LIVE TEXT A șaptea zi de război în Ucraina. Peste 2.000 de civili au murit. Primarul Kievului se pregătește pentru un atac masiv asupra capitalei

#Război Ucraina-Rusia
Ultima actualizare:

A șaptea zi de război în Ucraina începe de pe poziții dificile pentru ucraineni. Trupele rusești au capturat gara și portul din Herson, marți seară. Situația nu este clară în oraș, dar potrivit rapoartelor, armata rusă e pe străzi.

ucraina razboi afp 8 jpg

Mai mulți soldați și civili ucraineni au căzut pe frontul din Herson. „Luptele au loc acum, iar ocuparea orașului nostru este în curs”, a spus primarul orașului.

Pe de altă parte, la Kiev, turnul de televiziune, poziționat în partea de nord-vest a capitalei, înalt de 385 de metri, a fost lovit din plin de un tir de rachete lansate de Rusia.

UPDATE ORA 23.30 Rușii au cucerit orașul Herson

Trupele din Rusia au cucerit oraşul Herson, situat strategic, un moment semnificativ în lupta pentru sudul Ucrainei, au anunţat oficiali ucraineni, potrivit New York Times. Primarul oraşului Herson, Igor Kolihaev, şi un oficial din guvern ar fi confirmat că oraşul a ajuns în mâinile ruşilor.

Regiunea Herson, care se învecinează cu Crimeea, a fost atacată încă de la începutul invaziei ruse, la 24 februarie, în zori.

UPDATE ORA 22.45  Adunarea Generală a ONU a adoptat miercuri o rezoluţie care „cere Rusiei să înceteze imediat utilizarea forţei împotriva Ucrainei”. Documentul a fost votat de o majoritate covârşitoare de 141 de ţări, scrie AFP. Cele cinci ţări care au votat împotrivă au fost Rusia, Belarus, Coreea de Nord, Eritreea şi Siria.

UPDATE ORA 20.30 Joi are loc noua rundă de negocieri Rusia-Ucraina. Pe agenda întâlnirii se află un eventual armistiţiu.

Negociatorul-şef rus Vladimir Medinski anunţă miercuri că o delegaţie ucraineană este aşteptată la negocieri între Rusia şi Ucraina joi dimineaţa, în Belarus, relatează News.ro, care citează AFP. 

Aceste negocieri sunt prevăzute pe teritoriul belarus, într-un loc pe care cele două părţi l-au ales ”împreună”, ”nu departe de frontiera cu Polonia”, dă asigurări şeful delegaţiei ruse.

Pe agenda întâlnirii se află un eventual armistiţiu. ”Delegaţia ucraineană a plecat deja de la Kiev”, anunţă Medinski.

UPDATE ORA 20.00 Rusia anunță primul bilanț al răboiului cu Ucraina. 

Ministerul rus al Apărării a anunţat miercuri un bilanţ al primelor şapte zile al Războiului din Ucraina: 498 de militari ruşi ucişi şi aproape 1.600 de militari răniţi, ”1.597 dintre camarazii noştri (...) au fost răniţi”, a precizat un purtător e cuvânt al armatei ruse, Igor Konaşenkov, într-un briefing difuzat la televiziunea rusă. Potrivit acestuia, pierderile în rândul ”militarilor şi naţionaliştilor ucraneni” se ridică la ”2.870 de morţi şi aproximativ 3.700 de răniţi”.

UPDATE Ora 18.45 China anunță că nu va impune sancțiuni împotriva Rusiei, în contextul invadării Ucrainei. China a anunţat că „va continua să joace un rol constructiv în atenuarea tensiunilor privind Ucraina”.

UPDATE ORA 16.30 Doi jurnaaliști danezi, răniți prin împușcare, evacuați din Ucraina

Doi jurnalişti danezi răniţi sâmbătă în tiruri, în nord-estul Ucrainei, au părăsit această țară, către Danemarca, anunţă miercuri angajatorul acestora şi Reporters Sans Frontières (RSF), potrivit AFP. 

