LIVE TEXT Atrocități în Bucha, Irpin și Mariupol. Joe Biden, despre Putin: «Tipul ăsta este brutal»

#Război Ucraina-Rusia
Ultima actualizare:

Luni, cea de-a 40-a zi de război, a început cu explozii în orașele Herson și Odesa. Liderii mondiali condamnă uciderea de către soldaţii ruşi a civililor neînarmaţi la Bucha şi în alte zone din regiunea Kiev, promiţând totodată că vor impune noi sancţiuni împotriva Rusiei. Volodimir Zelenski a acuzat, duminică, Rusia, că a comis genocid în Ucraina, pentru a elimina o întreagă naţiune, informează cnn.com. Peste 400 de cadavre au fost descoperite în apropiere de Kiev, autoritățile ucrainene vorbind despre „crime de război”: cadavre ale civililor executați și gropi comune în orașele Bucha, Irpin și Hostomel.

Mariupol, ras de pe fața pâmântului
Mariupol, ras de pe fața pâmântului

UPDATE 21.45 Ucraina spune că Rusia se pregătește să lanseze un atac în estul Ucrainei pentru a cuceri orașul Harkov și a înconjura prima linie din estul Ucrainei, relatează Reuters.

UPDATE 20.30 Serviciile de informaţii militare ucrainene au difuzat luni, pe pagina lor web, datele personale ale circa 1.600 de soldaţi ruşi care au acţionat în localitatea Bucha din apropiere de Kiev, cu nume, prenume, data naşterii şi gradul militar, transmite agenţia EFE.

Dronele armatei ucrainene au descoperit gropi comune în care au fost aruncate alandala cadavrele civililor împuşcaţi în cap, cu mâinile legate la spate şi răni îngrozitoare la picioare şi mâini. Conform Daily Mail, militarii ucraineni au descoperit inclusiv bătrâni împuşcaţi pe stradă în timp ce ieşeau din beciurile lor pentru a găsi ceva de mâncare.

UPDATE 19.30 Volodimir Zelenski s-a adresat parlamentarilor români. Președintele ucrainean a făcut o paralelă cu răsturnarea regimului ceaușist din 1989 și și-a exprimat convingerea că România va contribui la refacerea Ucrainei.

UPDATE 18.00 Președintele american Joe Biden l-a numit luni pe președintele rus Vladimir Putin „criminal de război” și a spus că va cere un proces pentru crime de război.

„S-ar putea să vă amintiți că am fost criticat pentru că l-am numit pe Putin criminal de război. Ei bine, adevărul este că ați văzut ce s-a întâmplat în Bucha. Acest lucru arată că este un criminal de război. Dar trebuie să adunăm informațiile. 

Trebuie să continuăm să furnizăm Ucrainei armele de care are nevoie pentru a continua lupta și trebuie să obținem toate detaliile, astfel încât acesta să poată fi un proces real - să avem un proces pentru crime de război. Tipul ăsta este brutal și ceea ce se întâmplă în Bucha este scandalos și toată lumea a văzut”, a spus Biden reporterilor la aterizarea la Washington, DC.

UPDATE 16.51 Președintele Volodimir Zelenski a vizitat Bucha, orașul din regiunea Kiev, unde un masacru ordonat de către Federația Rusă a fost executat. 

El s-a adresat pe scurt jurnaliștilor din jurul său, spunând că este „foarte greu” pentru Ucraina să negocieze cu Rusia în urma atrocităților comise de forțele ruse la Bucha. Zelenski a spus că atrocitățile comise în oraș simbolizează „natura armatei ruse” și a adăugat că aceștia „tratează oamenii mai rău decât animalele”.

UPDATE 16.30 SUA vor cere suspendarea Rusiei din Consiliul ONU pentru Drepturile Omului.

SUA vor cere Națiunilor Unite să suspende Rusia din Consiliul pentru Drepturile Omului, a declarat luni ambasadorul SUA Linda Thomas-Greenfield că participarea lor este „o farsă”.

Potrivit unui tweet al purtătorului de cuvânt al misiunii americane Thomas-Greenfield, „în strânsă coordonare cu Ucraina, țările europene și alți parteneri de la ONU, vom solicita suspendarea Rusiei din Consiliul pentru Drepturile Omului al ONU”.

