ÔÇ×R─âzboiul cerealelorÔÇŁ. Ucraina acuz─â Rom├ónia c─â-i blocheaz─â exporturile

Ucraina acuz─â Rom├ónia c─â ├«i blocheaz─â exportul de cereale, dup─â ce peste 90 de nave care vor s─â-i preia recolta stau ├«nghesuite la intrarea pe canalul Sulina. Reprezentan╚Ťi din ╚Ťara vecin─â spun c─â vapoarele a╚Öteapt─â ╚Öi 10 zile pentru a ajunge ├«n porturile Reni, Ismail (Ucraina) ╚Öi Giurgiule╚Öti (Moldova) unde a fost dus─â marfa ╚Öi c─â navele rom├óne╚Öti sunt trecute peste r├ónd. Ce r─âspund autorit─â╚Ťile din Rom├ónia 

N2VhZmRhNzViNjg2OGNjOTkwY2M0OTE5MjY= thumb jpg
Zona din fa╚Ťa Portului Sulina pe 21 mai. Foto: captur─â digi24.ro

Ucraina era ├«nainte de r─âzboiul cu Rusia cel mai mare exportator de cereale din Europa. Pentru c─â Marea Neagr─â nu mai este sigur─â iar principalul port ucrainean, Odesa, este blocat, cerealele sunt scoase acum din ╚Ťara vecin─â prin intermediul porturilor dun─ârene.  

Ucraina vrea s─â gestioneze ├«mpreun─â cu Rom├ónia Canalul Sulina 

Publicatia Ukrainian Shipping Magazine acuz─â autoritatile din Romania c─â pun ├«n pericol exporturile pe cale maritim─â ale Ucrainei pentru ca nu fac fa╚Ť─â afluxului de nave cu cereale ╚Öi nu accept─â implicarea p─âr╚Ťii ucrainene. Incep├ónd cu 21 mai, ├«n fata canalului s-a format o aglomeratie de aproximativ 90 de nave de marfa.  

Dupa cum a remarcat un expert ucrainean citat de publica╚Ťie, canalul este operat de partea rom├ón─â, care nu s-a mai confruntat niciodata cu un asemenea aflux de nave. Prin urmare, Portul Sulina, cel mai mare din zon─â nu are capacitatea de a opera satisf─âc─âtor pentru a asigura tranzitul cerealelor  

ÔÇŁIn ultimele patru s─âpt─âm├óni situa╚Ťia s-a agravat continuu. Partea ucrainean─â a f─âcut mai multe propuneri, ├«n special menite s─â gr─âbeasc─â trecerea navelor dar ├«n prezent, aceasta problem─â este rezolvat─â exclusiv de administra╚Ťia canalului, ├«n spatele u╚Öilor ├«nchise.  

Ei au ├«nc─ârc─âturi prioritare, exist─â ├«nc─ârc─âturi rom├óne╚Öti, care sunt considerate in afara r├óndului. Exist─â de exemplu un deficit nerecunoscut de pilo╚Ťi rom├óni care sa navigheze nava pe toata lungimea canalului p├ón─â in UcrainaÔÇŁ, a acuzat expertul ucrainean Andrii Sokolov preluat de usm.media 

Acesta acuz─â c─â din cauza rom├ónilor, exportatorii ucraineni pl─âtesc pentru fiecare zi de inactivitate suma de aproximativ 500.000 de dolari pe zi. Ukrainian Shipping Magazine scrie c─â problema trebuie rezolvat─â urgent, deoarece ├«n Ucraina peste o luna se str├ónge noua recolt─â ╚Öi nu poate fi depozitat─â deoarece silozurile sunt ocupate de vechea recolt─â.  

ÔÇ×Ignorarea de catre Romania nu numai ca ii costa scump pe exportatorii ucraineni, dar pune si mai mult in pericol operatiunile de export peste o lunaÔÇŁ, precizeaza publicatia. 

M─âsurile propuse pe Canalul Sulina de Ucraina 

Speciali╚Ötii din Ucraina au ├«ntocmit deja un set de m─âsuri de urgen╚Ť─â pentru scurtarea timpilor de tranzit pentru navele care preiau cerealele. 

