LIVE TEXT Un fragment de rachetă, în curtea casei prezidențiale a lui Zelenski: «M-ați ratat»

#Război Ucraina-Rusia
Ultima actualizare:

Războiul din Ucraina continuă în cea de-a noua zi cu un atac violent al trupelor lui Vladimir Putin asupra centralei nucleare Zaporojie, cea mai mare din țară. Președintele Zelenski a reacționat imediat și a avertizat că conflictul ar putea degenera într-un dezastru nuclear. 

cub razboi ucraina Katiusa animat gif

Click! a scris zilnic, în timp real, despre evenimentele din Ucraina. Urmăriți live evenimentele și tot ce s-a întâmplat încă de la izbucnirea războiului dintre Ucraina și Rusia.

LIVE TEXT A început războiul în Ucraina! Atac la 50 de km de România. 57 de morţi şi 169 de răniţi. Reacţia lui Joe Biden

LIVE TEXT Explozii puternice în Kiev. Putin, dispus să discute cu Ucraina la Minsk. Rusia ameninţă Suedia şi Finlanda

LIVE TEXT Război în Ucraina. Armata rusă a bombardat orașul Kiev

LIVE TEXT. Primarul Vitali Kliciko: "Kievul este încercuit. Toate căile de acces sunt blocate"

LIVE TEXT A cincea zi de război în Ucraina. S-au încheiat negocierile din Belarus. Explozii puternice în Kiev

LIVE TEXT A șasea zi de război. Turnul TV din Kiev, atacat cu rachete rusești. 5 persoane au murit

LIVE TEXT A șaptea zi de război în Ucraina. Peste 2.000 de civili au murit. Primarul Kievului se pregătește pentru un atac masiv asupra capitalei

LIVE TEXT Rusia și Ucraina au ajuns la un acord privind civilii. Va avea loc o a treia rundă de negocieri

LIVE TEXT Rușii au atacat cea mai mare centrală nucleară din Ucraina. Zelenski avertizează asupra unui dezastru nuclear

UPDATE 00.00 Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a transmis, vineri seară, un nou mesaj.

Vom continua să luptăm. Ne vom apăra ţara. Ne vom revendica pământul. Mulţumim eroilor noştri”, a transmis, vineri seară, într-un mesaj pe Facebook, preşedintele ucrainean.

Anterior, acesta s-a adresat, printr-un mesaj transmis pe Zoom, manifestanţilor din mai multe oraşe şi le-a cerut solidaritate cu Ucraina. De asemenea, el a cerut un moment de reculegere pentru cei care au murit apărându-şi ţara. 

UPDATE 23.45 Kamala Harris vine la București. Secretarul adjunct de presă al Casei Albe, Sabrina Singh, a anunţat, vineri, că vicepreşedintele american Kamala Harris are programată săptămâna viitoare o deplasare în Europa, la Varşovia şi la Bucureşti.

UPDATE 23.30 Agenţia rusă pentru supravegherea comunicaţiilor, Roskomnadzor, a ordonat vineri blocarea accesului la Twitter pe teritoriul Rusiei, au informat agenţiile TASS şi Interfax, transmite Reuters.

UPDATE 23.00 A treia rundă de negocieri între Ucraina și Rusia.

O nouă rundă de negocieri între ruşi şi ucraineni ar putea avea loc în acest weekend, a afirmat Mihailo Podoliak, consilierul preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski şi emisarul acestuia la negocieri. “A treia rundă ar putea avea loc mâine sau poimâine. Suntem în contact permament”, a spus Podoliak.

Ambasadorul Rusiei la ONU, Gennadi Gatilov, a declarat, vineri, că este o idee bună ca miniştrii din Rusia şi Ucraina să discute săptămâna viitoare, în Turcia, relatează bbc.com, potrivit News.ro. Propunerea a venit chiar de la turci. Aceştia au afirmat că miniştrii de Externe din Ucraina şi Rusia pot avea o întâlnire la un forum diplomatic în Antalya.

