LIVE TEXT A cincea zi de război în Ucraina. S-au încheiat negocierile din Belarus. Explozii puternice în Kiev

#Război Ucraina-Rusia
Ultima actualizare:

A cincea zi de război în Ucraina.  Delegaţiile ucraineană şi rusă s-au întâlnit luni, 28 februarie, în Belarus, la Gomel, pentru a purta negocieri. Între timp, Rusia continuă atacul asupra ţării vecine, iar din satelit se pot observa convoaie de trupe lungi de aproape cinci kilometri, care se îndreaptă spre Kiev. Restricţiile de circulaţie au fost, însă, ridicate în Kiev, după ce oraşul a trecut cu bine peste încă o noapte dificilă.

cub razboi ucraina tancuri animat gif

Ucraina continuă să fie atacată de armata rusă, pentru a cincea zi la rând. Imagini de salelit au fost date publicităţii, în care se pot vedea convoaie ruseşti care se îndreaptă spre capitala Kiev. Coloanele au aproape cinci kilometri, notează cnn.com. 

Imagine de satelit cu convoiul armat rus care se îndreaptă spre Ucraina foto: AFP
Imagine de satelit cu convoiul armat rus care se îndreaptă spre Ucraina foto: AFP

UPDATE 23.50 Forţele armate ruse se află în apropierea celei mai mari centrale nucleare din Ucraina, a comunicat luni Agenţia Internaţională pentru Energia Atomică (AIEA), relatează AFP, potrivit Agerpres.

Pentru moment, cele şase reactoare ale centrale din Zaporojia/Zaporizhzhia (est) sunt „în siguranţă”, potrivit datelor primite de AIEA, însă trupele ruse „operează în apropierea centralei”. Deocamdată acestea nu au preluat controlul centralei.

UPDATE 22.30 Curtea Penală Internaţională va deschide o anchetă cu privire la presupuse crime de război comise în Ucraina. „Există argumente solide pentru a crede că în Ucraina au fost comise atât presupuse crime de război, cât şi crime împotriva umanităţii”, a declarat procurorul Curţii Penale Internaţionale, Karim Khan, potrivit Adevărul.  

UPDATE 20.45 Responsabilii de paza mitropolitului Epifanie susțin că au neutralizat un grup de sabotori care ar fi încercat să ajungă la liderul Bisericii Ortodoxe a Ucrainei. 

Arhiepiscopul Evstratii Zoria, adjunct al şefului Departamentului de Externe al Bisericii Ortodoxe a Ucrainei, spune că există informaţii de la serviciile secrete cum că mitropolitul Epifanie ar fi printre ţintele lui Putin. Liderul de la Kremlin a contestat Biserica Ortodoxă a Ucrainei în amplul său discurs ţinut cu ocazia recunoaşterii independenţei „republicilor populare” Luhansk şi Doneţk.

Citește și: Povestea femeii cu chipul însângerat, care a devenit emblema războiului din Ucraina

UPDATE 20.00 Mai multe explozii puternice s-au produs luni, după anunțul încheierii negocierilor din Belarus, la est de centrul Kievului. Au fost cele mai puternice explozii de luni, urmate de declanşarea sirenelor în tot oraşul.

UPDATE 19.20 Delegaţiile ruse şi ucrainene au încheiat negocierile de pace din Belarus. Reprezentanții ruși și ucraineni au plecat cu o serie de teme pentru care este nevoie de mai multe discuții pentru a se lua o decizie. Ambele părți au declarat că o nouă rundă de negocieri va avea loc în curând la granița dintre Polonia și Belarus.

În timpul negocierilor de pace cu Federația Rusă, Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a decis să semneze cererea de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană (UE).

UPDATE 19.00 Serviciul de presă al forțelor navale ucrainene au confirmat, luni, că cei 13 grăniceri de pe Insula Șerpilor sunt în viață și au fost luați prizonieri de ruși.

„În privinţa puşcaşilor şi grănicerilor luaţi prizonieri de ocupanţii ruşi pe Insula Zmiinyi - suntem bucuroşi să aflăm că sunt în viaţă şi sunt bine. Doar că propaganda rusă încearcă să rostogolească ştiri cum că autorităţile ucrainene ar fi uitat şi şi-ar fi îngropat subordonaţii”, se arată în comunicatul Marinei ucrainene, citat de Adevărul.  

UPDATE 17.20 Hackerii pro-ucraineni au reușit să pirateze canalele de televiziune rusești pentru a reda melodii ucrainene, imagini cu civilii afectați de război și eșecul trupelor militare rusești.

