LIVE TEXT A început războiul în Ucraina! Atac la 50 de km de România. 57 de morţi şi 169 de răniţi. Reacţia lui Joe Biden

#Război Ucraina-Rusia
Ultima actualizare:

Vladimir Putin a autorizat invadarea Ucrainei joi, la primele ore ale dimineții, într-un discurs-surpriză. Imediat au început bombardamentele în capitala Kiev, Harkiv, al doilea oraș ca mărime al țării, Donețk, Dniepr, dar și în orașul-port Odessa. Primarul oraşului Kiev a anunţat că va fi impusă o interdicţie de circulaţie, iar mii de ucraineni se află la graniţa cu România, unde încearcă să treacă în ţara noastră. Mai mulţi români de pe teritoriul Ucrainei au povestit că nu pot să părăsească ţara, iar situaţia e critică. Lituania şi Republica Moldova au declarat stare de urgenţă. Tarom şi WizzAir au anulat toate zborurile spre Republica Moldova, respectiv Ucraina. 

Vladimir Putin
Vladimir Putin

Ofensiva rusă se desfășoară pe toate liniile. Vladimir Putin a trimis avioane, tancuri și nave militare în Ucraina. De celalată parte, ministerul ucrainean al Apărării a declarat că forțele sale contracarează ofensiva rusă „cu demnitate” și provoacă pierderi trupelor Moscovei. Președintele Volodomir Zelenski a decretat legea marțială și le-a cerut ucrainenilor să se adăpostească. Din păcate, au apărut și primele victime, autoritățile ucrainene vorbind despre cel puțin 40 de militari și 12 civili morți.

"Fără panică, suntem pregătiţi pentru orice, vom învinge!", le-a transmis Volodimir Zelenski cetățenilor, făcând apel la calm și asigurându-le victoria ucrainienilor, potrivit Agerpres.

UPDATE 23.29  Republica Moldova a decretat stare de urgenţă, pentru următoarele 60 de zile, începând de joi. 

Pe perioada stării de urgenţă, Comisia pentru Situaţii Excepţionale va stabili mai multe măsuri, printre care un regim special de intrare şi ieşire din Republica Moldova, un regimul special de folosire a spaţiului aerian, un regim special de circulaţie pe teritoriul ţării a persoanelor şi mărfurilor, expulzarea de pe teritoriul Republicii Moldova a persoanelor a căror prezenţă poate afecta asigurarea ordinii publice şi securităţii statului, evacuarea provizorie a cetăţenilor din zonele periculoase şi asigurarea de locuri de cazare permanentă sau provizorie.

UPDATE 23:25 Conform unui înalt oficial american, Rusia a lansat, joi, peste 160 de rachete, majoritatea fiind rachete balistice cu rază scurtă de acţiune, potrivit CNN.

UPDATE 23:00 Situaţia este critică în Harkiv. Din imaginile publicate pe site-urile sociale, se vede cum au loc atacuri cu rachete, iar oamenii se ascund la metrou. 

UPDATE 22:55 Ambasada Chinei în Ucraina a va închiria avioane charter, pentru a evacua cetăţenii chinezi ce doresc să părăsească ţara. În prezent, 6.000 de chinezi se află în Ucraina. Autorităţile nu au precizat când vor fi organizate zborurile. 

UPDATE 22:25 Proteste masive împotriva lui Vladimir Putin, în mai multe oraşe din Europa, printre care Berlin, Paris, Londra, Roma şi Madrid. 

Pe de altă parte, secretarul american al Apărării a anunţat că SUA va trimite 7.000 de militari în Europa.

UPDATE 21.10 Ministrul Sănătăţii din Ucraina a anunţat că 57 de oameni au fost ucişi şi 169 răniţi, joi.

UPDATE 21.00 Joe Biden a anunţat o serie de sancţiuni care se vor aplica Rusiei. Preşedintele american a declarat că exporturile în Rusia vor fi limitate, că patru bănci ruseseşti vor fi blocate şi că Rusia nu va mai putea face afaceri în patru valute importante, euro, lire, dolari şi yeni. Mai mult, vor fi adăugate nume noi de afacerişti ruşi care vor fi afectaţi direct de noile sancţiuni.