UPDATE 22.30 Vladimir Putin a semnat vineri o lege care introduce pedepse grele cu închisoarea pentru oricine publică „informații false” despre armată, în plină invazie a Ucrainei de către Moscova, potrivit AFP. Pedepsele pot ajunge până la 15 ani de închisoare.

UPDATE 22.00 Aproximativ 100 de oameni ar putea fi prinși sub dărâmăturile unui bloc bombardat în orășelul Borodianka, aflat la aproximativ 60 de kilomerti Kiev.

UPDATE 21.30 Ministrul Energiei, Virgil Popescu, anunţă, vineri seară, că la centrala nucleară de la Zaporojie au fost repornite 2 unităţi, iar în acest moment funcţionează 3 unităţi din 6. ”Le transmit românilor că nu există motive de îngrijorare”, afirmă Popescu.

UPDATE 20.45 Accesul la Facebook a fost blocat în Rusia. 

Autoritatea rusă de reglementare a mass-media, Roskomnadzor, a decis vineri blocarea Facebook-ului în ţară, acuzând reţeaua de socializare de “discriminare” faţă de mass-media din Rusia. Jurnalişti AFP aflaţi în Rusia au confirmat că acolo nu mai funcţionează Facebook.

UPDATE 20.00 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski anunţă, într-o postare pe Twitter, că a avut o convorbire cu preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, despre ”terorismul nuclear” al Federaţiei Ruse, despre sancţiunile împotriva acestei ţări, dar şi despre aderarea Ucrainei la UE.

UPDATE 19.00 Au apărut imagini cu un fragment de rachetă care a căzut în curtea casei prezidențiale a lui Zelenski, lângă Kiev, în Koncha-Zaspa. ”M-ați ratat”, a glumit președintele ucrainean Volodimir Zelenski, potrivit purtătorului său de cuvând Sergii Nykyforov, care a postat pe Facebook fotografii cu fragmentul.

UPDATE 18.30 Forțele ruse sunt blocate la 25 km în afara Kievului. Informația aparține unui oficial american al Apărării, citat de CNN.

UPDATE 18.00 Preşedintele Dumei ruse, Viaceslav Volodin, a scris pe Telegram că „Zelenski a părăsit Ucraina, acum este în Polonia”, potrivit Tass, citată de Mediafax. Canalul oficial al Parlamentului ucrainean neagă, însă, acest lucru. 

"Invadatorii au lansat un alt fals, că președintele Volodimir Zelenski a părăsit Ucraina. Nu este adevărat, președintele este la Kiev. El e cu oamenii lui", a transmis "Rada", canalul oficial de televiziune al parlamentului ucrainean. 

UPDATE 17.45 ​Ucraina se așteaptă ca a treia rundă de negocieri cu Rusia să aibă loc în acest weekend, a declarat unul dintre negociatorii ucraineni, Mikhaïl Podoliak.  A doua întâlnire a delegațiilor Ucrainei și Rusiei a avut loc joi, când s-a stabilit un acord privind civilii.

UPDATE 17.30 Consiliul de Securitate al ONU se reuneşte vineri, la ora 16:30 GMT (18:30 ora României), pentru a evalua consecinţele atacului asupra centralei nucleare ucrainene de la Zaporojie. Întâlnirea a fost solicitată de premierul britanic Boris Johnson, alături de SUA, Franţa, Norvegia, Irlanda şi Albania.

UPDATE 17.00 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, care ar fi fost ameninţat direct de trupele cecene şi de mercenarii din gruparea Wagner, a scăpat după trei tentative de asasinat săptămâna trecută, potrivit informaţiilor cotidianului britanic The Times, citat de News.ro.

Una dintre tentative a fost condusă de mercenarii din grupul Wagner, susținut de Kremlin, iar alte două tentative eșuate de asasinat au fost conduse de militari ruși și militarii ceceni trimiși de liderul Ramzan Kadîrov.

