Luptele din Ucraina nu s-au sfârșit. Care sunt zonele roșii încă vizate de Vladimir Putin
Luni seară, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a recunoscut independeța republicilor Denoțk și Luganks, după o perioadă în care conflictul armat era la ordinea zilei.
După anexarea Crimeei din 2014, regiunea Donbas s-a aflat într-un război armat continuu, susținut de către autoritățile de la Kiev, în mod direct, și separatiștii pro-ruși din aceste republici. Conform unui raport al Reuters din această lună, se pare că și grupul de mercenari Wagner, suspectați pentru mai multe lovituri de stat în Africa și finanțați de către Kremlin, au făcut parte din conflictul armat din Ucraina.
După foarte mult timp, liniște în Donbas
Recent, regiunea Donbas s-a aflat sub foc continuu, pe fondul tensiunilor crescute dintre Ucraina și Federația Rusă. Luptând pentru separarea de către Ucraina, separatiștii au tras focuri de armă asupra locuințelor ucrainienilor și au arborat steagul Rusiei și mesaje pro-război pe străzile orașului.
Recent, un raport al OSCE a indicat că peste 3000 de explozii și conflicte au avut loc în Donbas, reprezentând încălcări directe ale armistițiului de la Minsk, din 2015, potrivit Barrons.
Georgia consideră că se repetă evenimentele din 2008
Această intensificare a mișcărilor a venit pe fondul atacurilor recente, când un obuz a căzut peste o grădiniță, iar mai multe explozii de mare intensitate au avut loc în oraș. În urma acestor incidente, populația orașului a fost evacuată, în special copiii. De asemenea, Georgia a tras un semnal de alarmă, deoarece evenimentele recente din Ucraina se aseamănă foarte mult cu cele pe care Georgia le-a întâmpinat în 2008, potrivit Agerpres.
Ca notă informativă, în 2008, Rusia își evacua cetățenii din regiunile pro-ruse din Georgia pe data de 3 august, iar pe 8 august, armata rusă a intrat în fosta țară sovietică pentru a „asigura pacea cetățenilor”. Asemănător, după ce copiii afectați au fost evacuați din Donbas, Putin a transmis că Federația Rusă recunoaște independența republicilor separatiste din Ucraina. La doar câteva ore după acest anunț, mai multe tancuri rusești au fost observate de către civili, prin intermediul interfax.
De asemenea, decretul de la Moscova are în vedere că trupele rusești au dreptul să intre pe teritoriul din Donețk și Lugansk, pentru a asigura pacea, dar atribuie și Federației Ruse posibilitatea să construiască baze militare în aceste regiuni.
După foarte mult timp în care Donbas s-a aflat într-un foc continuu, iar violențele păreau că nu se mai termină, pentru prima dată, luni seara, s-a lăsat liniștea pe străzile orașului, iar separatiștii au celebrat anunțul lui Putin în plină stradă.
Totuși, zonele roșii din Ucraina rămân deschise, deoarece Belarus, aliatul direct al regimului de la Kremlin, a condus exerciții militare folosind rachete balistice în imediata apropiere graniței cu Ucraina. De asemenea, Rusia și-a trimis o parte din militari pentru a participa la exercițiile ce aveau loc pe teritoriul bielorus.
Ucraina, încolțită din toate părțile
De asemenea, se pare că și Republica Autonomă Nistreană, cunoscută și sub numele de Transnistria, a condus exerciții la granița sa estică cu Ucraina, potrivit The Moscow Times.
În acest moment, Kievul se află încolțit, deoarece trupele militare de la Kremlin sunt prezente în estul țării, în regiunea Donbas, unde peste 100.000 de militari sunt prezenți, în nord, prin granița sa cu Belarus, în sud, prin prezența trupelor militare ruse în Crimeea, dar și în est, prin Transnistria.
Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News, Facebook și Instagram!