UPDATE 16.45 Comisia europeană deschide poarta unui eventuale aderări a Ucrainei la Uniunea Europeană, dar nu pentru viitorul apropiat. Autoritățile de la Kiev solicitaseră aplicarea unie proceduri de urgență ”pentru aderarea țării fără întârziere”.

”Există numeroase aspecte asupra cărora lucrăm în strânsă colaborare și, în timp, pentru că sunt de-ai noștri, vrem să fie și în interiorul Uniunii”, a declarat președintele Ursula von der Leyen, într-un interviu pentru Euronews, citat de Le Figaro.

UPDATE 16.10 Imagini cumplite din cel de-al doilea oraș ca marime al Ucrainei. Harkiv a fost bombardat, luni, de armata rusă. Consilierul ministrului de Interne ucrainean a declarat că s-au înregistrat zeci de morți în rândul civililor și sute de răniți.

UPDATE 15.45 Miliardarul rus Roman Abramovici, invitat la negocierile din Belarus. Un purtător de cuvânt al patronului Chelsea a confirmat că Abramovici a fost contactat de partea ucraineană pentru participa la negocierile dintre Rusia și Ucraina în vederea găsirii unei soluții care să ducă la încheierea conflictului armat. Informația a fost confirmată de publicaia israeliană The Jerusalem Postș

UPDATE 15.15 Site-ul agenţiei de presă TASS a fost vizat luni de un atac cibernetic. Pe site a fost afşat un mesaj anti-război şi cu apeluri la oprirea invaziei din Ucraina. 

UPDATE 14.40 Șoferii români de camioane care au tranzitat Ucraina în ultimele zile au povestit că polițiștii de frontieră le cer bani refugiaților, pentru a-i lăsat să treacă. 

UPDATE 14.35 Cetățenii din Kiev au format cozi uriașe în fața magazinelor pentru a face rost de provizii, însă rafturile sunt goale din cauza bombardamentelor din ultimele zile care au provocat daune mari. Magazinele au fost închise două zile, dar luni dimineaţa, ele erau goale. 

UPDATE 14.20  Aderarea la Uniunea Europeană, în regim special, a Ucrainei necesită un acord unanim al celor 27 de state membre. Preşedintele Consiliului European, Charles Miche, a declarat că, în momentul de faţă, există "opinii diferite şi sensibilităţi" în interiorul UE.

UPDATE 13.54  Oraşul Harkiv a fost bombardat masiv de armată rusă, cu rachete Grad. Anunţul a fost făcut de consilierul ministrului Afacerilor Interne al Ucrainei, Anton Gerascenko, Zeci de oameni au fost ucişi şi alte sute au fost răniţi.

UPDATE 13.26 Volodimir Zelenski a trimis un mesaj de mulţumire României şi lui Klaus Iohannis pentru sprijinul oferit Ucrainei pentru aderarea la UE. 

„Sunt recunoscător României pentru contribuția sa semnificativă la capacitățile de apărare ale țării noastre. Îi sunt recunoscător lui Klaus Iohannis pentru sprijinirea aderării Ucrainei la Uniunea Europeană. Simțim sprijinul politic și de apărare al partenerilor noștri”, a spus Zelenski, pe Twitter. 

UPDATE 13.05 Autorităţile ruse au acuzat Uniunea Europeană de comportament ostil faţă de Rusia. Motivul este faptul că UE a făcut livrări de arme către Ucraina, de la începutul războiului. 

UPDATE 12.40 Uniunea Europeană va acorda ucrainenilor care se refugiază în alte ţări din cauza războiului din Ucraina drept de şedere şi de muncă în blocul european, pentru o perioadă de până la trei ani. 

UPDATE 12.35 Ţările UE vor trimite „avioane de luptă” în Ucraina, la cererea Kievului, a declarat şeful politicii externe al uniunii, Josep Borrell.

„Vom furniza chiar şi avioane de luptă. Nu vorbim doar de muniţie. Oferim arme mai importante pentru război", a spus el într-o conferinţă de presă.    

UPDATE 12.01 Volodimir Zelenski a cerut ca Ucraina să fie primită în UE prin procedură specială. Cererea vine după Preşedintele Consiliului Europrean, Charles Michael, a declarat nluni că va avea loc o dezbatere pentru o viitoare aderare la UE a ţării. 

