LIVE TEXT Trupele ucrainene au recucerit regiunea Kiev. Cine cere emiterea unui mandat de arestare pentru Putin

#Război Ucraina-Rusia
Ultima actualizare:

Un atac asupra unui depozit de combustibil de pe teritoriul Federației Ruse a distanțat și mai mult relația Rusia-Ucraina, după ce mai multe întâlniri pentru negocierea păcii au fost înregistrate în Istanbul, Turcia.

Proteste în Ucraina
Proteste în Ucraina

Cronica războiului din Ucraina

Războiul din Ucraina a început pe 24 februarie, când Rusia a distrus pacea care a domnit peste Europa în ultimii 70 de ani, iar foarte mulți dintre noi ne-am speriat pentru viitorul vieții așa cum o știm. 

Frica a continuat să bată în inimile noastre mai ales pe 25 februarie, când Rusia a atacat direct cea mai mare centrală nucleară din Europa, iar noi am fost în preajma unei catastrofe nucleare.

UPDATE ORA 21.00 Adjunctul Apărării din Ucraina a anunțat, sâmbătă, pe Facebook, că trupele ucrainene au reușit să recucerească regiunea Kiev.

„Întreaga regiune Kiev este eliberată de invadator”, a spus Hanna Maliar, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

UPDATE ORA 18.00  Fostul procuror internaţional Carla Del Ponte, care a investigat crimele de război din Rwanda și fosta Iugoslavie, a cerut Curţii Penale Internaţionale să emită cât mai repede un mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin.

„Emiterea unui astfel de mandat nu înseamnă că Putin va fi arestat; dacă rămâne în Rusia, acest lucru nu se va întâmpla niciodată. Însă îi va fi imposibil să iasă din ţară, iar acesta ar fi un semnal important care arată că numeroase state sunt împotriva lui”, a explicat Del Ponte într-un interviu acordat publicației Le Temps, citat de Digi 24.

UPDATE ORA 16.00 Steagul ucrainean a fost arborat deasupra centralei nucleare de la Cernobîl în urma retragerii forțelor ruse, a anunțat sâmbătă întreprinderea de stat care supraveghează centralele nucleare.

Astăzi, 2 aprilie, la ora 11:00, s-a înălțat drapelul Ucrainei peste CNE de la Cernobîl și s-a cântat imnul”, a spus Energoatom într-un comunicat la Telegram.

La ceremonie a fost prezent întregul personal al centralei nucleare de la Cernobîl, care a lucrat eroic în condiţiile dure ale ocupaţiei din 24 februarie şi a asigurat securitatea nucleară şi de radiaţii la staţie şi la instalaţiile din apropiere”, se mai arată în comunicat.

UPDATE ORA 15.00 Papa Francisc a spus că o călătorie în Ucraina „se află în discuții”, în timp ce vorbea cu jurnaliştii sâmbătă.

UPDATE ORA 14.00 Pakistanul dorește ca Rusia și Ucraina să înceteze imediat luptele și „face tot ce poate” pentru a rezolva conflictul dintre cele două țări, a declarat șeful statului major al armatei pakistaneze, Qamar Javed Bajwa.

UPDATE ORA 12.00 Șeful agenției spațiale ruse a publicat o serie de postări pe Twitter în care amenință să pună capăt cooperării Rusiei cu Stația Spațială Internațională, din cauza sancțiunilor impuse Rusiei de către Occident. 

„Cred că restabilirea relațiilor normale între partenerii de la Stația Spațială Internațională este posibilă numai după eliminarea completă și necondiționată a sancțiunilor ilegale”, a spus Rogozin în postări pe contul său verificat de Twitter.

UPDATE ORA. 8.00  Cel puțin patru persoane au fost rănite cu explozii și focuri de armă pe fondul protestelor împotriva ocupației ruse în orașul central ucrainean Enerhodar, a anunțat sâmbătă compania de energie nucleară de stat a țării, Energoatom, într-o serie de declarații.

Orașul, care se află aproape de centrala nucleară Zaporizhia, capturată de forțele ruse la începutul lunii martie, a cunoscut proteste sporadice de la ocuparea sa.

UPDATE ORA 6.00  Șapte coridoare de evacuare de-a lungul rutelor cheie se vor deschide sâmbătă în Ucraina, potrivit viceprim-ministrului ucrainean Iryna Vereșciuk.

Vereșciuk a spus că lista include ruta de la orașul asediat din sudul Mariupol până la orașul Zaporizhzhia deținut de guvern din sud-estul Ucrainei.

UPDATE ORA 4.00 Statele Unite vor oferi încă 300 de milioane de dolari în asistență de securitate Ucrainei, a anunțat vineri Pentagonul.

 SUA a direcționat 2,3 miliarde de dolari în asistență de securitate pentru Ucraina, potrivit declarației secretarului de presă de la Pentagon, John Kirby.

UPDATE ORA 2.00 Rusia acuză Ucraina de un atac cu elicoptere asupra depozitului de combustibil de pe teritoriul Rusiei.  

Într-o declarație, Ministerul rus al Apărării a declarat că elicopterele „au intrat în spațiul aerian al Federației Ruse la altitudine extrem de scăzută”, la ora 5 dimineața, ora Moscovei, și „au lansat un atac cu rachete asupra unei instalații civile de depozitare a petrolului situată la periferia Belgorodului. "

UPDATE ORA 1.00 Peste 6.000 de persoane au fost evacuate Vineri din orașele ucrainene.

