LIVE TEXT A cincea zi de război în Ucraina. S-au încheiat negocierile din Belarus. Explozii puternice în Kiev

A cincea zi de r─âzboi ├«n Ucraina.  Delega┼úiile ucrainean─â ┼či rus─â s-au ├«nt├ólnit luni, 28 februarie, ├«n Belarus, la Gomel, pentru a purta negocieri. ├Äntre timp, Rusia continu─â atacul asupra ┼ú─ârii vecine, iar din satelit se pot observa convoaie de trupe lungi de aproape cinci kilometri, care se ├«ndreapt─â spre Kiev. Restric┼úiile de circula┼úie au fost, ├«ns─â, ridicate ├«n Kiev, dup─â ce ora┼čul a trecut cu bine peste ├«nc─â o noapte dificil─â.

cub razboi ucraina tancuri animat gif

Ucraina continu─â s─â fie atacat─â de armata rus─â, pentru a cincea zi la r├ónd. Imagini de salelit au fost date publicit─â┼úii, ├«n care se pot vedea convoaie ruse┼čti care se ├«ndreapt─â spre capitala Kiev. Coloanele au aproape cinci kilometri, noteaz─â cnn.com. 

ucraina trupe rusesti afp jpg
Imagine de satelit cu convoiul armat rus care se îndreaptă spre Ucraina foto: AFP

UPDATE 23.50 For┼úele armate ruse se afl─â ├«n apropierea celei mai mari centrale nucleare din Ucraina, a comunicat luni Agen┼úia Interna┼úional─â pentru Energia Atomic─â (AIEA), relateaz─â AFP, potrivit Agerpres.

Pentru moment, cele ┼čase reactoare ale centrale din Zaporojia/Zaporizhzhia (est) sunt ÔÇ×├«n siguran┼ú─âÔÇŁ, potrivit datelor primite de AIEA, ├«ns─â trupele ruse ÔÇ×opereaz─â ├«n apropierea centraleiÔÇŁ. Deocamdat─â acestea nu au preluat controlul centralei.

UPDATE 22.30 Curtea Penal─â Interna┼úional─â va deschide o anchet─â cu privire la presupuse crime de r─âzboi comise ├«n Ucraina. ÔÇ×Exist─â argumente solide pentru a crede c─â ├«n Ucraina au fost comise at├ót presupuse crime de r─âzboi, c├ót ┼či crime ├«mpotriva umanit─â┼úiiÔÇŁ, a declarat procurorul Cur┼úii Penale Interna┼úionale, Karim Khan, potrivit Adev─ârul.  

UPDATE 20.45 Responsabilii de paza mitropolitului Epifanie sus╚Ťin c─â au neutralizat un grup de sabotori care ar fi ├«ncercat s─â ajung─â la liderul Bisericii Ortodoxe a Ucrainei. 

Arhiepiscopul Evstratii Zoria, adjunct al ┼čefului Departamentului de Externe al Bisericii Ortodoxe a Ucrainei, spune c─â exist─â informa┼úii de la serviciile secrete cum c─â mitropolitul Epifanie ar fi printre ┼úintele lui Putin. Liderul de la Kremlin a contestat Biserica Ortodox─â a Ucrainei ├«n amplul s─âu discurs ┼úinut cu ocazia recunoa┼čterii independen┼úei ÔÇ×republicilor populareÔÇŁ Luhansk ┼či Done┼úk.

Cite╚Öte ╚Öi: Povestea femeii cu chipul ├«ns├óngerat, care a devenit emblema r─âzboiului din Ucraina

UPDATE 20.00 Mai multe explozii puternice s-au produs luni, dup─â anun╚Ťul ├«ncheierii negocierilor din Belarus, la est de centrul Kievului. Au fost cele mai puternice explozii de luni, urmate de declan┼čarea sirenelor ├«n tot ora┼čul.

UPDATE 19.20 Delega┼úiile ruse ┼či ucrainene au ├«ncheiat negocierile de pace din Belarus. Reprezentan╚Ťii ru╚Öi ╚Öi ucraineni au plecat cu o serie de teme pentru care este nevoie de mai multe discu╚Ťii pentru a se lua o decizie. Ambele p─âr╚Ťi au declarat c─â o nou─â rund─â de negocieri va avea loc ├«n cur├ónd la grani╚Ťa dintre Polonia ╚Öi Belarus.