Citeşte şi Joe Biden, primele declaraţii despre războiul din Ucraina. Ce sancţiuni aplică Rusiei

UPDATE 19.55 Centrala nucleară de la Cernobîl a fost capturată de forţele ruse.

„Este imposibil să spunem că centrala nucleară de la Cernobîl este în siguranţă după un atac total inutil al ruşilor. Aceasta este una dintre cele mai grave ameninţări din Europa de astăzi”, a spus un consilier al biroului prezidenţial ucrainean, Mykhailo Podolyak, notează Reuters.

UPDATE 19.30 Trupele ruse au atacat Insula Şerpilor, situată la 50 de km de Sulina. Întreaga infrastructură de pe insulă a fost distrusă.

„După o tentativă eşuată de debarcare şi un atac eşuat cu rachete, crucişătorul rusesc Moskova a bombardat Insula Şerpilor”, a anunţat Ministerul Ucrainean al Apărării.

UPDATE 17.56 Primarul Kievului, Vitali Kliciko, a anunţat o interdicţie de circulaţie pentru locuitorii capitalei. Între orele 22 şi 7, transpotul public nu va circula, dar staţiile de metrou vor rămâne deschise, în caz că oamenii trebuie să se adăpostească. 

El a făcut şi un apel către cetăţeni: „Pregătiţi un bagaj de urgenţă - documente, un minim de lucruri necesare - pentru a ajunge rapid, dacă este necesar, la un adăpost. Autorităţile oraşului [rămân] în capitală. Continuăm să asigurăm funcţionarea oraşului”.

UPDATE 17.48 Autorităţi au anunţat că şapte oameni ar fi murit într-un atac cu rachete ruseşti lângă Kiev. 17 persoane au fost rănite în atacul asupra unei zone militare la nord-est de capitala Ucrainei.

UPDATE 17.41 Trupele ruse au intrat în zona Cernobîl, în apropierea centralei nucleare, a anunţat consilierul ministrului ucrainean al Afacerilor Interne, Anton Geraşcenko.

UPDATE 17.24 O bombă a lovit o navă turcă ce se afla în zona portului Odesa, din sudul Ucrainei şi se îndreptat către România. La bord, se aflau opt militari turci, 11 filipinezi şi 11 ucraineni. 

UPDATE 17.10 NATO va activa planurile de apărare pentru Europa de Est pentru prima dată în istoria sa. Decizia este primul răpuns oficial al NATO după atacul Rusiei asupra Ucrainei, au declarat joi surse din cadrul Alianţei Nord-Atlantice

UPDATE 17.00 S-au format cozi kilometrice la punctele de trecere din nordul României. Familii întregi de ucraineni încearcă să treacă pe teritoriul ţării noastre, pentru a scăpa de haosul din Ucraina. 

Citeşte şi Valuri de ucraineni vin în România, pe jos! Fug din calea războiului! VIDEO

UPDATE 16.50 ONU a făcut apel la statele vecine Ucranei şi le-a cerut să nu închidă graniţele, pentru a punea primi refugiaţi, în contextul în care se aşteaptă ca numărul persoanelor care încearcă să fugă din calea războiului să crească. 

UPDATE 16.48 Preşedinetele belarus Alexander Lukaşenko cere sisteme de rachete Iskander şi S-400 ruseşti: „Să putem monitoriza situaţia de aici până la Berlin”.

UPDATE 16.45 Fotablistul Valentin Cojocaru, legitimat la Dnipro, a povestit care se situaţia din zonă, după ce o bombă a căzut în apropierea bazi de antrenament şi echipa de fotbal a fost evacuată. 

"Situaţia e dificilă şi complicată, în momentul de faţă suntem blocaţi în Ucraina şi nu putem părăsi ţara. Totul se înrăutăţeşte la fiecare oră. E regim de război. În acest moment totul e închis.”, a transmis Valentin Cojocaru.  

Citeşte şi Mărturii din infernul ucrainean: «Nu se aștepta nimeni la așa ceva»

UPDATE 16.30 Lituania a declarat stare de urgenţă. Preşedintele Gitanas Nausėd cere desfăşurarea de trupe militare la graniţele ţării, ca răspuns la „posibilele tulburări şi provocări cauzate de forţele militare mari adunate în Rusia şi Belarus”.