Citește mai multe aici: Volodimir Zelenski a scăpat de trei tentative de asasinat

UPDATE 16.45  Situaţia din Mariupol este critică, oraşul fiind lipsit de apă potabilă, încălzire centralizată şi comunicaţii. În plus, este bombardat fără încetare de armata rusă, scrie o activistă locală.

UPDATE 16.30 Tiraspolul solicită recunoașterea independenței Transnistriei.

Separatiştii de la Tiraspol au solicitat Chişinăului iniţierea unui dialog cu Transnistria "în scopul unei reglementări civilizate definitive a relaţiilor, bazate pe existenţa paşnică, de bună vecinătate a două state independente prin semnarea unui acord interstatal cuprinzător". Acțiunea vine după ce Republica Moldova a decis să depună o cerere de aderare la Uniunea Europeană, relatează Agerpres.

UPDATE 16.00 Consiliul ONU a convocat o întrunire de urgență pentru a discuta situația războiului din Ucraina. După atacul trupelor ruse asupra celei mai mari centrale nucleare din Ucraina, Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite va organiza o reuniune de urgență vineri la New York.

UPDATE 15.50. Șeful NATO a declarat că avioanele NATO nu vor opera spațiul aerian ucrainean. 

Afirmațiile vin ca răspuns la solicitarea Ucrainei care a solicitat din partea NATO „no-fly zone”, dar au convenit că avioanele NATO nu ar trebui să opereze peste spațiul aerian ucrainean.

Am convenit că nu ar trebui să avem avioane NATO să opereze peste spațiul aerian ucrainean sau trupe NATO pe teritoriul ucrainean”, a declarat secretarul general Jens Stoltenberg la o conferință de presă la Bruxelles.

Impunerea no-fly zone ar însemna trimiterea de avioane NATO și doborârea avioanelor ruse deasupra Ucrainei, ceea ce ar duce la un război general în Europa. De aceea am luat această decizie dureroasă. (...) Nu facem parte din acest conflict și avem responsabilitatea de a ne asigura că nu escaladează și nu se răspândește dincolo de Ucraina. Ar fi și mai devastator și mai periculos, cu și mai multă suferință umană”, a declarat Stoltenberg.

UPDATE 15.00 Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat vineri că nu are în vedere semnarea de către Rusia și Ucraina a niciunui document oficial, după a doua rundă de negocieri, care a avut loc joi, între cele două părți.

UPDATE 14.00 Consiliul ONU pentru drepturile omului a aprobat vineri, cu majoritate covârşitoare, o rezoluţie care solicită crearea unei comisii de anchetă internaţională cu privire la încălcările drepturilor omului şi a dreptului umanitar în Ucraina după declanșarea invaziei ruse.

Citește și: ONU votează cu majoritate covârșitoare pentru anchetarea Rusiei: «Lumea întreagă este împotriva ta»

UPDATE 13.50. Populația din Herson se confruntă cu violența forțelor ruse. Cetățenii din orașul ucrainean Herson au fost supuși violenței trupelor ruse, a declarat vineri un rezident.

,,Nu putem ieși afară. Oamenii care ies din case sunt prinși și capturați de trupele ruse”, a declarat acesta.

Primarul orașului Herson, Ihor Kolykhaiev, a declarat miercuri că armata ucraineană nu se mai află în oraș și că locuitorii săi trebuie acum să se supună „oamenilor înarmați care au venit la administrația orașului”, indicând că Herson a căzut sub asediul Rusiei. .

UPDATE 13.40. Un reprezentant al operatorului nuclear ucrainean spune că trupele ruse care au ocupat centrala nucleară de la Zaporojie și obligă muncitorii să lucreze sub sub amenințarea armei. 

UPDATE 13.30. O școală din Jitomir a fost distrusă de trupele ruse, în urma unui bombardament cu rachetă

O școală din Jitomir, nordul Ucrainei, a fost lovită de o rachetă rusă vineri dimineață, potrivit președintelui ucrainean Volodimir Zelensky.

Într-o declarație video, primarul din Jitomir, Serghei Sukhomlin, a confirmat cumplitul incident spunând că atacatorii ruși nu se dau în cale de la nimic.