├Än timpul negocierilor de pace cu Federa╚Ťia Rus─â, Pre╚Öedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a decis s─â semneze cererea de aderare a Ucrainei la Uniunea European─â (UE).

UPDATE 19.00 Serviciul de pres─â al for╚Ťelor navale ucrainene au confirmat, luni, c─â cei 13 gr─âniceri de pe Insula ╚śerpilor sunt ├«n via╚Ť─â ╚Öi au fost lua╚Ťi prizonieri de ru╚Öi.

ÔÇ×├Än privin┼úa pu┼čca┼čilor ┼či gr─ânicerilor lua┼úi prizonieri de ocupan┼úii ru┼či pe Insula Zmiinyi - suntem bucuro┼či s─â afl─âm c─â sunt ├«n via┼ú─â ┼či sunt bine. Doar c─â propaganda rus─â ├«ncearc─â s─â rostogoleasc─â ┼čtiri cum c─â autorit─â┼úile ucrainene ar fi uitat ┼či ┼či-ar fi ├«ngropat subordona┼úiiÔÇŁ, se arat─â ├«n comunicatul Marinei ucrainene, citat de Adev─ârul.  

UPDATE 17.20 Hackerii pro-ucraineni au reu╚Öit s─â pirateze canalele de televiziune ruse╚Öti pentru a reda melodii ucrainene, imagini cu civilii afecta╚Ťi de r─âzboi ╚Öi e╚Öecul trupelor militare ruse╚Öti.

UPDATE 16.45 Comisia european─â deschide poarta unui eventuale ader─âri a Ucrainei la Uniunea European─â, dar nu pentru viitorul apropiat. Autorit─â╚Ťile de la Kiev solicitaser─â aplicarea unie proceduri de urgen╚Ť─â ÔÇŁpentru aderarea ╚Ť─ârii f─âr─â ├«nt├órziereÔÇŁ.

ÔÇŁExist─â numeroase aspecte asupra c─ârora lucr─âm ├«n str├óns─â colaborare ╚Öi, ├«n timp, pentru c─â sunt de-ai no╚Ötri, vrem s─â fie ╚Öi ├«n interiorul UniuniiÔÇŁ, a declarat pre╚Öedintele Ursula von der Leyen, ├«ntr-un interviu pentru Euronews, citat de Le Figaro.

UPDATE 16.10 Imagini cumplite din cel de-al doilea ora╚Ö ca marime al Ucrainei. Harkiv a fost bombardat, luni, de armata rus─â. Consilierul ministrului de Interne ucrainean a declarat c─â s-au ├«nregistrat zeci de mor╚Ťi ├«n r├óndul civililor ╚Öi sute de r─âni╚Ťi.

UPDATE 15.45 Miliardarul rus Roman Abramovici, invitat la negocierile din Belarus. Un purt─âtor de cuv├ónt al patronului Chelsea a confirmat c─â Abramovici a fost contactat de partea ucrainean─â pentru participa la negocierile dintre Rusia ╚Öi Ucraina ├«n vederea g─âsirii unei solu╚Ťii care s─â duc─â la ├«ncheierea conflictului armat. Informa╚Ťia a fost confirmat─â de publicaia israelian─â The Jerusalem Post╚Ö

UPDATE 15.15 Site-ul agen┼úiei de pres─â TASS a fost vizat luni de un atac cibernetic. Pe site a fost af┼čat un mesaj anti-r─âzboi ┼či cu apeluri la oprirea invaziei din Ucraina. 

UPDATE 14.40 ╚śoferii rom├óni de camioane care au tranzitat Ucraina ├«n ultimele zile au povestit c─â poli╚Ťi╚Ötii de frontier─â le cer bani refugia╚Ťilor, pentru a-i l─âsat s─â treac─â. 

