Apelul ONU pentru statele vecine Ucrainei. Ce spun oficialii despre o eventuală criză de refugiaţi
Organizaţia Naţiunilor Unite face apel către ţările vecine Ucrainei, în contextul războiului care a început joi, 24 februarie, după ce Rusia a atacat zone din ţara est-europeană.
Înaltul comisar pentru refugiaţi, Filippo Grandi, a cerut ţarilor care se învecinează cu Ucrainei să nu închidă graniţele şi să îi primească pe care care caută „securitate şi protecţie”. Apelul lui Grandi vine după ce mai mulţi cetăţeni din Ucraina au cerut să primească refugiu în România, Ungaria şi Slovacia, notează adevarul.ro.
Sute de ucraineni la graniţa cu Slovacia
Joi, după ce Rusia a bombardat mai multe zone din Ucraina, la graniţa din Slovacia s-au format cozi cu oamenii care au venit să se refuguieze în statul vecin, la rude sau la prieteni. Autorităţile slovace au declarat însă că situaţia este una calmă, deocamdată, la cele două puncte de frontieră, Ubla şi Vysné Nemecké.
România, pregătită să primească 500.000 de refugiaţi
Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a declarat, în 22 februarie, că România este gata să primească 500.000 de refugiaţi din Ucraina.
Joi, 24 februarie, la Sighetul Marmaţiei şi la Siret, mii de oameni au format cozi kilometrice pentru a fugi din Ucraina. În zona localităţii Tereblecea, de la Vama Siret, cetăţeni ucraineni au stat ore întregi pentru a intra în ţara noastră, pentru a ajunge la rude sau pentru a putea trece mai departe în alte ţări europene.
Cum din Ucraina bărbaţii nu pot pleca decât dacă au rezidenţă pe teritoriul unui alt stat, digi24.ro notează că la punctul de frontieră din nordul României se aflau numeroase femei cu copii în braţe sau în cărucioare. Ei au voie să părăsească Ucraina. Mulţi dintre ei nu au putut să îşi ia decât o valiză cu obiectele strict necesare.
"Lumea e speriată toată, fiecare fuge care încotro, care la rude, care mai au case pe la munte. Se ascunde lumea, pentru că e o situaţie dificilă", a declarat o femeie, care aşptepta la graniţă.
Timpii de aşteptare sunt mari, la punctul de trecere de la Siret.
La Sighetu Marmației, în schimb, autorităţile au pregătit taberele de refugiaţi, dar au declarat că nu au fost încă făcute cereri de cazare.
Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News, Facebook și Instagram!