LIVE TEXT Trupele ucrainene au recucerit regiunea Kiev. Cine cere emiterea unui mandat de arestare pentru Putin

Un atac asupra unui depozit de combustibil de pe teritoriul Federa╚Ťiei Ruse a distan╚Ťat ╚Öi mai mult rela╚Ťia Rusia-Ucraina, dup─â ce mai multe ├«nt├ólniri pentru negocierea p─âcii au fost ├«nregistrate ├«n Istanbul, Turcia.

proteste razboi ucraina afp 7 jpg
Proteste în Ucraina

Cronica r─âzboiului din Ucraina

R─âzboiul din Ucraina a ├«nceput pe 24 februarie, c├ónd Rusia a distrus pacea care a domnit peste Europa ├«n ultimii 70 de ani, iar foarte mul╚Ťi dintre noi ne-am speriat pentru viitorul vie╚Ťii a╚Öa cum o ╚Ötim. 

Frica a continuat să bată în inimile noastre mai ales pe 25 februarie, când Rusia a atacat direct cea mai mare centrală nucleară din Europa, iar noi am fost în preajma unei catastrofe nucleare.

UPDATE ORA 21.00 Adjunctul Ap─âr─ârii din Ucraina a anun╚Ťat, s├ómb─ât─â, pe Facebook, c─â trupele ucrainene au reu╚Öit s─â recucereasc─â regiunea Kiev.

ÔÇ×├Äntreaga regiune Kiev este eliberat─â de invadatorÔÇŁ, a spus Hanna Maliar, ├«ntr-o postare pe pagina sa de Facebook.

UPDATE ORA 18.00  Fostul procuror interna┼úional Carla Del Ponte, care a investigat crimele de r─âzboi din Rwanda ╚Öi fosta Iugoslavie, a cerut Cur┼úii Penale Interna┼úionale s─â emit─â c├ót mai repede un mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin.

ÔÇ×Emiterea unui astfel de mandat nu ├«nseamn─â c─â Putin va fi arestat; dac─â r─âm├óne ├«n Rusia, acest lucru nu se va ├«nt├ómpla niciodat─â. ├Äns─â ├«i va fi imposibil s─â ias─â din ┼úar─â, iar acesta ar fi un semnal important care arat─â c─â numeroase state sunt ├«mpotriva luiÔÇŁ, a explicat Del Ponte ├«ntr-un interviu acordat publica╚Ťiei Le Temps, citat de Digi 24.

UPDATE ORA 16.00 Steagul ucrainean a fost arborat deasupra centralei nucleare de la Cernob├«l ├«n urma retragerii for╚Ťelor ruse, a anun╚Ťat s├ómb─ât─â ├«ntreprinderea de stat care supravegheaz─â centralele nucleare.

ÔÇ×Ast─âzi, 2 aprilie, la ora 11:00, s-a ├«n─âl╚Ťat drapelul Ucrainei peste CNE de la Cernob├«l ╚Öi s-a c├óntat imnulÔÇŁ, a spus Energoatom ├«ntr-un comunicat la Telegram.

ÔÇ×La ceremonie a fost prezent ├«ntregul personal al centralei nucleare de la Cernob├«l, care a lucrat eroic ├«n condi┼úiile dure ale ocupa┼úiei din 24 februarie ┼či a asigurat securitatea nuclear─â ┼či de radia┼úii la sta┼úie ┼či la instala┼úiile din apropiereÔÇŁ, se mai arat─â ├«n comunicat.

UPDATE ORA 15.00 Papa Francisc a spus c─â o c─âl─âtorie ├«n Ucraina ÔÇ×se afl─â ├«n discu╚ŤiiÔÇŁ, ├«n timp ce vorbea cu jurnali┼čtii s├ómb─ât─â.

UPDATE ORA 14.00 Pakistanul dore╚Öte ca Rusia ╚Öi Ucraina s─â ├«nceteze imediat luptele ╚Öi ÔÇ×face tot ce poateÔÇŁ pentru a rezolva conflictul dintre cele dou─â ╚Ť─âri, a declarat ╚Öeful statului major al armatei pakistaneze, Qamar Javed Bajwa.

UPDATE ORA 12.00 ╚śeful agen╚Ťiei spa╚Ťiale ruse a publicat o serie de post─âri pe Twitter ├«n care amenin╚Ť─â s─â pun─â cap─ât cooper─ârii Rusiei cu Sta╚Ťia Spa╚Ťial─â Interna╚Ťional─â, din cauza sanc╚Ťiunilor impuse Rusiei de c─âtre Occident. 

ÔÇ×Cred c─â restabilirea rela╚Ťiilor normale ├«ntre partenerii de la Sta╚Ťia Spa╚Ťial─â Interna╚Ťional─â este posibil─â numai dup─â eliminarea complet─â ╚Öi necondi╚Ťionat─â a sanc╚Ťiunilor ilegaleÔÇŁ, a spus Rogozin ├«n post─âri pe contul s─âu verificat de Twitter.

