Rezistența din Azovstal a căzut. Mesaj emoționant al unui combatant ucrainean

#Război Ucraina-Rusia
Ultima actualizare:

Rezistența combatanților ucraineni, din complexul industrial Azovstal, din Mariupol, a luat sfârșit. Autoritățile din Rusia a u transmis că l-ar fi capturat pe liderul mișcării de rezistență.

Rezistența ucraineană de la Azovstal a cedat în fața atacurilor rușilor
Rezistența ucraineană de la Azovstal a cedat în fața atacurilor rușilor

Luptătorii controversatului Batalion Azov au fost învinși de armata rusă, care a avansat, după atacuri necruțătoare și capitularea mai multor grupuri operative din subsolurile Azovstal, acolo unde se refugiaseră și au făcut față cu sacrificii greu de imaginat.

Citește și: Mai mulți civili au fost evacuați din uzina Azovstal, din Mariupol

Combatantul Dima Kozatsky, membru al Batalionului Azov a fost capturat de ruși, dar, înainte de a ceda a reușit să transmită un ultim mesaj.

A documentat rezistența din Azovstal

Asta a fost tot! Mulțumesc, pentru adăpost, Azovstal! Locul sfâșitului și al eliberării mele!”, este mesajul lăsat de luptător, soarta sa fiind incertă.

Ну от і все. Дякую з прихисток Азовсталь - місце моєї смерті і мого життя. pic.twitter.com/uPa7bKyP1B

— Орест (@Kozatsky_D) May 20, 2022

Kozatsky este cunoscut pentru că a documentat și a arătat lumii, prin contul său Twitter, modul în care camarazii săi au reușit să formeze o rezistență greu încercată, în galeriile din subsolul complexului industrial din Mariupol.

Condițiile inumane, modul în care aceștia au încercat să își îngrijească răniții sau atmosfera apăsătoare din timpul asediilor, ucrainenii fiind lipsiți de o aprovizionare minimă au fost imortalizate de acesta.

Mai mult, pe contul său Twitter a distribuit un link spre întreaga sa arhivă foto, cu imagini realizate în complexul Azovstal, necenzurate și puse la dispoziția tuturor, necondiționat.

Citește și: Au scăpat din Iad! Scene emoționante cu civilii salvați din uzina Azovstal, din Mariupol

Acesta a mai transmis: „Suntem înconjurați de răniți și de cadavrele camarazilor căzuți. Încercăm să îi protejăm pe toți. Nu avem cum să îi abandonăm, întrucât ei s-au sacrificat și au dat totul pentru acest război, viețile și sănătatea”.

O instanță din Moscova urmează să decidă, pe 26 mai, dacă va cataloga Batalionul Azov drept organizație teroristă. Prim ministrul Rusiei a solicitat judecarea membrilor batalionului pentru crime de război.

Guvernul Ucrainei încearcă un schimb de prizonieri

Guvernul Ucrainei a transmis că va face demersuri pentru aducerea prizonierilor capturați la Azovstal, în siguranță, în Ucraina, printr-un schimb de prizonieri.

De asemenea, Illia Ponomarenko, reporter al „Kyiv Independent”, a publicat o fotografie a ruinelor complexului Azovstal menționând că atunci când se va încheia tot, acolo ar trebui ridicat un muzeu al rezistenței.

We’re going to establish the Battle of Azovstal Memorial Museum in there when this is over pic.twitter.com/dRf8CrETcY

— Illia Ponomarenko 🇺🇦 (@IAPonomarenko) May 20, 2022

Detașamentul de Operațiuni Speciale „Azov” este cunoscut și sub denumirea simplă de Batalionul Azov, Regimentul Azov sau Detașamentul Azov. Este  un regiment al Gărzii Naționale Ucrainene, stabilit în Mariupol, în regiunea de coastă a mării Azov.

Controversatul Batalion Azov

A fost fondat ca o ramură paramilitară și este cunoscut pentru orientarea de extremă dreapta. Membrii batalionului au fost asociați cu grupări fasciste și neonaziste.

A acționat, inițial ca o miliție formată din voluntari, din luna mai a anului 2014. Ulterior, batalionul a fost încorporat în Garda Națională, în noiembrie 2014.

Americanii au refuzat să îi ajute, ăn 2018

În anul 2018, Congresul Statelor Unite a blocat ajutoarele militare pentru batalionul Azov, pe motivul asocierilor neonaziste și a ideologiilor asumate de membrii grupării, implicate în luptele din Donbas.

Liderii Batalionului Azov au încercat să relanseze imaginea grupării, după încorporarea în Garda Națională, acceptând faptul că anterior acestui moment existaseră afilieri la ideologia nazistă, ulterior renunțându-se la aceste asocieri.

A fost promovată depolitizarea grupării, însă, în februarie 2022, Vladimir Putin a folosit exact acest pretext pentru a invada Ucraina, acuzând grupările neonaziste de persecutarea minorităților ruse din regiunile de est ale Ucrainei.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regina Letizia și Regele Felipe Foto Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
michael jackson jpg
restaurant foto unsplash jpg
dulciuri jpg
Blocuri Bucuresti FOTO Shutterstock jpg
somn pexels jpg
autostrada 5 jpg
cristela georgescu instagram jpg
oameni fericiti jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net