UPDATE 11.38 Locuitorii din Mariupol au spus că oraşul a fost înconjurat de forţele ruse şi este sub un atac puternic, luni dimineaţa. „Auzim avioane pe cer. Este înnorat şi nu putem spune dacă sunt ai noştri sau ruşi”, au declarat ei. 

Citeşte şi Povestea copiilor uciși de Federația Rusă în timpul războiului. Tot mai mulți civili cad pradă bombardamentelor

 UPDATE 11.28 Delegaţia Rusiei a ajuns  la Gomel, unde au loc negocierile cu Ucraina. În delegaţia se află ambasadorul Rusiei în Belarus Boris Gryzlov, deputatul Leonid Slutsky, viceministrul de externe Andrei Rudenko şi viceministrul apărării, Alexander Fomin. Delegaţia este condusă de Vladimir Medinskiy.

Citeşte şi Primele imagini de la negocierile dintre Rusia și Ucraina. Mesajul președintelui Volodimir Zelenski

UPDATE 11.14 Mihail Fridman şi Oleg Deripaska sunt primii oameni de afaceri importanți ai Rusiei care au declarat că sunt împotriva războiului din Ucraina.  

UPDATE 11.00 Delegația ucraineană a sosit la granița cu Belarus pentru discuții, anunță biroul președintelui.

Reprezentanții Ucrainei au cerut „încetarea imediată a focului și retragerea trupelor ruse”. Delegația țării a sosit pentru discuții cu Rusia la granița ucraineană-belarusă informează un comunicat al președinției ucrainene.

UPDATE 10.28 Fondul suveran de investiții al Norvegiei, cel mai mare fond de investiții din lume, cu o valoare de 1,3 trilioane de dolari, va cesiona activele rusești. Acestea aveau, la finalul lui 2021, o valoare de 2,83 miliarde de dolari.

„Am decis să înghețăm investițiile fondului și am început un proces de vânzare din Rusia”, a declarat prim-ministrul norvegian, Jonas Gahr Stoere, într-o conferință de presă.

Citește și Economia rusească nu poate întreține un război. Informațiile secrete dezvăluite de Ministerul Apărării din Estonia

UPDATE 9.48 Ministerul rus al Apărării a preluat controlul zonei din jurul centralei nucleare Zaporojie, conform g4media.ro.

UPDATE 9.45 România interzice postul TV Russia Today şi site-ul Sputnik. Anunţul a fost făcut luni dimineaţa, de purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.

„Începând din această seară ultimul operator care furnizează servicii TV va opri difuzarea Russia Today în România. Niciun operator nu va avea acest serviciu activ”, a spus Dan Cărbunaru.

UPDATE 9.23 Alerte de atacuri aeriene în Cerkasî, Nipru şi Harkiv, conform reporterului BBC James Waterhouse, pe Twitter, notează news.ro.

Citeşte şi Femeile din Ucraina adună sticle pentru a face cocktailuri Molotov. Mobilizarea impresionantă a cetățenilor

UPDATE 9.29 100.000 de militari ruşi au fost trimişi până acum în Ucraina, adică două treimi din trupele pregătite pentru atac. 

UPDATE 9.15 Belarus ar fi pregătit să atace direct Ucraina, au sugerat serviciile secrete ucrainene. Momentan, ţara condusă de Alexandr Lukaşenko ajută Rusia în atac, lasând armatei ruse să îi folosească teritoriul şi să treacă graniţa spre Ucraina. 

UPDATE 9.10 Mii de ruşi vor să ajungă în SUA şi să ceară azil politic. Ei vor să nu fe forţaţi să lupte în Ucraina, anunţă Telegraph. Bărbaţii ruşi se tem că Vladimir Putin i-ar putea obliga să ridice armele şi să plece la război, aşa că au cerut azil politic în Statele Unite, iar autorităţile americane se tem că numărul imigranţilor va creşte drastic, datorită invaziei. 

UPDATE 8.45 Cei mai apropiaţi consilieri ai lui Vladimir Putin ar fi nemulţumiţi de faptul că preşedintele rus a anunţat că vrea să folosească arme nucleare. 

UPDATE 8.42 Google nu va mai furniza informaţii în timp real despre traficul de pe străzile din Ucraina. În plus, monetizarea a mai multor canale ruseşti de YouTube a fost oprită. 

UPDATE 8.41 Peste 400 de mercenari ruşi au fost trimişi în Ucraina, să îl ucidă pe Volodimir Zelenski. Ei fac parte din armata privată a lui Putin, aşa numitul Grup Wagner. 