UPDATE 13.51 Președintele Comitetului de Investigație al Rusiei, Alexander Bastrykin, a transmis agenției sale să analizeze rapoartele privind uciderile de civili din suburbia Bucha, din Kiev, reprezentând o antiteză cu negarea Ministerului rus al Apărării cu privire la orice implicare în incident.

UPDATE 12.35 Serhiy Haidai, șeful administrației militare regionale Lugansk din estul Ucrainei, a declarat luni că armata rusă a adunat o „acumulare semnificativă de trupe și echipament militar” în regiune, în aparent pregătire pentru o ofensivă.

UPDATE 09.40 Ministrul de Externe al Ucrainei solicită o anchetă a Curții Penale Internaționale asupra crimelor din Bucha. 

MAE ucrainean, Dmytro Kuleba a transmis: „Profit de această ocazie pentru a apela Curții Penale Internaționale și organizațiilor internaționale să-și trimită misiunile la Bucha și în alte orașe eliberate, în cooperare cu agențiile ucrainene de aplicare a legii. să adune toate dovezile acestor crime de război”.

UPDATE ora 07.30 Forţele ruse se “retrag activ” din regiunea Sumî, din nord-estul Ucrainei, a anunţat guvernatorul Dmitro Jiviţki, potrivit Ukrinform, citat de News.ro.

Aproape 3500 de civili, victime ale răboiului, în Ucraina

UPDATE ora 07.00 Înaltul Comisariat ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR) a anunţat că din 24 februarie şi până la 2 aprilie, la miezul nopţii, s-au înregistrat 3.455 de victime civile în Ucraina: 1.417 oameni au murit şi 2.038 au fost răniţi.

Dintre civilii ucişi, 293 sunt bărbaţi, 201 femei, 22 fete şi 40 băieţi. În plus, au murit 59 de copii şi 802 adulţi despre care nu se ştie dacă erau femei sau bărbaţi.

Printre cei peste 2.000 de răniţi se numără şi 92 de copii. Cele mai multe victime s-au înregistrat în regiunile Doneţk şi Luhansk: 468 de morţi şi 1.036 de răniţi.

UPDATE ora 06.00 Volodimir Zelenski a vorbit, duminică, prin intermediul unei înregistrări, la cea de-a 64-a ediţie a Premiilor Grammy. El a cerut  sprijin în favoarea ţării sale. invadate de Rusia.

"Războiul. Care este exact opusul muzicii? Liniştea oraşelor în ruine şi a oamenilor ucişi", a lansat preşedintele Zelenski, care a apărut în obişnuitul său tricou kaki, înaintea interpretării melodiei "Free" de John Legend, însoţit pe scenă de artiştii ucraineni Mika Newton şi Lyuba Yakimchuk.

"Muzicienii noştri poartă veste antiglonţ în loc de smoking. Ei cântă pentru răniţii din spitale, chiar şi pentru cei care nu pot să-i audă. Dar muzica se va face auzită în ciuda a tot", a continuat Zelenski. 

UPDATE ora 04.00 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a adresat mamelor soldaţilor ruşi şi liderilor Rusiei, vorbindu-le despre faptele teribile comise de armată.

Sute de oameni au fost ucişi. Civili torturaţi, executaţii. Cadavre pe străzi. Zonă minată. Sunt minate chiar şi cadavrele!

Consecinţele jafurilor. Răul concentrat a venit pe pământul nostru. Criminali. Torţionari. Violatori. Jefuitori. Care spun că sunt armată. Şi care merită doar moartea după ce au făcut.

Vreau ca fiecare mamă a fiecărui soldat rus să vadă cadavrele oamenilor omorâţi la Bucea, la Irpin, la Hostomel", a spus Zelenski.

UPDATE ora 03.00 Procurorii ucraineni care anchetează posibile crime de război comise de Rusia anunţă că au găsit 410 cadavre în oraşe din zona Kiev, relatează Le Figaro, citat de News.ro

Procurorul general Irina Venediktova a afirmat, după ce Ucraina a anunţat că are din nou sub control regiunea din jurul capitalei, că 140 de cadavre identificate au fost examinate.

Această reacţie vine după un val de reacţii dure împotriva Rusiei după ce în oraşul eliberat Bucea s-au descoperit pe străzi mai multe cadavre de oameni îmbrăcaţi în civil care au fost ucişi.