UPDATE ORA. 8.00  Cel pu╚Ťin patru persoane au fost r─ânite cu explozii ╚Öi focuri de arm─â pe fondul protestelor ├«mpotriva ocupa╚Ťiei ruse ├«n ora╚Öul central ucrainean Enerhodar, a anun╚Ťat s├ómb─ât─â compania de energie nuclear─â de stat a ╚Ť─ârii, Energoatom, ├«ntr-o serie de declara╚Ťii.

Ora╚Öul, care se afl─â aproape de centrala nuclear─â Zaporizhia, capturat─â de for╚Ťele ruse la ├«nceputul lunii martie, a cunoscut proteste sporadice de la ocuparea sa.

UPDATE ORA 6.00  ╚śapte coridoare de evacuare de-a lungul rutelor cheie se vor deschide s├ómb─ât─â ├«n Ucraina, potrivit viceprim-ministrului ucrainean Iryna Vere╚Öciuk.

Vere╚Öciuk a spus c─â lista include ruta de la ora╚Öul asediat din sudul Mariupol p├ón─â la ora╚Öul Zaporizhzhia de╚Ťinut de guvern din sud-estul Ucrainei.

UPDATE ORA 4.00 Statele Unite vor oferi ├«nc─â 300 de milioane de dolari ├«n asisten╚Ť─â de securitate Ucrainei, a anun╚Ťat vineri Pentagonul.

 SUA a direc╚Ťionat 2,3 miliarde de dolari ├«n asisten╚Ť─â de securitate pentru Ucraina, potrivit declara╚Ťiei secretarului de pres─â de la Pentagon, John Kirby.

UPDATE ORA 2.00 Rusia acuz─â Ucraina de un atac cu elicoptere asupra depozitului de combustibil de pe teritoriul Rusiei.  

├Äntr-o declara╚Ťie, Ministerul rus al Ap─âr─ârii a declarat c─â elicopterele ÔÇ×au intrat ├«n spa╚Ťiul aerian al Federa╚Ťiei Ruse la altitudine extrem de sc─âzut─âÔÇŁ, la ora 5 diminea╚Ťa, ora Moscovei, ╚Öi ÔÇ×au lansat un atac cu rachete asupra unei instala╚Ťii civile de depozitare a petrolului situat─â la periferia Belgorodului. "

UPDATE ORA 1.00 Peste 6.000 de persoane au fost evacuate Vineri din orașele ucrainene.

Iryna Vereșciuk, ministrul ucrainean al reintegrării teritoriilor ocupate temporar, a declarat că 6.266 de persoane au fost evacuate vineri din orașele ucrainene.

Informa╚Ťia a venit ├«n urma unei declara╚Ťii, ├«n care Vereshchuk a men╚Ťionat c─â cifra include 1.431 de persoane care s-au mutat din ora╚Öele sudice Berdiansk ╚Öi Melitopol - cu propriile lor vehicule - ├«n ora╚Öul Zaporizhzhia, aflat sub control ucrainean, prin coridoarele de evacuare.

Dup─â ce mai mul╚Ťi civili au fost prin╚Öi ├«n conflictul dintre cele dou─â ╚Ť─âri, pe 26 februarie ╚Ť─ârile beligerante au ajuns la un nou acord pentru a negocia protec╚Ťia celor ce ├«ncearc─â s─â fug─â din calea r─âzboiului, discu╚Ťii privind securitatea civililor ╚Öi pacea au avut loc, pentru prima dat─â, pe 27 februarie.

├Än ciuda negocierilor, Federa╚Ťia Rus─â a continuat s─â atace civilii ce se aflau ├«n cl─âdirile reziden╚Ťiale din Ucraina, iar modul lor preferat de a b─âga teama a fost prin propagand─â, iar pe 28 februarie au distrus turnul TV din Kiev.

├Än urma atacurilor asupra civililor, cifrele au ap─ârut la iveal─â. ├Än doar c├óteva zile, pe 1 martie, 2.000 au fost declara╚Ťi mor╚Ťi ├«n urma atacurilor.

Kievul s-a pregătit și mai tare pentru un posibil bombardament. Pe 2 martie, primarul din Kiev a baricadat orașul, iar ziua următoare, pe 3 martie, Rusia a bombardat orașul pregătit pentru ce era mai rău.

După ce blitzkrieg-ul lui Putin a eșuat, acest a convenit să discute pacea. A doua rundă, pe 4 martie. În același timp, ziua umătoare, 5 martie, un fragment al unei rachete a încercat să lovesc casa lui Zelenski, dar l-au ratat.

Oamenii din Rusia s-au aliniat ├«mpotriva lui Vladimir Putin, 6 martie marc├ónd ziua ├«n care mai mul╚Ťi protestatari au fost aresta╚Ťi de c─âtre statul dictatorial cu centru la Moscova. 

