LIVE TEXT Război în Ucraina. Armata rusă a bombardat orașul Kiev
A treia zi a războiului din Ucraina continuă cu bombardarea orașului Kiev, armata rusă asediază treptat Capitala. Cele mai puternice explozii au răsunat în centrul și vestul orașului.
A treia zi a războiului din Ucraina aduce noi situații extrem de dramatice. Kiev s-a transformat într-un oraș fantomă, iar liniștea apăsătoare este întreruptă doar de exploziile care răsună în centrul și vestul Capitalei.
Ora 23.00 Un spital de oncologie pediatrică din Kiev a fost lovit de o rachetă lansată de armata rusă. În urma impactului a avut loc o explozie devastatoare. Un copil a murit, iar alți doi au fost răniți, anunță publicațiile din Ucraina. Alte două persoane adulte au fost rănite și au avut nevoie de îngrijiri medicale.
Ora 19.45 Rusia îşi lărgeşte ofensiva în Ucraina, după ce Kremlinul acuză Kievul de respingerea unor negocieri. ”Astăzi (sâmbătă), toate unităţile au primit ordinul de a lărgi ofensiva în toate direcţiile, în conformitate cu planul ofensivei”, a anunţat, într-un comunicat, Ministerul rus al Apărării. Autorităţile ucrainene au anunţat că cel puţin 198 de civili au fost ucişi de la începutul invaziei ruse.
Ora 19.15 Germania autorizează livrarea a 400 de lansatoare de rachete antitanc și își modifică, astfel, politica din ultimii ani, prin care-şi interzicea să exporte armament letal în zone de conflict. ”Având în vedere agesiunea militară rusă împotriva Ucrainei, Guvernul german este pregătit să dea undă verde unor materiale de care Ucraina are nevoie urgentă pentru a se apăra”, declară o sursă guvernamentală AFP, citată de News.ro.
UPDATE 19.00 Rusia își închide spațiul aerian pentru România, "din cauza unor decizii neprietenoase ale autorităților române", transmite Reuters, citată de Hotnews.ro. Autoritatea Aeronautică Civilă Română a anunțat sâmbătă că a închis spaţiul aerian al României pentru toate zborurile regulate ale operatorilor înregistraţi în Federaţia Rusă. Similar au mai procedat țări precum Marea Britanie, Bulgaria, Polonia şi Cehia.
UPDATE: 18.30 Armata rusă a primit ordin să intensifice atacurile în Ucraina, "pe toate fronturile", după ce administraţia de la Kiev a refuzat să participe la negocierile propuse de Kremlin, în Belarus.
Starea de asediu a intrat în vigoare la Kiev și va dura până luni dimineață. "Toți civilii care se vor afla pe străzi în perioada de stare de asediu vor fi considerați membri ai grupurilor de sabotaj ale inamicului", au declarat autoritățile ucrainene.
UPDATE 18.00 Primarul Kievului, Vitali Kliciko, anunţă sâmbătă o înăsprire a interdicţie de circulaţie pe timpul nopţii, în capitala ucraineană. Astfel, orice persoană care se află în stradă între ora 17.00 (şi ora României) şi ora 8.00 va fi tratată drept un inamic, anunţă Kliciko. ”Toţi civilii care se vor afla în stradă în timpul interdicţiei de circulaţie pe timpul nopţii vor fi considerate membre ale unor grupuri de sabotaj şi de recunoaţtere a inamicului”, anunță primarul Kievului.
UPDATE: 15.00. Agențiile de presă din Rusia notează că ministerul rus al Apărării neagă implicarea trupelor ruse în atacul asupra clădirii rezidențiale din Kiev, susținând că daunele au fost cauzate de un proiectil antiaerian ucrainean.
UPDATE: 14.00. Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a impus cetățenilor să stea în case între oerele 17:00. la 8 a.m. pentru apărarea mai eficientă a capitalei și a securității locuitorilor. Interdicția de acces va fi valabilă până în dimineața zilei de 28 februarie.
„Toți civilii aflați pe stradă în timpul stării de acces vor fi considerați membri ai grupurilor de sabotaj și recunoaștere ale inamicului. Vă rugăm să tratați situația cu înțelegere și să nu ieșiți afară.”, a spus primarul Kiev-ului.
