LIVE TEXT. Primarul Vitali Kliciko: "Kievul este încercuit. Toate căile de acces sunt blocate"

#Război Ucraina-Rusia
Ultima actualizare:

Orașul Harkov, din Ucraina, a fost ținta unui atac în această dimineață, în jurul orei trei. Rusia continuă bombardamentele în a patra zi de război. Putin continuă să producă teroare, sute cozi interminabile la granițe, ucrainenii încearcă să părăsească țara, în special cei din zonele de conflict.

cub razboi ucraina infanterie animat gif

Trupele rusești au atacat în această dimineață, orașul Harkov, Ucraina, în jurul orei trei, iar explozia provocată a răsunat la mai mulți kilometri distanță. A patra zi de război continuă cu ofensiva brutală din partea armatei lui Putin. 

UPDATE 21.00 Vitali Kliciko, primarul Kievului, anunță un bilanț catastrofal. "Suntem în pragul unei catastrofe umanitare”, a declarat el pentru Associated Press.

"În acest moment, avem curent electric, acum avem apă şi încălzire în case. Dar infrastructura este distrusă pentru a livra alimente şi medicamente. De aceea, mesajul pentru toată lumea este: sprijiniţi Ucraina. Fiecare ucrainean este mândru că este independent, mândru că este ucrainean şi suntem mândri că avem propria noastră ţară", a menţionat el.

UPDATE 19.00 Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat duminică plasarea în alertă a ”forţei de disuasiune” a armatei ruse, care poate include o componentă nucleară. ”Ordon Ministerului Apărării şi şefului Statului Major să pună Forţele de disuasiune ale armatei ruse în regim special de alertă de luptă”, a spus Vladimr Putin într-o întâlnire cu comandanţii săi militari, transmisă în direct la televiziune.

UPDATE 20.00. Uniunea Europeană îşi va închide spaţiul aerian pentru companiile aeriene ruse, va finanţa livrările de arme către Ucraina şi va interzice unele instituţii de presă pro-Kremlin ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina.

UPDATE: 17.00. Primarul capitalei ucrainene, Vitali Kliciko, anunţă duminică nouă morţi - inclusiv un copil - la Kiev, începând de joi, când Rusia a invadat Ucraina, în pofida unor confruntări armate, relatează AFP.

UPDATE: 16.00. Delegația ucraineană este de acord să se întâlnească cu reprezentanții ruși la granița cu Belarus, pentru a negocia o posibilă încetare a ostilităților, anunță biroul președintelui Zelensky.

Delegațiile rusești și ucrainene se vor întâlni în Belarus pentru a negocia pacea. Cine va reprezenta țările

UPDATE: 14.00. Ucraina a intentat un proces împotriva Rusiei la Curtea Internațională de Justiție, după invadarea țării de către trupele rusești.

Președintele ucrainean Volodymyr Zelensky a declarat duminică că țara și-a depus cererea la cea mai înaltă instanță a ONU de la Haga.

Rusia trebuie trasă la răspundere pentru manipularea noțiunii de genocid în scopul de a-și justifica agresiunea”, a spus Zelensky.

El a cerut instanței să ordone imediat Rusiei să-și oprească invazia. Președintele Zelenski a mai adăugat că liderul de la Kremlin ar trebui să se aștepte ca procesele să înceapă în curând.

Ukraine has submitted its application against Russia to the ICJ. Russia must be held accountable for manipulating the notion of genocide to justify aggression. We request an urgent decision ordering Russia to cease military activity now and expect trials to start next week.

— Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) February 27, 2022

UPDATE: 12.00. Ucraina a interceptat o rachetă trasă din Belarus. 

Ucraina a declarat că a doborât o rachetă de croazieră lansată la Kiev duminică din vecinatatea Belarus.

"Forțele aeriene ucrainene au doborât o rachetă ce au avut ca țintă capitala Ucrainei, Kiev. Racheta a fost lansată de pe teritoriul de către un bombardier TU-22. Aceasta este o altă crimă de război comisă împotriva Ucrainei și a poporului acesteia", a declarat Oleg Nikolenko, purtător de cuvânt al Ministerului Ucrainei, într-o postare pe contul de socializare al Ministerului Afacerilor Externe.

