Ce ar putea face Occidentul pentru a stopa atacurile lui Putin. Care ar fi cele 8 căi posibile
Ce ar putea face Occidentul pentru a stopa atacurile lui Putin se întreabă toată lumea. În urma unei analize propuse de ziarul britanic ”The Sun”, generalul Richard Dannatt, foștul șef al Armatei Britanice, a evidențiat 8 căi posibile în acest scop.
ARME SOFISTICATE
Generalul Richard Dannatt a estimat ce ar putea face Occidentul pentru a stopa atacurile președintelui Vladimir Putin asupra Ucrainei. El spune că dronele militare turcești s-au dovedit foarte eficiente, de mare ajutor pentru militarii ucraineni, Occidentul ar trebui să furnizeze în continuare astfel de arme sofisticate. Forțele ucrainene au nevoie de asemenea să fie instruite cum să le folosească.
Avioane de luptă
Ajutând forțele aeriene ucrainene ar fi de mare folos pentru a stopa atacurile lui Putin. Josep Borrell, Înaltul Reprezentant al UE pentru Politică Externă, a propus furnizarea de avioane de luptă Ucrainei, dar s-a renunțat la idee de teamă ca inițiativa să nu fie socotită drept o prea mare ”implicare” în conflict. Însă generalul Dannatt spune că ucrainenii au nevoie de avioane de luptă și de instruire pentru acestea.
Arme împotriva avioanelor și a tancurilor
Țările din UE și Marea Britanie vor furniza lansatoare anti-avioane și împotriva tancurilor. Și acest lucru este de mare folos pentru a opri atacurile. Însă sistemele de apărare sofisticate sunt o problemă, deoarece ar necesita destul timp pentru a-i instrui pe ucraineni să le folosească. Este necesar să li se trimită ucrainenilor mai multe arme de acest fel. Marea Britanie le-a furnizat deja 2.000 de arme ușoare anti-tanc.
Sancțiuni mai puternice
Sancțiunile economice lovesc deja puternic Rusia. Din cauza acestora, moneda națională rusă, rubla, a atins cel mai scăzut nivel. Însă efortul de război al lui Putin este plătit cu bani primiți de la furnizarea de gaze și petrol țărilor din UE. Dacă aceste furnizări ar fi oprite, Putin nu va mai putea să finanțeze acest război scump. Dannatt spune că oricum războiul va crește prețurile la energie pentru noi toți.
Zonă interzisă de zbor
Premierul britanic Boris Johnson a spus unui jurnalist ucrainean că ar putea opri bombardarea rușilor cu instituirea unei zone interzise de zbor deasupra Ucrainei, cu ajutorul unor avioane din țările aliate. Dar acest lucru a fost exclus de liderii lumii. Dacă un avion rusesc ar fi doborât, ar fi pus imediat NATO pe picior de război cu Rusia. Teoretic, ar fi o idee rezonabilă, dar practic ar însemna un uriaș pericol.
Alimente, apă, medicamente și combustibil
Magazinele nu au rămas fără alimente până acum, dar proviziile vor dispărea, dacă Rusia începe să încercuiască orașele. Occidentul trebuie să găsească o cale să ajute Ucraina. Crucea Roșie adună fonduri și este o organizație vitală de ajutor. Generalul Dannatt spune că rușii ar putea bombarda convoaiele cu ajutoare. Dar dacă bombardează un convoi al Crucii Roșii e o altă crimă de război.
Ajutoarele cybertehnologiei
Atacul recent al grupului de hackeri care au postat mesaje anti-Putin pe site-uri de știri din Rusia a demonstrat că cybertehnologia este un instrument puternic. Occidentul trebuie să ajute Ucraina în continuare să țină Internetul deschis prin satelitul SpaceX Starlink al antreorenorului Elon Musk. ”Trebuie să găsim oprtunități de a efectia cyberoperațiuni prin care să împiedicăm comanda și controlul rușilor, să paralizăm zonele de business rusești”, spune generalul Dannatt.
Luptători voluntari
Ucraina are nevoie de luptători pentru a respinge cei 190.000 de militari aduși de Putin. Cetățenii britanici au fost încurajați să se înroleze ca voluntari și unii sunt deja pe front. Cei care merg ar fi bine să fie foști soldați, care ar fi de mai bun ajutor. Lupta nu ar trebui privită ca pe o vacanță în Ucraina. Generalul Richard Dannatt, foștul șef al Armatei Britanice a evidențiat 8 căi prin care Occidentul ar putea stopa atacurile lui Putin asupra Ucrainei.
Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News, Facebook și Instagram!