Proiectul energetic ambițios de pe vremea lui Ceaușescu, scos de la naftalină de Guvern. Cine vrea să investească în el

Unul dintre cele mai ambițioase proiecte energetice din perioada regimului comunist, hidrocentrala Tarnița-Lăpuștești, este readus în atenția publică, de această dată cu sprijin internațional. Japonezii de la conglomeratul Itochu, alături de francezii de la EDF, sunt dispuși să finanțeze studiul de fezabilitate, iar Guvernul României vrea să accelereze implementarea acestui obiectiv considerat strategic.

Proiectul energetic al lui Ceaușescu, scos de la naftalină de Guvern.
Proiectul energetic al lui Ceaușescu, scos de la naftalină de Guvern.

Un plan vechi cu miză actuală

Proiectat în anii '80, sistemul de acumulare prin pompaj de la Tarnița a fost gândit pentru a echilibra consumul de energie într-o economie industrializată, în care fluctuațiile de producție și consum puneau presiune pe rețea. Ideea era simplă, dar eficientă: să se folosească apa din lacul Tarnița pentru producerea de energie electrică în momentele de vârf, iar noaptea, când cererea scade, apa să fie pompată înapoi.

Ca multe alte inițiative din perioada comunistă, și acest proiect a fost abandonat după 1990. În ciuda reluării discuțiilor la începutul anilor 2000 și a înființării companiei Hidro Tarnița SA în 2013, lipsa finanțării și acumularea de datorii au blocat avansarea. Proiectul a fost considerat nerentabil și în 2020 a fost pus, din nou, în așteptare.

Interes internațional și o nouă șansă

Contextul actual, marcat de tranziția către surse regenerabile și nevoia de sisteme eficiente de stocare, readuce hidrocentrala Tarnița-Lăpuștești pe lista de priorități. Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat că există deja un memorandum de înțelegere semnat cu doi parteneri internaționali puternici – Itochu din Japonia și EDF din Franța. Aceștia ar putea finanța studiile necesare și, ulterior, construcția efectivă.

Pentru a evita obstacolele birocratice și întârzierile administrative, Guvernul vrea să declare proiectul de importanță strategică națională. Această măsură ar grăbi autorizările și ar crea un cadru legislativ favorabil pentru investiții majore în infrastructura energetică.

Vrem să lucrăm la un act normativ prin care să declarăm proiectul de importanță strategică națională și să îi asigurăm o implementare accelerată”, a declarat ministrul Burduja.

Estimările din trecut evaluau investiția la aproximativ 1 miliard de euro, însă această sumă este acum considerată depășită. Inflația și creșterea prețurilor din domeniul construcțiilor ar putea duce costul total al proiectului mult mai sus. Autoritățile iau în calcul atragerea de fonduri din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și din Fondul pentru Modernizare.

Proiectul se află în prezent în etapa de evaluare a ofertelor pentru studiul de fezabilitate. Dacă pașii următori vor fi parcurși conform planului, hidrocentrala ar putea deveni realitate în câțiva ani. Totuși, un termen clar de finalizare nu a fost stabilit.

Hidrocentrala Tarnița-Lăpuștești ar putea deveni una dintre cele mai importante investiții în infrastructura energetică a României din ultimele decenii. Un proiect început în epoca Ceaușescu, dar cu potențial real pentru viitorul energetic al țării.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
www.gandul.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.viva.ro
image
www.unica.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
index webp
village 3735180 1280 jpg
Groenlanda - aisberg - Polul Nord FOTO Shutterstock
Care sunt cele 7 țări din Uniunea Europeană care nu folosesc moneda euro, foto Shutterstock jpg
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
dictionar, foto shutterstock jpg
ciuperci jpg
LIESL BENECKE MINIONI GUINNESS jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net