Noua rund─â de negocieri a ajuns, dar nu au ajuns la niciun consens. Pe 7 martie, bombardamentele au continuat, iar civilii au continuat s─â fug─â din calea gloan╚Ťelor, ziua de 8 martie marc├ónd primele coridoare umanitare ce nu au fost respectate de ru╚Öi.

2 s─âpt─âm├óni au trecut din acest r─âzboi, iar atrocit─â╚Ťile nu s-au terminat. Pe data de 9 martie, ru╚Öii au bombardat maternitatea din Mariupol, unde mai multe femei ├«ns─ârcinate ╚Öi-au pierdut via╚Ťa.

La nivel diplomatic, 10 martie a fost ziua ├«n care Putin a ├«nghe╚Ťat rela╚Ťiile cu Occidentul, chiar dac─â UE ╚Öi SUA au declarat c─â nu mai vor s─â colaboreze cu Rusia. 

Rusia d─â de probleme pe data de 11 martie, c├ónd ├«ncearc─â s─â-l atrag─â ╚Öi pe Aleksandr Luka╚Öenko, pre╚Öedintele Belarusului, considerat marioneta lui Vladimir Putin. 

Pa╚Öii spre o lume f─âr─â r─âzboi continu─â la nivel diplomatic ╚Öi pe 12 martie, c├ónd mai mul╚Ťi oficiali din UE ├«i cer lui Putin s─â opreasc─â r─âzboiul din Ucraina. 

O nou─â rund─â de negocieri pe 13 martie, c├ónd ru╚Öii ╚Öi ucraineni s-au ├«nt├ólnit ├«n spa╚Ťiul on-line pentru a negocia o posibil─â pace. 13 martie a fost ╚Öi ziua care a marcat ├«nceputul bombardamentelor asupra ora╚Öului Harkov, care au continuat ╚Öi pe 14 martie ╚Öi 15 martie ├«n Mariupol, care a mai r─âmas sub asediul ru╚Öilor ╚Öi pe 16 martie, c├ónd atacurile parc─â nu mai ├«ncetau.

Ziua de 17 martie a fost momentul ├«n care pre╚Öedintele Joe Biden l-a numit pe Vladimir Putin ÔÇ×criminalÔÇŁ, reprezent├ónd momentul 0 al rela╚Ťiilor dintre Statele Unite ╚Öi Federa╚Ťia Rus─â. 

în același timp, când Biden vorbea de Putin, dictatorul de la Kremlin se bucura de anexarea Peninsulei Crimeea, pe un stadion, pe 18 martie

Volodimir Zelenski a pus piciorul în prag pe 19 martie și a cerut o convorbire directă cu Vladimir Putin, în timp ce Ucraina pierdea conexiunea cu Marea Azov, iar pe 20 martie rușii au bombardat o școală plină de copii, în timp ce negocierile continuau chiar și pe 21 martie

Frica de bombele atomice au continuat ╚Öi pe 22 martie, moment ├«n care Rusia a f─âcut noi dezv─âluiri despre armele atomice. Pe m─âsur─â ce motiva╚Ťiei ru╚Öilor e ├«n sc─âdere, mul╚Ťi dintre ace╚Ötia le dau cadou tancul ucrainienilor, pe 23 martie

Bombele atomice au pus NATO ├«n alert─â. Pe 24 martie, Alian╚Ťa Nord-Atlantic─â a anun╚Ťat noi modific─âri de securitate ├«n privin╚Ťa unui astfel de atac. 

Chiar dac─â ru╚Öii nu se descurc─â ├«n ora╚Öele mari, reu╚Öesc s─â captureze ora╚Öe mici ╚Öi s─â ╚Ťin─â prizonieri oficiali din prim─âria ora╚Öului, ca pe 25 martie.

Negocierile continu─â, iar acum avem ╚Öi primele acorduri comune, de-abia pe 26 martie.  Totu╚Öi, de la ├«nceputul conflictului, armata Ucrainei a reu╚Öit s─â ucid─â 17.000 de solda╚Ťi ru╚Öi, de pe 24 februarie p├ón─â pe 27 martie

Ziua de 30 martie a marcat momentul ├«n care SUA a decis s─â trimit─â Ucrainei arme ofensive, dup─â ce s-a concentrat strict pe armamentul defensiv. 

Ai un pont sau mai multe informa╚Ťii pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro

Pute┼úi urm─âri ┼čtirileÔÇéClick! pe Google News,ÔÇéFacebook ╚ÖiÔÇéInstagram

FotoJet (5) jpg
piscina borcea pelinel jpg
peter imre2  crop 1656742777 jpeg
iolanda anamaria babau jpg
ana crudu familie nunta jpg
hurghada rechini JPG
rechin taur jpeg
whatsapp down 799948 jpeg
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
image
image
image
image
rechin taur jpeg
rechini marea rosie2 png
image png
peter imre2  crop 1656742777 jpeg
hurghada rechini JPG
iolanda anamaria babau jpg