UPDATE 12.50. Șeful politicii externe a UE solicită o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU în urma atacului Rusiei asupra centralei nucleare Zaporijie, din Ucraina.

Șeful UE pentru politică externă, Josep Borrell, și-a exprimat sprijinul pentru o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU în urma atacului trupelor ruse asupra centralei nucleare Zaporijie din Ucraina de către forțele ruse.

Atacurile ruse în imediata vecinătate a centralelorr nucleare din Ucrainei pot avea consecințe catastrofale. Trebuie să se oprească imediat”, a scris Borrell pe Twitter vineri. „Obuzul și incendiul rezultat la centrala Zporijie pot pune în pericol întreaga Europă”, a adăugat el. 

UPDATE 12.40. Rusia acuză Ucraina că a declanșat atacul asupra centralei nucleare de la Kiev. Ministerul rus al Apărării susține că ,,regimul naționalist de la Kiev" a deschis atacul asupra centralei nucleare de la Zaporojie, din Ucraina.

Noaptea trecută, în zona adiacentă a centralei, a avut loc o încercare a regimului naționalist de la Kiev de a declanșa o provocare monstruoasă”, a afirmat purtătorul de cuvânt Igor Konașenkov.

UPDATE 12.30. O publicație independentă online din Rusia se închide din cauza restricțiilor în creștere din mass-media.

Publicația online rusă Znak.com a anunțat că se închide din cauza restricțiilor din ce în ce mai mari asupra mass-media din țară, a anunțat vineri într-o declarație pe contul său Telegram.

Ne suspendăm activitatea din cauza unui număr mare de restricții care au apărut recent în ceea peivește activitatea presei din Rusia”, se arată în declarație.

UPDATE 12.00 Trupele ruse se concentrează pe încercuirea Kiev-ului, anunță Ministerului Apărării al Ucrainei.

Ministerul a declarat că forțele armate ale Rusiei și-au epuizat majoritatea rezervelor operaționale și au început „pregătirile pentru transferul de forțe și resurse suplimentare din districtele militare de sud și de est”.

Citește și Trupele ruse trag asupra civililor. Ultimele momente ale unei familii au ajuns pe internet

UPDATE 11.50. Dmytro Orlov, primarul orașului Enerhodar, unde se află centrala nucleară Zaporojie, a declarat vineri că în prezent orașul nu are încălzire din cauza daunelor cauzate de bombardamente.

"Din cauza deteriorării magistralei de încălzire în timpul bombardamentelor de azi-noapte, Enerhodar nu are încălzire. În prezent lucrăm la repararea daunelor", a spus el.

Orlov a spus că cei care au petrecut noaptea în adăposturi se pot întoarce acasă, dar a recomandat să evite să petreacă timpul în aer liber din cauza situației extrem de tensionate.

Referitor la situația din oraș în sine. Acum străzile sunt liniștite, nu se remarcă străini. Cei care au stat în adăpost peste noapte, se pot întoarce acasă. Cu toate acestea, din cauza situației extrem de tensionate din apropiere, vă recomandăm să stați în case”, a spus Orlov pe pagina sa oficială de Facebook.

UPDATE 11.40 Mariupol rămâne sub controlul ucrainienilor, dar este supus unor atacuri intense din partea trupelor ruse. 

Orașul-port Mariupol din sud-estul rămâne sub control ucrainean, dar a fost încercuit de forțele ruse și supus unor atacuri intense, au anunțat autoritățile britanice, potrivit Reuters.

UPDATE 11.30. Bilanțul persoanelor decedate în urma bombardamentelor din cartierul rezidențial al Kiev-ului, Cernihov, se ridică la 47 de vieți pierdute.

UPDATE 11.00 Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a denunțat atacul trupelor ruse asupra centralei nucleare de la Zaporojie și a subliniat că este crucial ca acest război să fie oprit. 

Secretarul de stat american, Antony Blinken, a declarat că alianța e defensivă dar că se va acționa pentru apărarea teritoriilor NATO. 