UPDATE 14.35 Cet─â╚Ťenii din Kiev au format cozi uria╚Öe ├«n fa╚Ťa magazinelor pentru a face rost de provizii, ├«ns─â rafturile sunt goale din cauza bombardamentelor din ultimele zile care au provocat daune mari. Magazinele au fost ├«nchise dou─â zile, dar luni diminea┼úa, ele erau goale. 

UPDATE 14.20  Aderarea la Uniunea European─â, ├«n regim special, a Ucrainei necesit─â un acord unanim al celor 27 de state membre. Pre┼čedintele Consiliului European, Charles Miche, a declarat c─â, ├«n momentul de fa┼ú─â, exist─â "opinii diferite ┼či sensibilit─â┼úi" ├«n interiorul UE.

UPDATE 13.54  Ora┼čul Harkiv a fost bombardat masiv de armat─â rus─â, cu rachete Grad. Anun┼úul a fost f─âcut de consilierul ministrului Afacerilor Interne al Ucrainei, Anton Gerascenko, Zeci de oameni au fost uci┼či ┼či alte sute au fost r─âni┼úi.

UPDATE 13.26 Volodimir Zelenski a trimis un mesaj de mul┼úumire Rom├óniei ┼či lui Klaus Iohannis pentru sprijinul oferit Ucrainei pentru aderarea la UE. 

ÔÇ×Sunt recunosc─âtor Rom├óniei pentru contribu╚Ťia sa semnificativ─â la capacit─â╚Ťile de ap─ârare ale ╚Ť─ârii noastre. ├Äi sunt recunosc─âtor lui Klaus Iohannis pentru sprijinirea ader─ârii Ucrainei la Uniunea European─â. Sim╚Ťim sprijinul politic ╚Öi de ap─ârare al partenerilor no╚ÖtriÔÇŁ, a spus Zelenski, pe Twitter. 

UPDATE 13.05 Autorit─â┼úile ruse au acuzat Uniunea European─â de comportament ostil fa┼ú─â de Rusia. Motivul este faptul c─â UE a f─âcut livr─âri de arme c─âtre Ucraina, de la ├«nceputul r─âzboiului. 

UPDATE 12.40 Uniunea European─â va acorda ucrainenilor care se refugiaz─â ├«n alte ┼ú─âri din cauza r─âzboiului din Ucraina drept de ┼čedere ┼či de munc─â ├«n blocul european, pentru o perioad─â de p├ón─â la trei ani. 

UPDATE 12.35 ┼ó─ârile UE vor trimite ÔÇ×avioane de lupt─âÔÇŁ ├«n Ucraina, la cererea Kievului, a declarat ┼čeful politicii externe al uniunii, Josep Borrell.

ÔÇ×Vom furniza chiar ┼či avioane de lupt─â. Nu vorbim doar de muni┼úie. Oferim arme mai importante pentru r─âzboi", a spus el ├«ntr-o conferin┼ú─â de pres─â.    

UPDATE 12.01 Volodimir Zelenski a cerut ca Ucraina s─â fie primit─â ├«n UE prin procedur─â special─â. Cererea vine dup─â Pre┼čedintele Consiliului Europrean, Charles Michael, a declarat nluni c─â va avea loc o dezbatere pentru o viitoare aderare la UE a ┼ú─ârii. 

UPDATE 11.38 Locuitorii din Mariupol au spus c─â ora┼čul a fost ├«nconjurat de for┼úele ruse ┼či este sub un atac puternic, luni diminea┼úa. ÔÇ×Auzim avioane pe cer. Este ├«nnorat ┼či nu putem spune dac─â sunt ai no┼čtri sau ru┼čiÔÇŁ, au declarat ei. 

Cite┼čte ┼či Povestea copiilor uci╚Öi de Federa╚Ťia Rus─â ├«n timpul r─âzboiului. Tot mai mul╚Ťi civili cad prad─â bombardamentelor

 UPDATE 11.28 Delega┼úia Rusiei a ajuns  la Gomel, unde au loc negocierile cu Ucraina. ├Än delega┼úia se afl─â ambasadorul Rusiei ├«n Belarus Boris Gryzlov, deputatul Leonid Slutsky, viceministrul de externe Andrei Rudenko ┼či viceministrul ap─âr─ârii, Alexander Fomin. Delega┼úia este condus─â de Vladimir Medinskiy.