UPDATE ora 02:00 Imagini din satelit din Bucha arată un sanț de 13 de metri pe locul în care a fost descoperit o groapă comună.

UPDATE ora 01:00 Explozii se aud și în Herson, scrie mass-media locală, potrivit Reuters.

UPDATE ora 00:00 O serie de explozii au fost auzite în Odesa duminică seara târziu, potrivit martorilor Reuters.

Proteste ample au avut loc în weekend, în orașul Herson, care se află sub ocupația rusească de aproape două săptămâni. Armata rusă a tras focuri de armă în aer pentru dispersarea manifestanților. În 15 orașe din Rusia au avut loc proteste împotriva războiului din Ucraina și sute de ruși au fost arestați.

11 primari ucraineni au fost arestați și torturați, iar unul a fost ucis de soldații ruși în ultimele săptămâni, a declarat ieri vicepremierul ucrainean Irina Vereșciuk. Victimele rușilor sunt din localitățile din apropierea orașelor Donețk, Kiv, Nikolaev și Herson, iar primarul ucis este din Motijin.

Peste 4.000 de civili din Mariupol au ajuns în siguranță în orașul Zaporojie după ce au fost transportați în 42 de autobuze între 1-2 aprilie, au confirmat autoritățile de la Kiev. Soldații ruși au respectat acordul de încetare a focului pe durata transportului.

Doi soldați ruși au fost uciși și 28 au fost internați de urgență după ce localnicii ucraineni i-au otrăvit cu prăjituri, în Irpin, de lângă Kiev, informează Kiev Independent.

Mai multe explozii s-au auzit duminică în Odesa, iar autoritățile locale au relatat că orașul a fost atacat de la bordul vaselor de luptă rusești. Un depozit de combustibil a fost principala țintă a rachetelor.

Vladimir Putin este monitorizat de 282 de zile de un doctor specialist în cancer la tiroidă. Specialiștii cred că are ”furia steroizilor”, simptom prezent la pacienții care fac tratament oncologic. O altă informația apărută în presa din Marea Britanie arată că liderul de la Kremlin ar suferi de Parkinson. Conform Daily Mail, el ar face regulat baie în sânge de căprioară pentru menținerea virilității și pentru sănătate.

Lituania a devenit prima țară europeană care renunță complet la gazul rusesc. Finlanda a anunțat că în această primăvară își decide aderarea la NATO, alături de Suedia.

Click! a scris zilnic, în timp real, despre evenimentele din Ucraina. Urmăriți live evenimentele și tot ce s-a întâmplat încă de la izbucnirea războiului dintre Ucraina și Rusia.

LIVE TEXT Război în Ucraina. Trupele ruse au capturat 11 primari ucraineni și l-au executat pe unul dintre aceștia. UE promite noi sancțiuni

LIVE TEXT Trupele ucrainene au recucerit regiunea Kiev. Cine cere emiterea unui mandat de arestare pentru Putin

LIVE TEXT Volodimir Zelenski a demis doi șefi de securitate, care ar fi «trădători». 11 localități din Herson, eliberate de armata ucraineană

LIVE TEXT Putin ameninţă că livrările de gaze naturale urmează să fie oprite vineri: «Plătiți în ruble sau oprim gazul»

LIVE TEXT Oficial american: Putin, prost informat despre mersul războiului. SUA trimit în Ucraina 100 de drone ucigaşe

LIVE TEXT Armata Ucrainei a ucis 17.000 de soldați ruși de la începutul invaziei. 586 tancuri au fost distruse

LIVE TEXT O nouă rundă de negocieri ruso-ucrainene în Turcia, de luni până miercuri

LIVE TEXT Rușii au preluat controlul asupra oraşului ucrainean Slavutici și l-au arestat pe primar. Kiev şi Liov, atacate

LIVE TEXT NATO a decis activarea sistemelor de protecție împotriva armelor chimice, biologice și nucleare. Ucraina primește și ea acest tip de echipament

LIVE TEXT Un soldat rus și-a predat tancul forțelor ucrainene. Ce beneficii a primit la schimb

LIVE TEXT Kremlin: «Rusia ar folosi arme nucleare doar dacă existenţa i-ar fi ameninţată»

LIVE TEXT Zelenski: «Nu vom accepta niciun ultimatum». A avut loc primul schimb dintre Rusia şi Ucraina