Șeful NATO Jens Stoltenberg a denunțat vineri invazia „brutală” rusă a Ucrainei și a condamnat atacurile asupra civililor și asupra centralei nucleare Zaporojie din Enerhodar, sud-estul Ucrainei.

"Condamnăm atacurile asupra civililor. Și peste noapte, am văzut, de asemenea, rapoarte despre atacul împotriva centralei nucleare", a declarat Stoltenberg într-o conferință de presă comună cu secretarul de stat al SUA Antony Blinken.

UPDATE. 10.42.  Au fost făcute publice primele imagini cu epava celei mai mari aeronave din lume, AN-225 Mriya, distrusă în timpul luptelor care au avut loc pe aeroportul Hostomel, în apropiere de Kiev. 

Antonov An-225 Mriya the Largest Cargo Plane in History and a Ukrainian Icon, Confirmed destroyed by Russian Ballistic Missile Strike on Hostomel' Airport by Russian State Media. Today is a Sad Day for Aviation. pic.twitter.com/HJaQDojqpL

— OSINTdefender (@sentdefender) March 4, 2022

UPDATE 10.30. Camera inferioară a Parlamentului Rusiei a adoptat o lege care incriminează „discreditarea armatei ruse”, relatează presa de stat.

Camera inferioară a Parlamentului Rusiei a adoptat o lege care incriminează răspândirea de informații false care discreditează armata rusă și orice apel la sancțiuni împotriva Rusiei, au informat vineri agențiile de presă de stat TASS și Ria Novosti.

Cei acuzați de încălcarea noii legi s-ar putea confrunta cu amenzi de 1,5 milioane de ruble (aproximativ 14.000 de dolari) sau pedepse cu închisoare de până la 15 ani, au raportat TASS și RIA.

Legea va fi înaintată camerei superioare a parlamentului și, dacă va fi aprobată, va fi trimisă președintelui rus Vladimir Putin pentru semnare.

UPDATE 9.35 Trupele ruse au preluat controlul asupra centralei nucleare de la Zaporojie, au anunţat autorităţile locale.

Personalul operaţional monitorizează situaţia de la reactoarele centralei”, au informat pe social media autorităţile locale, potrivit Reuters.

UPDATE 9.20. Consiliul Afaceri Externe al Uniunii Europene va susține vineri o reuniune extraordinară la Bruxelles, iar tema principală a discuției va fi războiul dintre Rusia și Ucraina. Va avea loc un dialog informal cu secretarul de stat al SUA, ministrul afacerilor externe al Canadei şi secretarul general al NATO.

UPDATE 9.15. Cancelarul german Olaf Scholz a declarat unui post de televiziune că NATO nu se va implica în războiul din Ucraina, declanșat de Rusia la 24 februarie.

''Aceasta ar duce la o escaladare dramatică a acestei situaţii dificile în Ucraina, ceea ce ar aduce mari pericole'', a declarat Scholz pentru postul de televiziune ZDF.

''Iată de ce nu ar fi o politică responsabilă să facem asta acum'', a mai adăugat şeful executivului german. Oficialul a subliniat că o astfel de inițiativă din partea NATO ar genera escaladarea conflictului. 

''De aceea nu va exista acum nicio decizie care va conduce la implicarea militară a statelor NATO în această confruntare'', a precizat Olaf Scholz.

UPDATE 8.55 Bursa de la Moscova va rămâne închisă vineri. 

Bursa de la Moscova nu se va deschide vineri pentru tranzacționare, a anunțat Banca Centrală Rusă într-un comunicat.

Bursa nu s-a deschis toată săptămâna, după ce Rusiei au fost impuse sancțiuni occidentale weekendul trecut.

UPDATE. 8.20. Autoritățile recurg la souții extreme de teama unui nou bombardament. Copiii dintr-un spital din Capitala Ucrainei au fost adăpostiți la subsolul instituției. 