Cite┼čte ┼či Primele imagini de la negocierile dintre Rusia ╚Öi Ucraina. Mesajul pre╚Öedintelui Volodimir Zelenski

UPDATE 11.14 Mihail Fridman ┼či Oleg Deripaska sunt primii oameni de afaceri importan╚Ťi ai Rusiei care au declarat c─â sunt ├«mpotriva r─âzboiului din Ucraina.  

UPDATE 11.00 Delega╚Ťia ucrainean─â a sosit la grani╚Ťa cu Belarus pentru discu╚Ťii, anun╚Ť─â biroul pre╚Öedintelui.

Reprezentan╚Ťii Ucrainei au cerut ÔÇ×├«ncetarea imediat─â a focului ╚Öi retragerea trupelor ruseÔÇŁ. Delega╚Ťia ╚Ť─ârii a sosit pentru discu╚Ťii cu Rusia la grani╚Ťa ucrainean─â-belarus─â informeaz─â un comunicat al pre╚Öedin╚Ťiei ucrainene.

UPDATE 10.28 Fondul suveran de investi╚Ťii al Norvegiei, cel mai mare fond de investi╚Ťii din lume, cu o valoare de 1,3 trilioane de dolari, va cesiona activele ruse╚Öti. Acestea aveau, la finalul lui 2021, o valoare de 2,83 miliarde de dolari.

ÔÇ×Am decis s─â ├«nghe╚Ť─âm investi╚Ťiile fondului ╚Öi am ├«nceput un proces de v├ónzare din RusiaÔÇŁ, a declarat prim-ministrul norvegian, Jonas Gahr Stoere, ├«ntr-o conferin╚Ť─â de pres─â.

Cite╚Öte ╚Öi Economia ruseasc─â nu poate ├«ntre╚Ťine un r─âzboi. Informa╚Ťiile secrete dezv─âluite de Ministerul Ap─âr─ârii din Estonia

UPDATE 9.48 Ministerul rus al Ap─âr─ârii a preluat controlul zonei din jurul centralei nucleare Zaporojie, conform g4media.ro.

UPDATE 9.45 Rom├ónia interzice postul TV Russia Today ┼či site-ul Sputnik. Anun┼úul a fost f─âcut luni diminea┼úa, de purt─âtorul de cuv├ónt al Guvernului, Dan C─ârbunaru.

ÔÇ×├Äncep├ónd din aceast─â sear─â ultimul operator care furnizeaz─â servicii TV va opri difuzarea Russia Today ├«n Rom├ónia. Niciun operator nu va avea acest serviciu activÔÇŁ, a spus Dan C─ârbunaru.

UPDATE 9.23 Alerte de atacuri aeriene ├«n Cerkas├«, Nipru ┼či Harkiv, conform reporterului BBC James Waterhouse, pe Twitter, noteaz─â news.ro.

Cite┼čte ┼či Femeile din Ucraina adun─â sticle pentru a face cocktailuri Molotov. Mobilizarea impresionant─â a cet─â╚Ťenilor

UPDATE 9.29 100.000 de militari ru┼či au fost trimi┼či p├ón─â acum ├«n Ucraina, adic─â dou─â treimi din trupele preg─âtite pentru atac. 

stanga
dreapta
razboi ucraina getty 24 jpg
razboi ucraina getty 23 jpg
razboi ucraina getty 27 jpg
razboi ucraina getty 25 jpg
razboi ucraina getty 26 jpg
refugiati ucraina siret inquam Photos  Casian Mitu 5 jpg
refugiati vama siret foto INQUAM 1 jpg
refugiati vama siret foto INQUAM 16 jpg
refugiati vama siret foto INQUAM 13 jpg
refugiati ucraina siret inquam Photos  Casian Mitu 2 jpg
refugiati ucraina siret inquam Photos  Casian Mitu 6 jpg
refugiati ucraina siret inquam Photos  Casian Mitu 1 jpg
refugiati vama siret foto INQUAM 6 jpg
refugiati vama siret foto INQUAM 4 jpg
refugiati vama siret foto INQUAM 3 jpg
refugiati ucraina siret inquam Photos  Casian Mitu jpg

UPDATE 9.15 Belarus ar fi preg─âtit s─â atace direct Ucraina, au sugerat serviciile secrete ucrainene. Momentan, ┼úara condus─â de Alexandr Luka┼čenko ajut─â Rusia ├«n atac, las├ónd armatei ruse s─â ├«i foloseasc─â teritoriul ┼či s─â treac─â grani┼úa spre Ucraina. 