-navele s─â fie pilotate pe teritoriul rom├ónesc de pilo╚Ťi din Ucraina; 

-iluminarea zonei foarte periculoase de la Tulcea cu proiectoare de mare capacita 

-tranzitarea Canalului Sulina non-stop ╚Öi nu la anumite intervale orare a╚Öa cum se ├«nt├ómpl─â ├«n prezent 

-efectuarea formalit─â╚Ťilor vamale din vas ├«n vas ╚Öi nu la intrarea ├«n Portul Sulina 

-triplarea num─ârului de poli╚Ťi╚Öti de frontier─â ╚Öi inspectori vamali pentru a executa formalit─â╚Ťi pentru ╚Öase vase ├«n loc de dou─â ca ╚Öi p├ón─â acum  

-schimbarea regulamentului de tranzit pe Canalul Sulina pentru creșterea vitezei pe Dunăre

-acordarea de permise cu regim excep╚Ťional ├«n cazuri deosebite 

-├«n sf├ór╚Öit mutarea m─ârfurilor ╚Öi ├«n largul porturilor Sulina ╚Öi Constan╚Ťa 

Nici una dintre propuneri nu a fost acceptat─â ├«nc─â de partea rom├ón─â pentru c─â cit─âm ÔÇŁar pune ├«n pericol siguran╚Ťa naviga╚ŤieiÔÇŁ.  

Reac╚Ťia autorit─â╚Ťilor rom├óne la acuza╚Ťiile Ucrainei 

Imediat autorit─â╚Ťile rom├óne ├«n domeniu au reac╚Ťionat la acuza╚Ťiile ucrainenilor ╚Öi au creat o nou─â dan─â de acostare ├«n ora┼čul Sulina pentru a veni ├«n sprijinul navelor maritime care a┼čteapt─â zile la r├ónd s─â intre din Marea Neagr─â pe ┼čenalul navigabil. 

Potrivit unui comunicat trimis de autorit─â╚Ťi agen╚Ťiei news.ro, noua zon─â de acostare are o lungime de aproximativ 40 de metri, se afl─â ├«n administrarea regiei Administra╚Ťiei Zonei Libere Sulina din subordinea Consiliului Jude┼úean Tulcea. Pentru c─â investi╚Ťiile urgente nu se pot face s-a recurs la o improviza╚Ťie: a fost ancorat un ponton la care pot acosta navele maritime, ├«n condi┼úiile ├«n care la mal nu exist─â ad├óncimile necesare pentru acostare ├«n condi┼úii de siguran┼ú─â. 

"Ora┼čul nu are dec├ót cinci dane maritime utilizabile, iar noi am suplimentat aceast─â capacitate, iar acum ├«n Portul Sulina mai poate intra o nav─â maritim─â pentru formalit─â┼úile vamale, aprovizionare, alimentare cu ap─â, predarea de┼čeurilor", a men┼úionat, pentru AGERPRES, directorul general al AZL, Drago┼č Ioni┼ú─â. 

Acesta a precizat c─â se ├«ncearc─â decolmatarea de urgen╚Ť─â a Dun─ârii ├«n zona Sulina pentru a se m─âri capacitatea de desc─ârcare ├«n larg, urm├ónd a se ancora ├«n larg barje. ÔÇŁ├Äncerc─âm s─â identific─âm ├«nc─â o barj─â, am g─âsit ceva la Tulcea, poate reu┼čim s─â o aducem ┼či pe aceea ┼či s─â o pozi┼úion─âm ├«n apropierea bazinului maritim.  

Ne str─âduim acum s─â facem ┼či o decolmatare acolo pentru a crea o zon─â de ad─âpost dedicat─â acestor nave, dar ┼či opera┼úiunilor portuare de ├«nc─ârcare/desc─ârcare marf─â, lucru care ar decongestiona traficul din porturile Constan┼úa, Ismail, Reni ┼či Giurgiule┼čti.  

Ea va putea fi folosit─â ┼či atunci c├ónd sunt furtuni pe Marea Neagr─â", a ad─âugat directorul general Drago┼č Ioni┼ú─â. La Gala╚Ťi va avea loc joi o ├«nt├ólnire a autorit─â┼úilor ucrainene, moldovene ┼či rom├óne pe tema traficului pe Dun─âre

Ai un pont sau mai multe informa╚Ťii pe subiect, scrie-ne pe adresa┬ápont@click.ro!┬á

piscina borcea pelinel jpg
292012189 604643087687535 7824427819398321270 n jpg
foto2 viviana si fetele jpg
ana crudu familie nunta jpg
rechin taur jpeg
livia graur familie jpg
FotoJet jpg
Johnny Depp FOTO EPA-EFE
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
image
image
image
image
probleme de sanatate batrani jpeg
calendar ortodox 2021 5 iulie sfantul cuvios atanasie athonitul png
rechin taur jpeg
rechini marea rosie2 png
image png
peter imre2  crop 1656742777 jpeg