UPDATE 16.20 Două aeronave ale Forțelor Aeriene ale Americii din Europa au aterizat în jurul orei 15.00 în România, la baza Aeriană „Locotenent aviator Gheorghe Mociorniță” de la Borcea. 

UPDATE 15.49 Compania Tarom a decis suspendarea tuturor zborurilor spre și dinspre Chișinău, după ce Republica Moldova și-a închis spațiul aerian. Anunţul a fost făcut printr-un mesaj pe pagina de Facebook a companiei. 

UPDATE 15.00 Forţele ruse au pătruns în regiunea Kiev, dinspre Belarus, în vederea unui atac cu rachete de tip Grad. Atacul vizează ţinte militare, potrivit unui comunicat al grănicerilor ucraineni, relatează AFP.

Citește și: Forțele militare ale Federației Ruse au pătruns în Kiev

UPDATE 14.20 NATO va activa planurile de apărare pentru Europa de Est pentru prima dată în istoria sa, după atacul Rusiei asupra Ucrainei, potrivit unor surse din cadrul Alianţei Nord-Atlantice. Comandantul-şef al NATO va primi mai multe puteri şi va putea, de exemplu, să ceară şi să decidă desfăşurarea de trupe.

UPDATE 13.50 Consecințele economice ale războiului ruso-ucrainean ar putea fi devastatoare pentru piața europeană de energie și gaze naturale. Prețul de referință al gazului natural provenit din Rusia a crescut cu 41%. Aurul a ajuns și el la cel mai ridicat preț atins în ultimul an. Doar în câteva ore, Bitcoin, cea mai puternică și influentă criptomonedă de pe piață, a scăzut cu 8%.

Citește și: Consecințele economice ale războiului din Ucraina: gaze naturale mai scumpe și prăbușiri la bursă

UPDATE 13.35 Reprezentanții Forțelor Navale Române anunță că o navă militară rusă, aflată în apele internaționale ale Mării Negre, deviază sau oprește navele comerciale care se îndreaptă spre Ucraina.

”Din datele de monitorizare obținute de structurile Forțelor Navale Române, rezultă că o navă militară rusă care se află în apele internaționale ale Mării Negre, la limita de nord a Zonei Economice Exclusive a României (în afara acestei zone), deviază sau oprește navele comerciale aflate în marș către porturile ucrainene”, se arată într-un comunicat transmis de Forțele Navale Române.

UPDATE 13.00 Armata rusă a anunţat joi că separatiştii proruşi din estul Ucrainei au înregistrat cuceriri teritoriale împotriva armatei ucrainene, relatează AFP. Un purtător de cuvânt al armatei ruse, generalul Igor Konaşenkov, a anunţat că rebelii proruşi au avansat cu trei kilometri în regunea Doneţk şi cu un kilometru în regiunea Lugansk.

UPDATE 12.50  Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, la finalul şedinţei Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, că România nu va fi atrasă în conflictul militar din Ucraina. Iohannis a precizat că ţara noastră este pregătită pentru orice consecinţe economice şi umanitare pe care le poate genera un conflict de durată.

Citește șiRomâncă, prinsă în ghearele războiului din Ucraina. De ce nu poate părăsi Kievul

UPDATE 12.25 Cel puțin 40 de soldați și 12 civili au fost uciși joi, în primele ore ale invaziei trupelor rusești în Ucraina. Anunțul a fost făcut de un consilier al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski. ”Știu că mai mult de 40 de militari ucraineni au fost uciși și 12 civili”, a declarat Oleksii Arestovic.

Citește și: Măcel în rândul civililor! Imagini îngrozitoare cu primele victime ale rușilor

UPDATE 12.15 Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunţat joi că a rupt relaţiile diplomatice cu Rusia. Şeful statului ucrainean i-a îndemnat pe ruşi să iasă în stradă împotriva războiului.

Pe de altă parte, sute de cetățeni din Ucraina sau turiști străini au luat cu asalt vămile de la granița cu România, Siret și Sighetu Marmației. Mulți vin pe jos pentru că pe șosele cozile de mașini sunt imense. 

Citește și: Vămile Siret și Sighetu Marmației, luate cu asalt de sute de cetățeni din Ucraina

UPDATE 12.00  Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat că Guvernul va cere Parlamentului declararea stării de urgență după ce Rusia a invadat Ucraina.

