România a cerut investigarea Rusiei pentru crime de război în Ucraina

#Război Ucraina-Rusia

Treizeci și opt de guverne au făcut un pas important în asigurarea documentării potențialelor crime de război, cerând  procurorului Curții Penale Internaționale (CPI) să deschidă o anchetă în Ucraina.

borodianka bombardament jpg

România se află și ea printre cele 38 de persoane ce au făcut un pas important împotriva Federației Ruse și a expansionismului acesteia. În cadrul unei postări de pe Twitter, Bogdan Aurescu anunța: „România s-a alăturat altor state ce gândesc similar în contextul din Ucraina privind Curtea Constituțională de la Haga de a investiga crimele de război, crimele împotriva umanității și actele de genocid ce au avut loc pe teritoriul Ucrainei, privind contextul agresiunii Rusiei.”

RO🇹🇩 joined other like-minded States in referring t/situation in #Ukraine to the International Criminal Court in The Hague @IntlCrimCourt to investigate alleged war crimes, crimes against humanity & acts of genocide occurred in🇺🇦 including in the current context of RU aggression.

— Bogdan Aurescu (@BogdanAurescu) March 2, 2022

Human Rights Watch și alții au documentat încălcări grave ale legilor războiului de către forțele ruse în Ucraina, inclusiv utilizarea de  muniții cu dispersie (cluster) care au lovit un spital  și o grădiniță. Potrivit Organizației Națiunilor Unite, victimele civile din primele zile ale conflictului sunt de 536, inclusiv 136 de morți.

Rusia, acuzată de crime de război, crime împotriva umanității și genocid

Sesizarea urmează unui anunț al procurorului CPI că va încerca să deschidă o anchetă oficială în Ucraina, care ar include examinarea oricăror presupuse crime grave în conflictul actual. Odată cu sesizarea instanței de către țările membre ICC, parchetul poate deschide o anchetă fără a solicita mai întâi aprobarea unui complet de judecători ai instanței.

Ucraina nu este membră a CPI, dar a acceptat competența instanței în privința presupuselor infracțiuni comise pe teritoriul său încă din noiembrie 2013 și, în acest sens, obligația de a coopera cu instanța.

Țările care au solicitat ancheta sunt : Albania, Australia, Austria, Belgia, Bulgaria, Canada, Columbia, Costa Rica, Croația, Cipru, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Georgia, Germania, Grecia, Ungaria, Islanda, Irlanda, Italia, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Luxemburg, Malta, Noua Zeelandă, Norvegia, Țările de Jos, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Elveția și Regatul Unit.

„Solicitarea unei investigații CPI reflectă alarma tot mai mare în rândul țărilor cu privire la escaladarea atrocităților și a crizei drepturilor omului care au cuprins Ucraina. Aceste guverne clarifică faptul că crimele grave nu vor fi tolerate și că instanța are un rol esențial de jucat în asigurarea justiției”, a declarat Balkees Jarrah, director interimar al justiției internaționale la Human Rights Watch. 

Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News, Facebook și Instagram!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regina Letizia și Regele Felipe Foto Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
junjun1 jpeg
michael jackson jpg
restaurant foto unsplash jpg
dulciuri jpg
Blocuri Bucuresti FOTO Shutterstock jpg
somn pexels jpg
autostrada 5 jpg
cristela georgescu instagram jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net