UPDATE 9.10 Mii de ru┼či vor s─â ajung─â ├«n SUA ┼či s─â cear─â azil politic. Ei vor s─â nu fe for┼úa┼úi s─â lupte ├«n Ucraina, anun┼ú─â Telegraph. B─ârba┼úii ru┼či se tem c─â Vladimir Putin i-ar putea obliga s─â ridice armele ┼či s─â plece la r─âzboi, a┼ča c─â au cerut azil politic ├«n Statele Unite, iar autorit─â┼úile americane se tem c─â num─ârul imigran┼úilor va cre┼čte drastic, datorit─â invaziei. 

UPDATE 8.45 Cei mai apropia┼úi consilieri ai lui Vladimir Putin ar fi nemul┼úumi┼úi de faptul c─â pre┼čedintele rus a anun┼úat c─â vrea s─â foloseasc─â arme nucleare. 

UPDATE 8.42 Google nu va mai furniza informa┼úii ├«n timp real despre traficul de pe str─âzile din Ucraina. ├Än plus, monetizarea a mai multor canale ruse┼čti de YouTube a fost oprit─â. 

UPDATE 8.41 Peste 400 de mercenari ru┼či au fost trimi┼či ├«n Ucraina, s─â ├«l ucid─â pe Volodimir Zelenski. Ei fac parte din armata privat─â a lui Putin, a┼ča numitul Grup Wagner. 

Cite┼čte ┼či Eroul care conduce armata ucrainean─â care ap─âr─â Kievul, v├ónat de asasini

UPDATE 8.25 Belarus va abandona statului de ┼úar─â non-nuclear─â, dup─â ce referendum ├«n acest sens a fost valid. Astfel, ┼úara, care este un aliat al Rusiei ┼či s-a implicat ├«n r─âzboiul din Ucraina, va putea ob┼úine arme nuclear─â pentru prima dat─â dup─â 1990. 

Cite┼čte ┼či: C├ót de repede s-ar putea mobiliza trupele NATO ├«ntr-un r─âzboi ca ├«mpotriva Rusiei ca ├«n Ucraina

UPDATE 7.45 Rusia se confrunt─â cu o lips─â a combustibilului, care face ca vehiculele trupelor armate s─â fie vulnerabile ├«n fa┼úa solda┼úilor ucraineni, care deja au incediante zeci, poate chiar sute, noteaz─â adevarul.ro. 

Cele patru zile de r─âzboi de p├ón─â acum au afectat armata rus─â, care trebuie s─â se realimenteze. Conform unui raport f─âcut de Philip G. Wasielewski ┼či Seth G. Jones, pentruCentrul pentru Studii Strategice ┼či Interna┼úionale, ÔÇ×for┼úele logistice ale armatei ruse nu sunt proiectate pentru ofensive terestre pe scar─â larg─â departe de c─âile ferateÔÇŁ. 

S├ómb─ât─â, 26 februarie, un oficial american a subliniat c─â liderii ru┼či sunt frusta┼úi de felul ├«n care decurge atacul asupra Ucrainei, ├«n timp ce Ministrul Ap─âr─ârii britanic anun┼úa c─â armata rus─â este ├«ncetinit─â de "dificult─â┼úi logistice acute" ┼či de "rezisten┼úa ucrainean─â puternic─âÔÇŁ.    

Cite┼čte ┼či Detalii surprinz─âtoare despre armele din dotarea Rusiei. Cum reu╚Öe╚Öte Ucraina s─â se apere

UPDATE 7.20 Explozii ├«n Kiev ┼či Harkiv, luni diminea┼úa. La Cernihiv, e alert─â de raid aerian. 

