O dronă din Ucraina s-a prăbușit în România

#Război Ucraina-Rusia

Ministerul Apărării Naționale a anunțat, luni, 23 mai, faptul că a fost identificată o dronă provenită din Ucraina, în apele teritoriale românești.

Aparatul de zbor comandat de la distanță Bayraktar
Aparatul de zbor comandat de la distanță Bayraktar

Este vorba despre o sesizare mai veche, din data de 11 mai, privind posibilitatea ca un aparat de zbor provenit din zona de conflict să se fi prăbușit în țara noastră.

Aparatul putea fi echipat cu armament

Autoritățile au intrat în alertă, existând temerea că aparatul de zbor ar putea fi echipat cu armament sau muniție, din descriere existând posibilitatea ca epava să fie un model Bayraktar.

Citește și: Reacția NATO după ce drona rusească a căzut pe teritoriul României!

Miercuri, 11 mai, Forțele Navale Române au fost sesizate cu privire la existența unei epave aeriene, o dronă, care plutea în derivă în apele teritoriale ale României, într-o zonă situată între Sulina și Sfântu Gheorghe, la aproximativ două mile marine de țărm”, este descris momentul într-un comunicat remis luni, 23 mai, de Ministerul Apărării Naționale.

Drona aparține Forțelor navale din Ucraina

În urma cercetărilor, sesizarea a fost confirmată, aparatul de zbor fiind identificat și recuperat de autorități.

Epava dronei a fost recuperată de o navă a Forțelor Navale, fiind preluată ulterior de Forțele Aeriene Române pentru derularea procedurilor legale de identificare a epavei și cercetarea împrejurărilor în care aceasta a ajuns în apele teritoriale ale României”, se mai arată în comunicatul MAN.

Citește și: Avion militar ucrainean interceptat și aterizat la Bacău. Mesajul Forțelor Aeriene Române

Din fericire, este vorba doar despre un aparat de zbor, care nu era echipat cu armament sau muniție. Epava poartă însemnele Forțelor Navale ale Ucrainei.

S-a prăbușit la începutul lunii mai

Din coroborarea datelor de trafic aerian din regiunea Mării Negre, aparatul de zbor s-a prăbușit în spațiul aerian ucrainean, cel mai probabil în cursul acțiunilor desfășurate în perioada 7-8 mai.

Epava a fost ulterior purtată de curenți către apele teritoriale ale României, unde a fost reperată în data de 11 mai. La acest moment, autoritățile române desfășoară procedurile legale de notificare a omologilor ucraineni cu privire la această situație.

O asemenea dronă a trecut peste România și Ungaria și s-a prăbușit în Croația
O asemenea dronă a trecut peste România și Ungaria și s-a prăbușit în Croația

Acesta nu este primul caz în care tehnică militară utilizată în conflictul din țara vecină ajunge în România.

La scurt timp de la debutul conflictului, din februarie 2022, un avion supersonic ucrainean a aterizat la Bacău, aeronava fiind în cele din urmă trimisă în Ucraina.

Dronă rusească, prăbușită la Bistrița

În luna martie, un aparat de zbor fără pilot a tranzitat spațiul aerian românesc pentru scurt timp, a ajuns la vecinii maghiari și s-a prăbușit în Croația, fără să fie înregistrate victime.

Tot în luna martie, o dronă, rusească de această dată, a fost identificată de un bistrițean pe proprietatea sa. Nici în acest caz nu au fost înregistrate victime sau pagube materiale.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
teren de fotbal jpg
image
image
image
image
image
image
image png
petre roman mineriada jpg
Ce s a aflat despre Elena Ceausescu la 33 de ani de la Revolutie  Obiectul pe care il avea la ea in ultima zi de viata 1 jpg
extensii gene pexels jpg
saptamana patimilor jpeg
Prințesa Diana și William  foto   GettyImages jpg
Alejandra Marisa Rodríguez jpg
lisa pisano transplant rinichi porc afp jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net