Secretarul general adjunct al NATO Mircea Geoană a denunțat drept ”nechibzuit și neprovocat” atacul Rusiei. Mircea Geoană a precizat că situația în zonă este deosebit de gravă, în condițiile în care Rusia atacă pe toate fronturile, punând în pericol viața a milioane de civili.

În acest context, Wizz Air a anunțat că a anulat toate zborurile din Ucraina către orice destinație externă, pentru siguranța civililor.

UPDATE 11.45 Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko susţine că știa ce urma să se întâmple în dimineața zilei de joi. Lukașenko pretinde că a fost sunat de liderul de la Kremlin cu câteva ore înainte de autorizarea atacului. Aleksandr Lukaşenko este un aliat al lui Vladimir Putin. De altfel, Ucraina a fost atacată și dinspre Belarus.

Citește și: Primele imagini cu rușii când invadează Ucraina! Video cu teroarea provocată. Avioanele survolează deasupra blocurilor civililor

UPDATE 11.20  Centrul pentru Comunicaţii Strategice şi Securitatea Informaţională a Ucrainei susține că armata ucraineană a recuperat localitatea Sceastia din regiunea Luhansk şi a eliminat 50 de militari ruşi.

Autoritățile ucraine au cerut ajutor Turciei. „Cerem ca spaţiul aerian şi strâmtorile Bosfor şi Dardanele să fie închise. Am transmis părţii turce solicitarea noastră în acest sens”, a declarat ambasadorul Vasil Bodnar într-o conferinţă de presă la Ankara.

Citește și: Președintele ucrainean Volodimir Zelenski cere «pierderi uriașe» pentru armata Rusiei

UPDATE 10.03 Cel puţin opt persoane au fost ucise şi nouă au fost rănite de bombardamentele ruseşti, a declarat un consilier al ministrului ucrainean al Afacerilor Interne, potrivit Reuters.

UPDATE 9:12 Mai multe tancuri rusești au fost observate de camerele de supraveghere din Ucraina intrând pe teritoriul țării. Multe dintre acestea au fost observate venind dinspre Belarus și, de asemenea, dinspre Odessa, portul de la Marea Neagră.  

La primele ore ale dimineții Statul Major al armatei ucrainene a confirmat că a doborât cinci avioane și un elicopter. Pe de altă parte, Rusia a anunțat că a distrus infrastructura bazelor aeriene ucrainene.

Însă atacul rusesc nu a fost organizat doar în zona ieșirii la Marea Neagră. Kievul a anunțat de dimineață că Ucraina a fost atacată dinspre Belarus, unde au avut loc mai multe explozii trase de artileria rusească înspre Ucraina. Inclusiv dinspre Crimeea au avut loc atacuri, ceea ce a confirmat faptul că armata rusească se folosește de toate dispozitivele dislocate începând din decembrie 2021 la granița cu Ucraina.

Citește și: Care sunt orașele din Ucraina care au fost bombardate? VIDEO

Reacția liderilor lumii. Amenințări cu sancțiuni economice

Liderii occidentali au reacționat imediat la anunțul Rusiei și i-au cerut președintelui rus să oprească orice agresiune militară împotriva Ucrainei și au condamnat ferm atacul Federației Ruse.

Premierul Marii Britanii a transmis joi că este "îngrozit de evenimentele înspăimântătoare din Ucraina". Boris Johnson a mai spus că a discutat cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski despre următorii paşi în acest conflict.

Președintele american Joe Biden a denunțat ”atatcul nejustificat” al Rusiei împotriva Ucrainei. 

La rândul ei, Franța a denunțat ”decizia Rusiei de a declara război Ucrainei” și a cerut Moscovei ”să pună capăt imediat operațiunilor militare”.

Cele 30 de țări membre NATO vor avea o întâlnire la Bruxelles în care vor dezbate măsurile care vor fi luate în urma operațiunii militare împotriva Ucrainei.

Preşedinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen îl acuză joi pe preşedintele rus Vladimir Putin de ”readucerea războiului în Europa” şi anunţă un pachet de sancţiuni ”masive vizând baza economiei ruse şi capacitatea acesteia de a se moderniza”, relatează BBC News, citat de News.ro.