LIVE TEXT Rușii au bombardat o școală în care se adăposteau 400 de copii, femei și bătrâni. Una dintre cele mai mari uzine metalurgice din Europa, distrusă

LIVE TEXT Ucraina a pierdut accesul la Marea Azov. Zelenski solicită negocieri cu Putin. «E timpul să ne întâlnim»

LIVE TEXT Mii de oameni au sărbătorit la Moscova anexarea Crimeei. Putin, o nouă convorbire cu Macron

LIVE TEXT Ziua 22 de război. Joe Biden, despre Vladimir Putin: «Dictator ucigaș». SUA și UE acuză Rusia de «crime de război»

LIVE TEXT Ziua 21 de război. Teatrul și piscina publică din Mariupol, bombardate de ruși. „Aici sunt numai femei însărcinate și mame cu copii mici”

LIVE TEXT Ziua 20 de război. Cel mai mare spital din Mariupol, capturat de ruşi. 400 de oameni sunt ostatici. Ploaie de bombe în Kiev

LIVE TEXT Ziua 19 de război. Negocierile au luat pauză până marţi. Noi explozii în Harkiv, oraș distrus complet de ruși. Două persoane, ucise

LIVE TEXT Ziua 18 de război. Bombardamente intense în Karkov. Negocieri online între ruși și ucraineni, luni.

LIVE TEXT Ziua 17 de război. «Putin este în continuare hotărât să îşi atingă obiectivul în Ucraina». Macron şi Scholz îi cer un armistițiu imediat. 

LIVE TEXT Ziua 16 de război. Rusia încearcă să atragă Belarus în război? Provocarea denunțată de armata ucraineană

LIVE TEXT Ziua 15 de război. Mesajul lui Putin despre «paşii neprietenoşi» făcuţi de Occident. Nici un rezultat după negocierile de joi

LIVE TEXT Două săptămâni de război în Ucraina. Maternitatea din Mariupol, bombardată. Zelenski cere negocieri directe cu Putin

LIVE TEXT Ziua 13 de război în Ucraina. Rutele pentru evacuarea civililor, deschise. SUA suspendă importurile de energie din Rusia

LIVE TEXT Ziua 12 de război în Ucraina. Cum s-a încheiat cea de-a treia rundă de negocieri între Rusia și Ucraina

LIVE TEXT Ziua 11 de război în Ucraina. Proteste la Moscova şi în oraşele ucrainene ocupate. Rusia face ameninţări, inclusiv la adresa României

LIVE TEXT Ziua 10 de război în Ucraina. Zelenski cere sancţiuni mai dure pentru Rusia. A treia rundă de negocieri, luni

LIVE TEXT Un fragment de rachetă, în curtea casei prezidențiale a lui Zelenski: «M-ați ratat»

LIVE TEXT Explozii puternice în Kiev. Putin, dispus să discute cu Ucraina la Minsk. Rusia ameninţă Suedia şi Finlanda

LIVE TEXT Război în Ucraina. Armata rusă a bombardat orașul Kiev

LIVE TEXT. Primarul Vitali Kliciko: "Kievul este încercuit. Toate căile de acces sunt blocate"

LIVE TEXT A șaptea zi de război în Ucraina. Peste 2.000 de civili au murit. Primarul Kievului se pregătește pentru un atac masiv asupra capitalei

LIVE TEXT A șasea zi de război. Turnul TV din Kiev, atacat cu rachete rusești. 5 persoane au murit

LIVE TEXT A cincea zi de război în Ucraina. S-au încheiat negocierile din Belarus. Explozii puternice în Kiev

LIVE TEXT Rusia și Ucraina au ajuns la un acord privind civilii. Va avea loc o a treia rundă de negocieri

LIVE TEXT Rușii au atacat cea mai mare centrală nucleară din Ucraina. Zelenski avertizează asupra unui dezastru nuclear

LIVE TEXT A început războiul în Ucraina! Atac la 50 de km de România. 57 de morţi şi 169 de răniţi. Reacţia lui Joe Biden

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News,Facebook și Instagram!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
Stație de metrou Tudor Arghezi. foto: Sever Gheorghe
iluzie optica jpg
Prințul William și Kate Middleton  foto   GettyImages jpg
hotel intercontinental jpg
Biserica medievală din Densus  Foto Daniel Guță (1) JPG
Palatul Parlamentului - Casa Poporului FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
judecatoarea popiviciu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net