Copiii care sunt prea bolnavi pentru a fi transferați au fost mutați la subsol, din frica autorităților că bombardamentul va începe din nou. În holul subteran sunt tratați aproximativ 10 pacienți, unde personalul medical se străduiește să acorde îngrijirile necesare

Unul dintre pacienți este Milena, o fetiță în vârstă de 3 luni, care suferă de tumoare pe creier. Mama ei, Sonia, spune că a dormit pe podea lângă Milena în ultimele șapte nopți, pe măsură ce bombardamentele răsunau în Capitala Ucrainei. 

UPDATE. 7.20 Incendiul care a izbucnit vineri la centrala nucleară Zaporojie, cea mai mare din Ucraina. Focul a fost inițial declanșat într-o clădire de antrenament din afara complexului principal de reactoare, potrivit Serviciilor de Stat de Urgență (SES) din Ucraina.

„Începând de la ora 05:20 (ora locală), unitățile Serviciului de Stat de Urgență au răspuns la incendiul de la clădirea de antrenament a centralei nucleare Zaporojie”, a declarat SES într-un comunicat pe Telegram.

Aproximativ 40 de pompieri și 10 unități au intervenit pentru stingerea incendiului.

Invadatorii se vor confrunta cu pedepse severe pentru acest atac cinic asupra celei mai mari centrale nucleare din EUROPA!” au declarat autoritățile din Ucraina. 

Rușii au atacat cea mai mare centrală nucleară din Ucraina. Un incendiu de proporții a izbucnit la Zaporojie

UPDATE 6.00 Incendiul de la centrala nucleară Zaporojie a fost stins, potrivit unui comunicat al Serviciului de Stat de Urgență al Ucrainei.

Un purtător de cuvânt al centralei nucleare, Andrii Tuz, s-a declarat șocat de manevra trupelor ruse de a ataca centrala nucleară

Nu am idee cât de departe va ajunge Putin. Nimeni nu credea că ar putea începe să tragă la o centrală nucleară. Trebuie să oprim războiul acum!”, a declarat acesta pentru CNN.

Președintele Zelenski a reacționat imediat și a acuzat Rusia că a tras în mod intenționat în centrala nucleară Zaporojie, după ce un incendiu a izbucnit la instalație în urma bombardamentelor puternice din partea forțelor ruse.

Autoritățile ucrainene spun că centrala nu a suferit nicio daune critice și că nivelurile de radiații sunt în prezent normale.

Faptul că Rusia a lansat un atac la uzină este în sine un act extrem de periculos și ar putea provoca o potențială catastrofă nucleară, a subliniat Zelenski.

"Există 15 reactoare nucleare în Ucraina. Dacă unul dintre ei explodă, acesta este sfârșitul pentru toată lumea, acesta este sfârșitul Europei", a adăugat el.

Atacul asupra centralei nucleare vine după ce în urma negocierilor dintre delegația ucraineană și cea rusă s-a ajuns la un consens în ceea ce privește coridoarele umanitare. 

UPDATE 5.40 Prim-ministrul britanic Boris Johnson a vorbit cu președintele ucrainean Volodimir Zelensky despre situația gravă de la centrala nucleară Zaporojie.

Boris Johnson a denunțat acțiunile lui Putin ca fiind iresponsabile și un mare pericol pentru întreaga Europă. 

„Rusia trebuie să înceteze imediat atacul asupra centralei electrice și să permită acces neîngrădit serviciilor de urgență la centrală”, a spus Johnson.

UPDATE 5.00 Președintele american Joe Biden a reacționat la atacul asupra centralei nucleare de la Zaporijie și a cerut Rusiei să înceteze acțiunile în zona centralei și să permită autorităților ucrainiene să desfășoare activitățile necesare pentru stingerea incendiului, precizează un comunicat de la Casa Albă.

Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News, Facebook și Instagram!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
zatun lac jpg
inaugurare jpeg 5 jpeg
furtuni ploi jpeg
casse tete jpg
man at supermarket jpg
Imparateasa Messalina jpg
Infarct - inima - boli cardiace FOTO Shutterstock
tocător de legume jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net