Separatiștii din Donbas au cerut intervenția armată a Rusiei

Sseparatiștii din Donbas au cerut printr-un decret intervenția armată a Federației Ruse în rezolvarea conflictelor pe care separatiștii le au cu armata ucraineană. În ultimele zile, mai multe locuințe ale civililor au fost supuse atacurilor separatiștilor pro-ruși. 

Miercuri seara, separatiștii pro-ruși din Donbas i-au cerut ajutorul președintelui Vladimir Putin pentru soluționarea conflictului în regiunile autoproclamate independente Lugansk și Donețk.

Anterior, Vladimir Putin a recunoscut independeța acestor regiuni și a permis trupelor militare rusești să intre pe teritoriul din Donețk și Lugansk pentru „a menține pacea”. 

image

Vladimir Putin: ”Ne vom strădui să denazificăm Ucraina”

Liderul rus a ținut un discurs prin care a motivat declanșarea războiului.

.„Republica Populară Donbas a cerut ajutorul Rusiei. În acest sens, în baza articolului 51, partea a 7-a a Cărții Națiunilor Unite, cu aprobarea Consiliului Federal de Stat al Rusiei și în conformitate cu tratatele de prietenie și asistență reciprocă cu Republica Donețk și Republica Populară Lugansk ratificate de Parlamentul rus la 22 februarie, am decis să declanșez o operațiune militară specială, cu scopul de a proteja persoanele care au fost hărțuite și supuse genocidului de către regimul de la Kiev, în ultimii 8 ani.

Ne vom strădui să demilitarizăm și să denazificăm Ucraina și îi vom aduce în fața justiției pe cei care au comis crime sângeroase împotriva civililor, inclusiv împotriva cetățenilor ruși”, a declarat Vladimir Putin în discursul care a marcat începutul răzbului din Ucraina.  

La ora 4:59, Vladimir Putin, a lansat atacul asupra Ucrainei.

Citește și: Vladimir Putin discurs: motivul pentru care Rusia a început războiul cu Ucraina: „Dragi tovarăși, sper că am fost auzit”

Tancurile rusești au intrat pe teritoriul Ucrainei, iar mai multe explozii au loc în orașele ce nu sunt controlate de către separatiști

Ucrainenii au documentat pe rețelele sociale începutul războiului. „Odessa - 4 dimineața. Am auzit explozii. Ne-au bombardat aeroporturile și depozitele private. Asta se întâmplă, de asemenea, și în alte orașe mari din țară. Am văzut aeroportul arzând, locuim lângă el. E înfricoșător, dar suntem bine”, a scris un tânăr din Odessa.

Un jurnalist a surprins imaginea unei rachete pe teritoriul ucrainean în timp ce relata de la fața locului. 

De ce a atacat Vladimir Putin Ucraina

Ucraina a ieșit de sub tutela Rusiei și vrea să intre în NATO, ceea ce ar aduce forțele militare ale Occidentului la granița cu Rusia. Vladimir Putin se simte amenințat de un asemenea scenariu. ”Acum, cu extinderea NATO în est, situația pentru țara noastră este periculoasă. Mai mult, NATO vor să se extindă și mai mult. Nu ne mai putem doar uita la ce se întâmplă”, a precizat liderul de la Kremlin în discursul său.

Analiștii cred că, prin demonstrația de forță din Ucraina, liderul rus vrea să-și renegocieze poziția în raport cu SUA. ”Rusia vrea o reconfigurare a ordinii mondiale, în care să aibă un rol cu mult mai pregnant în negocierea securității în Europa, în concordanță cu termenii și condițiile ei. Toată demonstrația de forță din Ucraina, ridicarea mizei intră în logica Rusiei de a forța ca negocierea cu SUA și ceilalți parteneri care contează să aibă loc acum, nu mai târziu”, a explicat Oana Popescu-Zamfir, director al Centrului Global Focus, pentru SpotMedia.ro.

La aceasta se adaugă pretențiile istorice ale Moscovei asupra Ucrainei, considerată dintotdeauna parte integrantă a Rusiei, și nu o națiune separată.

Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News, Facebook și Instagram!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Jennifer Lopez la Met Gala 2023 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
temperaturi jpg
index (1) logo webp
parfum aroma cartofi Pol jpg
salata de vinete jpg
Lita Grey, a doua sotie a lui Charlie Chaplin   GettyImages 2638059 jpg
Ambalaje non SGR jpg
oameni strada shutterstock jpg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net