Iryna Vereșciuk, ministrul ucrainean al reintegrării teritoriilor ocupate temporar, a declarat că 6.266 de persoane au fost evacuate vineri din orașele ucrainene.

Informația a venit în urma unei declarații, în care Vereshchuk a menționat că cifra include 1.431 de persoane care s-au mutat din orașele sudice Berdiansk și Melitopol - cu propriile lor vehicule - în orașul Zaporizhzhia, aflat sub control ucrainean, prin coridoarele de evacuare.

După ce mai mulți civili au fost prinși în conflictul dintre cele două țări, pe 26 februarie țările beligerante au ajuns la un nou acord pentru a negocia protecția celor ce încearcă să fugă din calea războiului, discuții privind securitatea civililor și pacea au avut loc, pentru prima dată, pe 27 februarie.

În ciuda negocierilor, Federația Rusă a continuat să atace civilii ce se aflau în clădirile rezidențiale din Ucraina, iar modul lor preferat de a băga teama a fost prin propagandă, iar pe 28 februarie au distrus turnul TV din Kiev.

În urma atacurilor asupra civililor, cifrele au apărut la iveală. În doar câteva zile, pe 1 martie, 2.000 au fost declarați morți în urma atacurilor.

Kievul s-a pregătit și mai tare pentru un posibil bombardament. Pe 2 martie, primarul din Kiev a baricadat orașul, iar ziua următoare, pe 3 martie, Rusia a bombardat orașul pregătit pentru ce era mai rău.

După ce blitzkrieg-ul lui Putin a eșuat, acest a convenit să discute pacea. A doua rundă, pe 4 martie. În același timp, ziua umătoare, 5 martie, un fragment al unei rachete a încercat să lovesc casa lui Zelenski, dar l-au ratat.

Oamenii din Rusia s-au aliniat împotriva lui Vladimir Putin, 6 martie marcând ziua în care mai mulți protestatari au fost arestați de către statul dictatorial cu centru la Moscova. 

Noua rundă de negocieri a ajuns, dar nu au ajuns la niciun consens. Pe 7 martie, bombardamentele au continuat, iar civilii au continuat să fugă din calea gloanțelor, ziua de 8 martie marcând primele coridoare umanitare ce nu au fost respectate de ruși.

2 săptămâni au trecut din acest război, iar atrocitățile nu s-au terminat. Pe data de 9 martie, rușii au bombardat maternitatea din Mariupol, unde mai multe femei însărcinate și-au pierdut viața.

La nivel diplomatic, 10 martie a fost ziua în care Putin a înghețat relațiile cu Occidentul, chiar dacă UE și SUA au declarat că nu mai vor să colaboreze cu Rusia. 

Rusia dă de probleme pe data de 11 martie, când încearcă să-l atragă și pe Aleksandr Lukașenko, președintele Belarusului, considerat marioneta lui Vladimir Putin. 

Pașii spre o lume fără război continuă la nivel diplomatic și pe 12 martie, când mai mulți oficiali din UE îi cer lui Putin să oprească războiul din Ucraina. 

O nouă rundă de negocieri pe 13 martie, când rușii și ucraineni s-au întâlnit în spațiul on-line pentru a negocia o posibilă pace. 13 martie a fost și ziua care a marcat începutul bombardamentelor asupra orașului Harkov, care au continuat și pe 14 martie și 15 martie în Mariupol, care a mai rămas sub asediul rușilor și pe 16 martie, când atacurile parcă nu mai încetau.

Ziua de 17 martie a fost momentul în care președintele Joe Biden l-a numit pe Vladimir Putin „criminal”, reprezentând momentul 0 al relațiilor dintre Statele Unite și Federația Rusă. 

în același timp, când Biden vorbea de Putin, dictatorul de la Kremlin se bucura de anexarea Peninsulei Crimeea, pe un stadion, pe 18 martie

Volodimir Zelenski a pus piciorul în prag pe 19 martie și a cerut o convorbire directă cu Vladimir Putin, în timp ce Ucraina pierdea conexiunea cu Marea Azov, iar pe 20 martie rușii au bombardat o școală plină de copii, în timp ce negocierile continuau chiar și pe 21 martie

Frica de bombele atomice au continuat și pe 22 martie, moment în care Rusia a făcut noi dezvăluiri despre armele atomice. Pe măsură ce motivației rușilor e în scădere, mulți dintre aceștia le dau cadou tancul ucrainienilor, pe 23 martie

Bombele atomice au pus NATO în alertă. Pe 24 martie, Alianța Nord-Atlantică a anunțat noi modificări de securitate în privința unui astfel de atac. 

Chiar dacă rușii nu se descurcă în orașele mari, reușesc să captureze orașe mici și să țină prizonieri oficiali din primăria orașului, ca pe 25 martie.

Negocierile continuă, iar acum avem și primele acorduri comune, de-abia pe 26 martie.  Totuși, de la începutul conflictului, armata Ucrainei a reușit să ucidă 17.000 de soldați ruși, de pe 24 februarie până pe 27 martie

Ziua de 30 martie a marcat momentul în care SUA a decis să trimită Ucrainei arme ofensive, după ce s-a concentrat strict pe armamentul defensiv. 

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro

Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News, Facebook și Instagram

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Garner Affleck jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Bucovina  sursa foto   Shutterstock jpg
Marea Neagră FOTO Shutterstock
Kate Middleton Foto Instagram jpg
zodia care va primi o mostenire jpg
avion companie HiSky jpg
Sofia jpg
iulius caesar jpg
pasageri avion foto pixabay
image
actualitate.net
image
actualitate.net