Președintele Zelenski solicită aderarea Ucrainei la UE. Mesaj tranșant către SUA
It is a crucial moment to close the long-standing discussion once and for all and decide on Ukraine's membership in the #EU. Discussed with @eucopresident further effective assistance and the heroic struggle of Ukrainians for their free future.
— Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) February 26, 2022
UPDATE: 13.00. Bilanțul civililor din Ucraina care au murit în urma atacurilor armatei ruse a ajuns la 198. De asemenea 1.000 de civili au fost răniți în timpul conflictului dintre armata rusă și cea ucraineană.
UPDATE: 12.00. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că acum este un „moment crucial” pentru a decide cu privire la apartenența Ucrainei la Uniunea Europeană, într-un tweet sâmbătă.
„Este un moment crucial să închidem odată pentru totdeauna discuția de lungă durată și să decidem cu privire la apartenența Ucrainei la #UE. Am discutat cu @eucopresident despre asistență suplimentară eficientă și lupta eroică a ucrainenilor pentru viitorul lor liber”, a spus pe contul personal de socializare președintele Zelenski.
UPDATE: 11.00. Bilanțul devastator ale celor trei zile de război arată că există 138 de morți, printre care și copii. Bombardamentele de noaptea trecută ale armatei ruse în Ucraina s-au soldat cu 35 de răniți, adulți și copii.
UPDATE 9.50. O clădire cu 13 etaje a fost lovită de o rachetă a armatei ruse. Locuitorii sunt evacuați de către autorități. Imagini dramatice arată cum o parte a clădirii a fost complet distrusă.
Un bloc din Kiev a fost lovit de o rachetă. O femeie e cărată pe brațe de salvatori. Reacția Rusiei
Update ora 08:00 - Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a asigurat cetățenii că guvernul nu are de gând să se predea în fața rușilor și că lupta continuă. Oficialul a îndemnat oamenii să nu dea crezare propagandei ruse, care a răspândit știri false conform cărora Ucraina are de gând să cedeze în fața Rusiei.
Într-un nou videoclip postat pe Twitter sâmbătă dimineață, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a negat orice informație conform căreia Ucraina ar fi depus armele, într-o postare intitulată „Nu credeți știrile false”.
"Eu sunt aici. Nu dăm armele. Ne vom apăra țara, pentru că arma noastră este adevărul, iar adevărul nostru este că acesta este țara noastră, copiii noștri și le vom apăra cu toate forțele.", a spus el.
"Asta este. Atât am vrut să vă spun. Slavă Ucrainei."
Într-un tweet separat în acea dimineață, el a adăugat că tocmai a vorbit cu președintele francez Emmanuel Macron.
„Armele și echipamentele de la partenerii noștri sunt în drum spre Ucraina. Coaliția anti-război funcționează!”, a adăugat președintele Ucrainei.
ÎNCEPUTUL CONFLICTULUI RUSIA - UCRAINA ȘI TERITORIILE ANEXATE ÎN 2014
Începutul conflictului dintre Rusia și Ucraina a avut loc în 2014, când Vladimir Putin și-a exprimat public intenția de a anexa Crimeea, sub pretextul că peninsula a aparținut dintotdeauna Rusiei.
Unul dintre motivele invocate la acea vreme pentru anexarea Crimeei a fost acela că în regiune există ruși care au nevoie de protecție imediată, pretext folosit de Rusia de peste 200 de ani în ceea ce privește invadarea unor teritorii noi.
Astfel, la 27 februarie 2014, armata rusă a ocupat sediul guvernului local și al Parlamentului din Ucraina, iar la 1 martie a trimis trupe și armament în Crimeea. Rusia mai dispunea și de flota Mării Negre care se afla legal pe teritoriul Crimeei și care însuma 22.000 de oameni.
Rusia a trimis în Crimeea trupele speciale care luptaseră Georgia și Nagorno Karabah, iar în acest context, guvernul de la Kiev a solicitat ajutorul comunității internaționale. Din păcate, SUA nu a intervenit concret, iar NATO a reacționat cu întârziere.
În 2014, Federația Rusă a anexat Peninsula Crimeea și a fostintegrată cu forța ca doi subiecți federali, Republica Crimeea și orașul federal Sevastopol.
Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News, Facebook și Instagram!