Cite┼čte ┼či M─ârturii cutremur─âtoare din Kiev: ÔÇŁMetroul e casa noastr─â de cinci zile ├«ncoace!ÔÇŁ

UPDATE 7.13 Loca┼úia unde vor avea loc negocierile dintre Rusia ┼či Ucraina nu a fost dezv─âluit─â ├«nc─â. Delega┼úia rus─â a plecat deja din Minsk, sper noul loc unde vor fi purtate discu┼úiile. Pre┼čedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat c─â negocerielor vor avea loc la grani┼úa Ucrainei cu Belarus, ├«n zona Cernob├«l, iar pre┼čedintele belarus  Aleksandr Luka┼čenko va media discu┼úiile. 

UPDATE 7.00 Pre┼čedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anun┼úat c─â vrea ca Ucraina s─â fie integrat─â ├«n UE, dar nu a dat detalii. 

"Avem un proces cu Ucraina care este, de exemplu, integrarea pie┼úei ucrainene ├«n pia┼úa unic─â Avem o cooperare foarte str├óns─â pe re┼úeaua energetic─â, de exempluÔÇŁ , a spus Uersula von der Leyen. 

stanga
dreapta
ucraina razboi afp jpg
ucraina razboi afp 5 jpg
ucraina razboi afp 2 jpg
ucraina razboi afp 4 jpg
ucraina razboi afp 1 jpg
ucraina razboi afp3 jpg
ucraina trupa rusesti afp 2 jpg
ucraina trupe rusesti afp jpg
ucraina razboi afp 9 jpg
ucraina razboi afp 11 jpg
ucraina razboi afp 10 jpg
ucraina razboi afp 8 jpg
ucraina razboi afp 6 jpg
ucraina razboi afp 7 jpg
ucraina razboi afp 9 jpg
ucraina razboi afp 8 jpg
ucraina razboi afp 7 jpg

352 de civili mor┼úi ┼či 1.684 r─âni┼úi, de la ├«nceputul atacului rusesc ├«n Ucraina

Ucraian este sub atacul for┼úelor armate din Rusia de joi, 24 februarie. Conform datelor oficiale, transmise de Ministrul de Interne ucrainean, 352 de civili au fost uci┼či, dintre care 14 copii. ├Än jur de 1.684 de oameni au fost r─âni┼úi, iar 116 dintre ace┼čtia sunt copii. 

Uniunea European─â a anun┼úat, duminic─â, 27 februarie, c─â va ├«nchide spa┼úiul aerian pentru zborurile companiilor aeriene ruse, inclusiv cele private. Decizia vine dup─â ce mai multe state, inclusiv Rom├ónia ┼či Bulgaria, au ├«nchis spa┼úiul aerian pentru ru┼či. 

Tot duminic─â, Volodimir Zelensi a declarat c─â Ucraina a intentat proces Rusiei, la Curtea Interna╚Ťional─â de Justi╚Ťie de la Haga. ÔÇ×Rusia trebuie tras─â la r─âspundere pentru manipularea no╚Ťiunii de genocid ├«n scopul de a-╚Öi justifica agresiuneaÔÇŁ, a spus Volodimir Zelenski.

Zeci de mii de ucraineni au fugit din ┼úar─â, p├ón─â acum, mai ales femei, copii ┼či b─âtr├óni. B─ârba┼úii cu v├órste ├«ntre 18 ┼či 60 de ani nu au voie s─â p─âr─âseasc─â Ucraina, pentru c─â ar putea fi chema┼úi pe front. Unii dintre ei, de┼či civili, au mers deja s─â se ├«nroleze ├«n armat─â, pentru a-┼či ap─âra ┼úara. 

Pute┼úi urm─âri ┼čtirile Click! pe Google News, Facebook ╚Öi Instagram!   

carmen tanase jpeg
image png
vladimir putin profimedia 0691860588 jpg
image png
card ajutor jpg
12 linda evangelista main jpg jpeg
foto 1   Cristina Spatar JPG
giani vladimir 25713800 jpeg
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
image
image
image
image
trans bhutan cnn
vladimir putin profimedia 0691860588 jpg
pustnic japonez profimedie (4) jpg
card ajutor jpg
canicula bucuresti puncte de ajutor  (3) JPG
iohannis erdogan 2 jpg