Care sunt țările care susțin Rusia în războiul din Ucraina?

#Război Ucraina-Rusia
Ultima actualizare:

Invazia sângeroasă a Ucrainei de către Vladimir Putin a stârnit groază și indignare în întreaga lume, liderii aliniându-se pentru a-l denunța pe dictatorul rus.

rusia ucraina jpg

NATO, UE și aliații lor au furnizat Ucrainei arme și echipament militar, în timp ce impun sancțiuni dure Rusiei, menite să paralizeze economia și, cel mai probabil, să forțeze o schimbare a regimului la Moscova.

Dar multe țări au refuzat să condamne acțiunea militară care a costat deja viața a sute de civili, hotărând să-și păstreze propriile legături istorice sau comerciale cu cea mai mare națiune a lumii.

Ei încearcă să mențină un act de echilibru, temându-se de consecințele tulburării Rusiei, fără să provoace proteste acasă și să piardă Ucraina ca aliat și poate că se confruntă cu sancțiuni proprii.

China a decis să se abțină de la votul unei rezoluții a Consiliului de Securitate al ONU care condamnă invazia și, de atunci, s-a oferit să negocieze pacea între națiunile în conflict.

Votul țărilor cu privire la retragerea trupelor rusești din Ucraina - 141 PRO / 5 CONTRA
Votul țărilor cu privire la retragerea trupelor rusești din Ucraina - 141 PRO / 5 CONTRA

Unii au mers și mai departe și au promis sprijin pentru Putin, susținând că Occidentul este cel care l-a provocat și că are dreptul de a revendica Ucraina prin războiul sângeros. 

Belarus

Țările vecine Belarus și Rusia au mai mult decât o graniță terestră.

Aleksandr Lukașenko, președinte al Belarusului din 1994
Aleksandr Lukașenko, președinte al Belarusului din 1994

Fostele națiuni sovietice au legături economice și politice importante, Rusia reprezentând 48% din comerțul exterior al Belarusului. Cele două națiuni împărtășesc, de asemenea, oameni puternici cu o minte similară la cârmă, Alexander Lukașenko bucurându-se de rolul de aliat al lui Putin.

Dictatorul din Belarus datorează loialitate, după ce Putin l-a susținut pe Lukașenko când a fost asediat de proteste, fiind foarte aproape să fie înlăturat de la putere. 

Lukașenko a permis forțelor ruse să se angajeze în jocuri de război pe teritoriul său înainte de invazie și să participe la exerciții militare comune în timp ce adună trupe la granița cu Ucraina.

De asemenea, mulți analiști geopolitici consideră că Alesksandr Lukașenko și Belarus sunt doar niște marionete ale regimului de la Kremlin.

Siria 

Bashar al-Assad l-a lăudat pe Putin pentru invazia sa mortală, denunțând, în același timp, „isteria” occidentală asupra manevrei.

Liderul sirian, care el însuși a fost acuzat de crime de război pentru folosirea armelor chimice pe care Putin le-a negat, a spus că evenimentele din Ucraina sunt „o corectare a istoriei și restabilirea echilibrului care s-a pierdut în lume după destrămarea Uniunii Sovietice”

El a adăugat: „Siria este alături de Federația Rusă pe baza convingerii sale că poziția sa este corectă și pentru că confruntarea cu expansionismul NATO este un drept pentru Rusia”

Alianța a fost întărită între cei doi lideri când Putin a intrat în războiul civil sirian în sprijinul guvernului.

Venezuela

Potrivit Kremlinului, liderul Venezuelei Nicolas Maduro i-a oferit marți „sprijin puternic” lui Putin.

Perechea autoritara a discutat despre un parteneriat strategic în creștere într-un apel telefonic, după ce Maduro a denunțat „planurile perverse care urmăresc să încerce Rusia militar și strategic”.

Și săptămâna trecută, Ministerul de Externe al Venezuelei a învinuit SUA pentru violența comisă de Rusia.

Ei au declarat într-o declarație: „Republica Bolivariană Venezuela își exprimă îngrijorarea cu privire la agravarea crizei din Ucraina și deplânge batjocura și încălcarea acordurilor de la Minsk din partea NATO, încurajată de Statele Unite ale Americii.

Cuba

La fel ca Venezuela, Cuba și-a jurat credință Rusiei și a dat vina pe SUA și Occident.

Fidel Castro, fost președinte al Cubei, cu puternice legături cu URSS
Fidel Castro, fost președinte al Cubei, cu puternice legături cu URSS

Națiunea a criticat SUA pentru că au impus „extinderea progresivă a NATO către granițele Federației Ruse”, în timp ce a cerut o soluție diplomatică. 

Într-o declarație, Ministerul de Externe a spus: „Guvernul SUA a amenințat Rusia de săptămâni întregi și a manipulat comunitatea internațională cu privire la pericolele unei „invazii masive iminente” a Ucrainei.

Cuba și Rusia au avut relații strânse încă de pe vremea Uniunii Sovietice, când rachetele balistice au fost plasate acolo de Nikita Hrușciov, declanșând criza rachetelor cubaneze.

Myanmar

Guvernul militar din Myanmar și-a exprimat sprijinul pentru Putin și ambițiile sale teritoriale în Ucraina.

Generalul Zaw Min Tun, un purtător de cuvânt al consiliului juntei, a declarat: „Numărul unu este că Rusia a lucrat pentru a-și consolida suveranitatea. Cred că acesta este lucrul corect de făcut. Numărul doi este să arătăm lumii că Rusia este o putere mondială.”

Sprijinul juntei vine ca urmare a sprijinului militar al Rusiei și Chinei.

Un expert ONU în drepturile omului a declarat săptămâna trecută că cele două puteri furnizează juntei militare din Myanmar avioane de luptă care sunt folosite pentru atacarea civililor.

Coreea de Nord

Coreea de Nord a rupt tăcerea asupra invaziei Ucrainei de către Rusia, dând vina pe „politica hegemonică” și „înțelepciunea” SUA și a Occidentului. 

Kim Jong Un, liderul Coreei de Nord
Kim Jong Un, liderul Coreei de Nord

În prima sa declarație oficială cu privire la atacul Rusiei, Ministerul de Externe a declarat că Occidentul este vinovat de „abuz de putere”.

Coreea de Nord a acuzat Washingtonul și aliații săi că „ignoră cererile rezonabile și legitime ale Rusiei” pentru garantarea asigurărilor de securitate susținute legal, potrivit Daily Mail.

Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News, Facebook și Instagram!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
spital judetean suceava
image
image
image
image
image
image
plante de apartament beneficii si ingrijire jpeg
Castelul Nopcsa din Săcel  Foto Daniel Guță  ADEVĂRUL (3) jpg
Ioana Ancuţa Popoviciu judecatoare accident 2 Mai jpeg
Hotelul de Gheata Balea Lac jpeg
seva mesteacan
profit record banci jpg
Grasime abdominala_shutterstock 1015212598 jpg
alexandru moruzi (2) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net