întâlnire bilaterală, a fost reconfirmată la întâlnirea trilaterală cu Ucraina şi Comisia Europeană. De altfel, Comisia Europeană susţine demersul României de a se realiza aceste măsurători ca şi bază de plecare pentru o colaborare şi viitoare discuţii şi măsuri, pe care, dacă sunt necesare, le vom lua vizavi de Chilia şi Bâstroe, pentru că nu este numai Bâstroe, se vor face măsurători şi pe braţul Chilia”, a declarat Ionel Scrioşteanu, secretar de stat în Ministerul Transporturilor.  

Canalul Bâstroe
Ucraina și România au recurs la arbitrajul UE în scandalul canalului Bâstroe.Captură stirileprotv.ro

 Nicolae Ciucă despre măsurătorile de pe canalul Bâstroe 

„A fost o întâlnire tripartită între reprezentanţii Comisie Europene, partea tehnică ucraineană şi partea tehnică a României. A fost agreat un protocol pentru perioada imediat următoarea. Din datele care mi-au fost raportate, urma ca în acord cu partea ucraineană şi reprezentanţii Comisiei Europene să primim aprobare pentru măsurători pe braţul Chilia, pe partea ucraineană şi pe canalul Bâstroe.  

Acum azi, înainte să plec de la Guvern, nu aveam date privind aprobarea. Ca atare, când va veni aprobarea, echipele vor merge în teren, dacă nu se va clarifica situaţia cu partea ucraineană”, a declarat Nicolae Ciucă acum trei ore conform news.ro.

Manevre militare ale României pe Dunăre și în Delta Dunării

”Forțele Navale Române organizează, în perioada 20 martie - 2 aprilie, Exercițiul multinațional „Sea Shield 2023”, planificat să se desfășoare în zona de responsabilitate, în sud-estul României, pe mare, pe fluviu, în Delta Dunării și în zona costieră. Aproximativ 3.400 de militari și reprezentanți ai mai multor instituții din sistemul național de apărare, precum și din alte 12 state aliate și partenere (Albania, Bulgaria, Franța, Georgia, Grecia, Polonia, Portugalia, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, Regatul Țărilor de Jos, Republica Moldova, Statele Unite ale Americii și Turcia) vor desfășura, în toate mediile de acțiune, activități complexe de antrenament”, este comunicatul Ministerului Apărării din România remis presei.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Homo erectus – primii hominini care au depășit „rubiconul cerebral” jpeg
image
image
image
image
image
image
Captură de ecran din 2024 05 19 la 10 10 00 png
rostariu regina maria jpg
ciocolata calda jpg
vilnius profimedia jpg
image png
Ce este asigurarea profesională IT și cine este obligat să o aibă în România jpg
rhubarb 3399627 1280 jpg
port ovidiu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net