Consecințele economice ale războiului din Ucraina: gaze naturale mai scumpe și prăbușiri la bursă
Consecințele economice ale războiului ruso-ucrainean ar putea fi devastatoare pentru piața europeană de energie și gaze naturale.
Joi, prețul de referință al gazului natural provenit din Rusia a crescut cu 41%, după ce Occidentul a promis că va adopta noi sancțiuni împotriva Rusiei.
Va crește prețul gazului natural
La Bursa de la Amsterdam, cotațiile futures privind gazele naturale au crescut cu 41%, ajungând la valoare de 125 de euro per megawat-oră. În aceeași zi, la 8 dimineața, cotațiile erau la valoare de 116 euro per megawat-oră, reprezentând o creștere cu 30% față de valoarea înregistrată anterior.
Această criză va afecta profund aprovizionarea și prețul gazelor naturale pe piața europeană, mai ales după ce Dmitri Medvedev a amenințat Uniunea Europeană că va ajunge să plătească 2.000 de euro per metru cub de gaz.
"În eventualitatea unor perturbări prelungite, stocurile de gaze nu vor putea fi refăcute pe parcursul verii. Ne vom confrunta atunci cu o situaţie catastrofală în care stocurile de gaze vor fi aproape zero înainte de iarna următoare. Preţurile vor exploda. Industriile vor fi nevoite să îşi oprească activitatea. Va apărea o spirală inflaţionistă. Criza energetică din Europa ar putea să declanşeze o recesiune globală", susţine Kateryna Filippenko, analist şef la Wood Mackenzie, potrivit Digi24.
Alături de prețul gazelor naturale, aurul a ajuns și el la cel mai ridicat preț atins în ultimul an. Această creștere a avut drept context invadarea Ucrainei de către Federația Rusă și Belarus.
Pe lângă acestea, se pare că și piața criptomonedelor și a acțiunilor bursiere respectă trendul economic actual. Doar în câteva ore, Bitcoin, cea mai puternică și influentă criptomonedă de pe piață, a scăzut cu 8%, iar analiștii consideră că aceasta va ajunge să scadă chiar și sub valoarea de $30.000 de dolari, unde se preconizează că se află suportul pieței.
Joi, 24 februarie, Vladimir Putin a transmis o declarație de război Ucrainei, în care acesta a ordonat trupelor rusești să pășească pe teritoriul țării țintă. Putin a atacat Ucraina cu pretextul că dorește „de-nazificarea” statului, făcând apel la toți evreii ruși să-i vină în ajutor, în contextul în care Volodomir Zelensky, președintele Ucrainei, este evreu. Totuși, în declarația de război scrisă termenul folosit e „de-comunizarea”, iar cea televizată are termenul total opus.
Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News, Facebook și Instagram!