Este vorba despre jurnalistul Stefan Weichert şi fotograful Emil Filtenborg Mikkelsen. Cei doi au fost răniţi prin împuşcare, în timpul unui reportaj pentru ziarul danez Ekstra Bladet, în apropiere de oraşul Ohtîrka.

Jurnalistul Stefan Weichert şi fotograful Emil Filtenborg Mikkelsen
Jurnalistul Stefan Weichert şi fotograful Emil Filtenborg Mikkelsen

UPDATE 15.40 Civilii blochează cu propriile trupuri trecerea tancurilor în regiunea separatistă Lugansk. Imaginile au fost surprinse de agenția Nexta.

UPDATE 15.30 Peste 2.000 de civili au murit de la începutul războiului din Ucraina, au anunțat autoritățile de la Kiev, potrivit The Guardian.

Serviciul de urgență al Ucrainei a mai anunțat că sute de clădiri, inclusiv facilități de transport, spitale, grădinițe și case au fost distruse de bombardamentele rusești.

De asemenea, Înaltul Comisar al ONU pentru Refugiați a anunțat că 835.928 de refugiați au părăsit Ucraina din 24 februarie, de când a început invazia rusă.

UPDATE 15.00 Aleksei Danilov, Secretarul Consiliului pentru Securitate Națională și Apărare al Ucrainei, a transmis că reprezentanții FSB - Serviciul Federal de Securitate al Rusiei, cunoscut drept fostul KGB, au oferit informații strict secrete despre cecenii ce au fost trimiși în Ucraina, pentru a-l lichida pe președintele Zelenski.

Citește și: Un spion infiltrat în cercul lui Putin a oferit informații care au prevenit asasinarea lui Zelenski

UPDATE 14.00 Primarul capitalei Ucrainei a anunțat că armata rusă masează tot mai multe trupe în apropiere de Kiev. 

„Ne pregătim și vom apăra Kievul! Kievul rezistă și va rezista”, a transmis VItali Kliciko pe reșelele sociale, potrivit Reuters.

UPDATE 13.30 Sute de muncitori şi localnici au blocat un drum de acces către o centrală nucleară ucraineană din apropierea oraşului Energodar, din sud-estul Ucrainei, în timp ce forţele ruse avansează în zonă.

#Ukraine 🇺🇦: residents are doing everything they can to fortify Energodar (#Zaporizhzhya region) and #Europe's largest nuclear power plant, as the Russian invasion stands on the edge of town. pic.twitter.com/5PojrjRaXX

— Thomas van Linge (@ThomasVLinge) March 2, 2022

UPDATE 12.30 Fostul preşedinte ucrainean fugar Viktor Ianukovici se află acum la Minsk, în Belarus. Presa din Ucraina scrie că Moscova ar putea încerca să-l proclame pe Ianukovici „preşedintele” Ucrainei acolo.

„Informaţiile primite indică faptul că Kremlinul pregăteşte un fel de operaţiune sau acţiune de informare privind întoarcerea fostului preşedinte Ianukovici în Ucraina sau publicarea unui apel în numele său către poporul ucrainean în viitorul apropiat”, scrie presa ucraineană, potrivit Adevărul.

Citește și: Viața unui cetățean de rând într-o Rusie afectată de război economic

UPDATE 10.30 Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, s-a adresat din nou, miercuri dimineaţă, poporului ucrainean, armatei ruse, poporului rus, precum şi întregii lumi. Şeful statului ucrainean a anunţat că „aproximativ 6.000 de ruşi au fost ucişi în primele şase zile ale invaziei Rusiei". 

