LIVE TEXT Mai mulți civili au fost evacuați din uzina Azovstal, din Mariupol

#Război Ucraina-Rusia
Ultima actualizare:

Volodimir Zelenski s-a adresat, din nou, scenei internaţionale, dar şi poporului ucrainean, printr-un mesaj publicat online. El a declarat că ruşii au transformat Mariupol într-un lagăr de concentrare şi că au planuri să facă acelaşi lucru cu întreaga regiune Donbas. Pe de altă parte, oficiali de la Pentagon au spus că planurile lui Vladimir Putin de a cuceri zona nu merg aşa cum ar fi sperat preşedintele rus şi că există întârzieri. 

Mariupol se află de aproape 2 luni sub atacuri din partea Rusiei
Mariupol se află de aproape 2 luni sub atacuri din partea Rusiei

UPDATE 23.00 Câțiva civili au fost evacuați din uzina Azovstal din Mariupol după ce s-a convenit încetarea focului. 

Este vorba de 20 de civili, copii și persoane în vârstă, care au fost evacuați spre orașul Zaporojie, regiune controlată de Ucraina. 

UPDATE 22.00 Mass-media ucraineană și martorii raportează mai multe explozii în sudul orașului Odesa.

UPDATE 20.00 Misiunea Națiunilor Unite și Crucea Roșie negociază pentru asigurarea evacuării a sute de localnici care sunt prinși în combinatul siderurgic Azovstal, a spus primarul Mariupol, Vadim Boichenko.

UPDATE 16.00 Locuitorii orașului ucrainean asediat Mariupol se confruntă cu amenințarea bolilor, pe lângă bombardamentele forțelor ruse și lipsa hranei și a apei, au avertizat sâmbătă oficialii ucraineni, calificând condițiile de viață din oraș drept „medievale”.

Holera, dizenteria și Escherichia coli: aproximativ 100.000 de locuitori din Mariupol sunt în pericol de moarte nu numai din cauza bombardamentelor, ci și din cauza condițiilor de viață intolerabile și a condițiilor insalubre”, se arată într-o postare de pe contul oficial de Twitter al Parlamentului ucrainean.

UPDATE 12.00 În Harkov, au fost auzite explozii puternice, vineri seara. Cel puţin o persoană a murit, iar mai multe au fost rănite. 

Cel de-al doilea oraş ca mărime din Ucraina este bombardat de săptămâni întregi de ruşi. 

UPDATE 08.30 Volodimir Zelenski a declarat că armata rusă încearcă să distrugă întreg Donbasul, aşa cum a făcut cu Mariupol. Preşedintele Ucrainei a declarat că oraşul port, care se află sub asediul ruşilor de la începutul războiului, este acum un lagăr de concentrare. El a continuat prin a-i compara pe ruşi cu naziştii care au ocupat Europa de Est în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

„Dacă invadatorii ruşi reuşesc să îşi realizeze planurile, cel puţin parţial, vor avea destulă artilerie şi aeronave pentru a distruge întregul Donbas. Aşa cum au distrus Mariupolul. Oraşul, care era unul dintre cele mai dezvoltate în regiune, este doar un lagăr de concentrare în mijlocul unor ruine. Şi ordinul ocupanţilor din acea parte din Mariupol pe care din păcate încă o controlează diferă nesemnificativ de ceea ce au făcut naziştii în teritoriile ocupate din Europa de Est”, a declarat Zelenski.

Liderul ucrainean a mai spus, însă, că este încrezător că ţara sa va ieşi învingătoare.

"A 65-a zi a apărării noastre se apropie de sfârşit. Îi învingem pe ocupanţi în toate direcţiile în care încearcă să avanseze", a mai adăugat Volodimir Zelenski.  

UPDATE 07.00 Un oficial de rang înalt de la Pentagon a declarat că ofensiva rusă din Donbas merge lent şi inegal şi că este în întârziere faţă de planurile iniţiale ale lui Vladimir Putin. Asta datorită rezistenţei opuse de ucraineni, la care ruşii nu se aşteptau. 

„Credem că au întârziat faţă de ceea ce sperau să realizeze în Donbas. Au întârziat cel puţin cu câteva zile. Nu avansează foarte repede. Câţiva kilometri pe zi, este maximul pe care îl pot face pentru că sunt respinşi”, a declarat oficialul, care a cerut să rămână anonim. 

Ştirea iniţială

Primarul din Mariupol a transmis că peste 600 de persoane civile au fost rănite în urma bombardamentelor Federației Ruse, care au lovit spitalul improvizat din cadrul complexului siderurgic Azovstal.

„Știți deja că au aruncat bombe asupra spitalului, bombele aeriene au distrus spitalul și asta este un semn de crimă de război, pentru că numărul răniților înainte era de 170, iar acum este de peste 600”, a declarat primarul Vadym Boicenko.

Fabrica de la Azovstal a fost puternic bombardată, miercuri seara (28 aprilie), potrivit mai multor relatări. Boicenko a mai susținut că rușii au înființat patru centre de „filtrare” în oraș unde sunt controlați cei care vor să fie evacuați.

Cronica războiului din Ucraina

Războiul din Ucraina a început pe data de 24 februarie, când Rusia a distrus pacea care a domnit peste Europa, în ultimii 70 de ani, iar foarte mulți dintre noi ne-am speriat pentru viitorul vieții așa cum o știm. La acea data, peste 100.000 de militari ruși au fost mobilizați pentru a invada Ucraina. 

Pericolul unui atac nuclear a fost apărut, pentru prima dată, pe data de 27 februarie, când Vladimir Putin le-a ordonat subordonaților să pregătească armele de distrugere în masă pentru atac. Recent, s-a dovedit că infrastructura necesară pentru lansa o rachetă nucleară nu este gata: silozurile nu sunt pregătite și capetele nucleare nu sunt armate, potrivit serviciilor secrete Occidentale. 

Pentru prima dată, Occidentul a crezut că o posibilă revoluție s-ar putea să-l dea jos pe Vladimir Putin, pe data de 6 martie, dar activismul anti-război din Rusia a fost înlocuit, foarte repede, de represalii și susținerea directă a crimelor lui Vladimir Putin prin prezența mult mai puternică a simbolului „Z”, chiar și în rândul societății civile. 

Vladimir Putin a destabilizat ordinea mondială pe data de 22 martie, când politica nucleară a Rusiei a fost reiterată de către Kremlin, iar un atac nuclear este posibil doar dacă existența Rusiei este în pericol. 

Atacurile Federației Ruse au avut ca punct mai multe puncte strategice și psihologice: Atacarea Turnului TV din Kiev, dar multe dintre acestea au avut în vedere clădiri administrative sau locuri în care civilii se ascundeau: orașul HarkovTeatrul din Mariupol sau chiar Maternitatea din Mariupol.

După mai multe runde de negocieri care nu au dus nicăieri, prima retragere a trupelor Rusiei a adus în vizorul lumii crimele făcute de către armata Federației Ruse în Bucea și Irpin.

Cel mai recent eveniment a pus Alianța Nord-Atlantică în stare de alertă: un posibil atac chimic asupra orașului Mariupol. În trecut, Joe Biden a declarat că Alianța va răspunde în cazul unui asemenea atac.

Click! a scris zilnic despre cele mai importante evenimente ce au avut loc în conflictul dintre Rusia și Ucraina în timp real. Toate articolele și informațiile despre Războiul din Ucraina le puteți găsi AICI.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net