Citeşte şi Eroul care conduce armata ucraineană care apără Kievul, vânat de asasini

UPDATE 8.25 Belarus va abandona statului de ţară non-nucleară, după ce referendum în acest sens a fost valid. Astfel, ţara, care este un aliat al Rusiei şi s-a implicat în războiul din Ucraina, va putea obţine arme nucleară pentru prima dată după 1990. 

Citeşte şi: Cât de repede s-ar putea mobiliza trupele NATO într-un război ca împotriva Rusiei ca în Ucraina

UPDATE 7.45 Rusia se confruntă cu o lipsă a combustibilului, care face ca vehiculele trupelor armate să fie vulnerabile în faţa soldaţilor ucraineni, care deja au incediante zeci, poate chiar sute, notează adevarul.ro. 

Cele patru zile de război de până acum au afectat armata rusă, care trebuie să se realimenteze. Conform unui raport făcut de Philip G. Wasielewski şi Seth G. Jones, pentruCentrul pentru Studii Strategice şi Internaţionale, „forţele logistice ale armatei ruse nu sunt proiectate pentru ofensive terestre pe scară largă departe de căile ferate”. 

Sâmbătă, 26 februarie, un oficial american a subliniat că liderii ruşi sunt frustaţi de felul în care decurge atacul asupra Ucrainei, în timp ce Ministrul Apărării britanic anunţa că armata rusă este încetinită de "dificultăţi logistice acute" şi de "rezistenţa ucraineană puternică”.    

Citeşte şi Detalii surprinzătoare despre armele din dotarea Rusiei. Cum reușește Ucraina să se apere

UPDATE 7.20 Explozii în Kiev şi Harkiv, luni dimineaţa. La Cernihiv, e alertă de raid aerian. 

Citeşte şi Mărturii cutremurătoare din Kiev: ”Metroul e casa noastră de cinci zile încoace!”

UPDATE 7.13 Locaţia unde vor avea loc negocierile dintre Rusia şi Ucraina nu a fost dezvăluită încă. Delegaţia rusă a plecat deja din Minsk, sper noul loc unde vor fi purtate discuţiile. Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că negocerielor vor avea loc la graniţa Ucrainei cu Belarus, în zona Cernobîl, iar preşedintele belarus  Aleksandr Lukaşenko va media discuţiile. 

UPDATE 7.00 Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat că vrea ca Ucraina să fie integrată în UE, dar nu a dat detalii. 

"Avem un proces cu Ucraina care este, de exemplu, integrarea pieţei ucrainene în piaţa unică Avem o cooperare foarte strânsă pe reţeaua energetică, de exemplu” , a spus Uersula von der Leyen. 

352 de civili morţi şi 1.684 răniţi, de la începutul atacului rusesc în Ucraina

Ucraian este sub atacul forţelor armate din Rusia de joi, 24 februarie. Conform datelor oficiale, transmise de Ministrul de Interne ucrainean, 352 de civili au fost ucişi, dintre care 14 copii. În jur de 1.684 de oameni au fost răniţi, iar 116 dintre aceştia sunt copii. 

Uniunea Europeană a anunţat, duminică, 27 februarie, că va închide spaţiul aerian pentru zborurile companiilor aeriene ruse, inclusiv cele private. Decizia vine după ce mai multe state, inclusiv România şi Bulgaria, au închis spaţiul aerian pentru ruşi. 

Tot duminică, Volodimir Zelensi a declarat că Ucraina a intentat proces Rusiei, la Curtea Internațională de Justiție de la Haga. „Rusia trebuie trasă la răspundere pentru manipularea noțiunii de genocid în scopul de a-și justifica agresiunea”, a spus Volodimir Zelenski.

Zeci de mii de ucraineni au fugit din ţară, până acum, mai ales femei, copii şi bătrâni. Bărbaţii cu vârste între 18 şi 60 de ani nu au voie să părăsească Ucraina, pentru că ar putea fi chemaţi pe front. Unii dintre ei, deşi civili, au mers deja să se înroleze în armată, pentru a-şi apăra ţara. 

Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News, Facebook și Instagram!   

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regele Charles, Prințul William, Prințul Harry  foto   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
restaurant ars cehia jpg
AI and Workforce jpg
zapada frig femeie vremea meteogebaf7fd45 1920 jpg
criptomonede adevarul jpeg
cutremur seism seismograf foto Shutterstock
Satul Batrana Tinutul Padurenilor (108) JPG
ger romania jpg
orasul secret sub groenlanda jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net