Rezisten╚Ťa din Azovstal a c─âzut. Mesaj emo╚Ťionant al unui combatant ucrainean

Rezisten╚Ťa combatan╚Ťilor ucraineni, din complexul industrial Azovstal, din Mariupol, a luat sf├ór╚Öit. Autorit─â╚Ťile din Rusia a u transmis c─â l-ar fi capturat pe liderul mi╚Öc─ârii de rezisten╚Ť─â.

Cercuri concentrice ÔÇô despre efectele r─âzboiului din Ucraina jpeg
Rezisten╚Ťa ucrainean─â de la Azovstal a cedat ├«n fa╚Ťa atacurilor ru╚Öilor

Lupt─âtorii controversatului Batalion Azov au fost ├«nvin╚Öi de armata rus─â, care a avansat, dup─â atacuri necru╚Ť─âtoare ╚Öi capitularea mai multor grupuri operative din subsolurile Azovstal, acolo unde se refugiaser─â ╚Öi au f─âcut fa╚Ť─â cu sacrificii greu de imaginat.

Cite╚Öte ╚Öi: Mai mul╚Ťi civili au fost evacua╚Ťi din uzina Azovstal, din Mariupol

Combatantul Dima Kozatsky, membru al Batalionului Azov a fost capturat de ruși, dar, înainte de a ceda a reușit să transmită un ultim mesaj.

A documentat rezisten╚Ťa din Azovstal

ÔÇ×Asta a fost tot! Mul╚Ťumesc, pentru ad─âpost, Azovstal! Locul sf├ó╚Öitului ╚Öi al eliber─ârii mele!ÔÇŁ, este mesajul l─âsat de lupt─âtor, soarta sa fiind incert─â.

Kozatsky este cunoscut pentru c─â a documentat ╚Öi a ar─âtat lumii, prin contul s─âu Twitter, modul ├«n care camarazii s─âi au reu╚Öit s─â formeze o rezisten╚Ť─â greu ├«ncercat─â, ├«n galeriile din subsolul complexului industrial din Mariupol.

Condi╚Ťiile inumane, modul ├«n care ace╚Ötia au ├«ncercat s─â ├«╚Öi ├«ngrijeasc─â r─âni╚Ťii sau atmosfera ap─âs─âtoare din timpul asediilor, ucrainenii fiind lipsi╚Ťi de o aprovizionare minim─â au fost imortalizate de acesta.

Mai mult, pe contul s─âu Twitter a distribuit un link spre ├«ntreaga sa arhiv─â foto, cu imagini realizate ├«n complexul Azovstal, necenzurate ╚Öi puse la dispozi╚Ťia tuturor, necondi╚Ťionat.

Cite╚Öte ╚Öi: Au sc─âpat din Iad! Scene emo╚Ťionante cu civilii salva╚Ťi din uzina Azovstal, din Mariupol

Acesta a mai transmis: ÔÇ×Suntem ├«nconjura╚Ťi de r─âni╚Ťi ╚Öi de cadavrele camarazilor c─âzu╚Ťi. ├Äncerc─âm s─â ├«i protej─âm pe to╚Ťi. Nu avem cum s─â ├«i abandon─âm, ├«ntruc├ót ei s-au sacrificat ╚Öi au dat totul pentru acest r─âzboi, vie╚Ťile ╚Öi s─ân─âtateaÔÇŁ.

O instan╚Ť─â din Moscova urmeaz─â s─â decid─â, pe 26 mai, dac─â va cataloga Batalionul Azov drept organiza╚Ťie terorist─â. Prim ministrul Rusiei a solicitat judecarea membrilor batalionului pentru crime de r─âzboi.

Guvernul Ucrainei încearcă un schimb de prizonieri

Guvernul Ucrainei a transmis c─â va face demersuri pentru aducerea prizonierilor captura╚Ťi la Azovstal, ├«n siguran╚Ť─â, ├«n Ucraina, printr-un schimb de prizonieri.

De asemenea, Illia Ponomarenko, reporter al ÔÇ×Kyiv IndependentÔÇŁ, a publicat o fotografie a ruinelor complexului Azovstal men╚Ťion├ónd c─â atunci c├ónd se va ├«ncheia tot, acolo ar trebui ridicat un muzeu al rezisten╚Ťei.

Deta╚Öamentul de Opera╚Ťiuni Speciale ÔÇ×AzovÔÇŁ este cunoscut ╚Öi sub denumirea simpl─â de Batalionul Azov, Regimentul Azov sau Deta╚Öamentul Azov. Este  un regiment al G─ârzii Na╚Ťionale Ucrainene, stabilit ├«n Mariupol, ├«n regiunea de coast─â a m─ârii Azov.

Controversatul Batalion Azov

A fost fondat ca o ramur─â paramilitar─â ╚Öi este cunoscut pentru orientarea de extrem─â dreapta. Membrii batalionului au fost asocia╚Ťi cu grup─âri fasciste ╚Öi neonaziste.

A ac╚Ťionat, ini╚Ťial ca o mili╚Ťie format─â din voluntari, din luna mai a anului 2014. Ulterior, batalionul a fost ├«ncorporat ├«n Garda Na╚Ťional─â, ├«n noiembrie 2014.

Americanii au refuzat să îi ajute, ăn 2018

În anul 2018, Congresul Statelor Unite a blocat ajutoarele militare pentru batalionul Azov, pe motivul asocierilor neonaziste și a ideologiilor asumate de membrii grupării, implicate în luptele din Donbas.

Liderii Batalionului Azov au ├«ncercat s─â relanseze imaginea grup─ârii, dup─â ├«ncorporarea ├«n Garda Na╚Ťional─â, accept├ónd faptul c─â anterior acestui moment existaser─â afilieri la ideologia nazist─â, ulterior renun╚Ť├óndu-se la aceste asocieri.

A fost promovat─â depolitizarea grup─ârii, ├«ns─â, ├«n februarie 2022, Vladimir Putin a folosit exact acest pretext pentru a invada Ucraina, acuz├ónd grup─ârile neonaziste de persecutarea minorit─â╚Ťilor ruse din regiunile de est ale Ucrainei.

Ai un pont sau mai multe informa╚Ťii pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro

image png
carmen tanase jpeg
card ajutor jpg
image png
vladimir putin profimedia 0691860588 jpg
mircea solcanu2 png
12 linda evangelista main jpg jpeg
giani vladimir 25713800 jpeg
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
image
image
image
image
vladimir putin profimedia 0691860588 jpg
pustnic japonez profimedie (4) jpg
card ajutor jpg
canicula bucuresti puncte de ajutor  (3) JPG
iohannis erdogan 2 jpg
orban zelenski jpg