UPDATE: 11.00. Cel puțin 64 de civili au fost uciși de când Rusia a invadat Ucraina, a anunțat duminică ONU.

Biroul pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare al agenției a raportat „cel puțin 240 de victime civile, inclusiv cel puțin 64 de persoane ucise” în luptele care au izbucnit de la lansarea atacului de la Moscova.

Declarația a adăugat că deteriorarea infrastructurii civile a privat sute de mii de oameni de acces la electricitate sau apă.

Sute de case au fost avariate sau distruse, în timp ce podurile și drumurile avariate de bombardamente au lăsat unele comunități blocate de piețe, se arată în comunicat.

UPDATE: 10.00. Locuitorii din Cernihiv s-au pus în fața tancurilor rusești pentru a nu lăsa trupele să intre în oraș. 

UPDATE: 9.00. Sirenele răsună pe străzile din Kiev, semn că un atac armat ar putea începe în orice moment. Locuitorii sunt îngroziți și s-au ascuns în adăposturi. 

UPDATE. 8.40. Armata rusă a intrat în Harkov, al doilea mare oraș din Ucraina. Împușcăturile s-au auzit pe străzile din oraș. O parte din vehiculele militare ruse au intrat în centru și se dau lupte grele pentru respingerea atacului. Autoritățile au cerut cetățenilor să nu iasă din case. 

Explozii mari au luminat cerul nopții în sud-vestul Kievului, duminică dimineața devreme, cu detonații care păreau să fie în apropiere de Harkov, la aproximativ 30 de kilometri sud de oraș.

Potrivit primarului orașului Harkov, trupele rusești ar fi lovit un rezervor de petrol, ceea ce ar fi provocat expozia puternică. Imaginile dramatice arată cum la marginea orașului explozia a izbucnit, provocând un incendiu de proporții în zonă.

"Inamicul vrea să distrugă tot, dar nu va reuși, teritoriul aerian a fost atacat, dar acum se află sub controlul Ucrainei. Noaptea va fi de asemenea dificilă în Kiev, dar vom învinge pentru că Dumnezeu este cu noi.", a declarat primarul din Harkov, oraș aflat la 35 de kilometri de Kiev.

Serviciul de Stat de Urgență al Ucrainei a anunțat că o clădire rezidențială cu nouă etaje din orașul de est Harkiv a fost lovită de „artileria inamică” sâmbătă seara, ucigând o femeie.

Rusia a lansat un atac militar brutal și neprovocat asupra Ucrainei. Acum, forțele depășite ale Ucrainei luptă pentru a păstra capitala Kiev și independența țării.

Ucraina a primit ajutor din partea Germaniei și SUA

Forțele ucrainene continuă să apere Capitala Kiev pentru a patra zi, în timp ce luptele contină. Președintele Zelenski a confirmat că mai mulți aliații europeni au trimis armament în Ucraina. 

Germania va livra Ucrainei 1.000 de arme antitanc și 500 de rachete stinger, într-o schimbare majoră de politică, după ce a rezistat solicitărilor anterioare ale Kievului pentru armament defensiv. Și SUA au autorizat 350 de milioane de dolari în asistență militară a SUA pentru Ucraina, inclusiv „sisteme antiblindare și antiaeriene, arme de calibru mic și muniții de diferite calibru”, a spus un oficial al administrației Biden.

Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News, Facebook și Instagram!   

image
image
image
image
image
image
copii calatorie avion jpg
3 lacul ursu jpg jpeg
Mesaje de la ingeri pentru zodii  Ce nativi sunt binecuvantati pana in toamna ghinionul nu se atinge de ei jpg
cirese 250 lei kg jpg
japoneza shutterstock 1824440588 jpg
iasi oras romania jpg
masa de pranz jpeg
ligia deca cozi gradinite de vara inscriere 842028 webp
image
actualitate.net
image
actualitate.net