Citește și: Președintele Volodimir Zelenski: „6.000 de ruşi au fost ucişi în primele şase zile ale invaziei Rusiei”

UPDATE 9.45 Ministrul Apărării din Rusia susține că trupele sale au capturat orașul Herson, aflat în sudul Ucrainei. Dacă este adevărat că orașul a fost capturat, aceasta ar fi cea mai însemnată realizare a armatei ruse de la începutul războiului. În timpul nopții, primarul din Herson anunțase că gara și portul căzuseră în mâinile soldaților ruși.

Citește și: Care sunt cele mai importante orașe din Ucraina care au căzut pradă rușilor

UPDATE 9.30 Autoritățile ucrainene susțin că cel puţin 21 de persoane au fost ucise şi 112 rănite în bombardamentele din Harkiv.

În ciuda numărului mare de victime, guvernatorul Administraţiei Regionale de Stat Harkiv, Oleh Synegubov, a declarat că toate atacurile ruseşti „au fost respinse” şi poziţiile au fost menţinute.   

O rachetă a fost trasă asupra clădirii Departamentului Regional de Poliţie. Clădirea fost în mare parte distrusă.

❗️У Харкові було завдано ракетного удару по будівлі обласного Управління поліції. Будівля практично зруйнована pic.twitter.com/cfALU5evA9

— НВ (@tweetsNV) March 2, 2022

UPDATE 9.00 Vladimir Putin arestează copii de vârstă școlară, pentru că protestează împotriva războiului. Imagini cutremurătoare au fost făcute publice de politicianul din opoziție Ilia Iașin.

Citește și: O fetiță de 6 ani, ucisă de o bombă rusească în timp ce era cu părinții la cumpărături

UPDATE 8.00 Parașutiștii ruși au aterizat și au atacat un spital militar din Harkiv, a transmis armata ucraineană miercuri dimineață. Imaginile arată dezastrul rămas într-un cartier de locuințe, după ce a fost bombardat toată noaptea.

Volodimir Zelenski: "Naţiunea noastră va lupta până la final"

Din buncărul de unde coordonează rezistența poporului său împotriva asaltului rusesc, președintele Volodimir Zelenski a transmis un mesaj pentru forțele occidentale, care nu au luat în seamă solicitările Ucrainei înainte de a începe războiul.

Este foarte important să se ştie că, dacă Ucraina cade, atunci toate aceste trupe (n.r. rușii) se vor afla la frontierele statelor membre NATO şi vă veţi confrunta cu aceeaşi problemă acolo”, a avertizat Zelenski.

Citește și: Planul de atac al lui Putin asupra Ucrainei. Republica Moldova se pare că era pe listă

Președintele ucrainean și-a exprimat regretul faţă de faptul că UE şi Statele Unite au ignorat  apelurile Kievului la sancţiuni ”preventive”, însă a salutat impactul pe care sancţiunile actuale îl au asupra Rusiei. Zelenski a mai declarat că aliaţii Ucrainei i-au oferit o finanţare prin care să-l susţină în timpul războiului, însă i-a îndemnat să acţioneze rapid.

Noi avem un război zilnic, aici, avem nevoie de ajutor zilnic”, a subliniat Zelenski. ”Nu este mult timp de discutat.”

Pe de altă parte, preşedintele SUA a spus că liderul de la Kremlin este izolat. „Putin poate încercui Kievul cu tancuri, dar nu va câştiga niciodată inimile şi sufletele poporului ucrainean.”Citește și: Discursul răsunător al lui Biden împotriva lui Vladimir Putin: «Credea că Occidentul și NATO nu vor răspunde. A calculat greșit»

Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News,Facebook și Instagram! 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Costel Corduneanu FB jpg
image
image
image
image
image
image
Statiunea Moneasa jpg
costel corduneanu jpg
scriitorul jpeg
blocuri bucuresti 1024x580 jpg
italia roma 1024x682 jpg
Daci infatisati pe columna lui Traian foto wikimedia commons jpg
Castraveți din grădina lui Dragoș Pătraru Sursa Facebook
download jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net