LIVE TEXT A șasea zi de război. Turnul TV din Kiev, atacat cu rachete rusești. 5 persoane au murit

#Război Ucraina-Rusia
Ultima actualizare:

A șasea zi de război în Ucraina începe după o primă rundă de negocieri eșuate între reprezentanții Kremlinului și ai Kievului. Cele două părți au părăsit masa negocierilor, cu promisiunea că vor reveni, însă imediat după aceea câteva explozii puternice au fost înregistrate la Kiev și o coloană de vehicule militare rușești care se întinde pe o lungime de de peste 60 de kilometri a fost văzută pe imaginile surprinse de satelit îndreptându-se spre capitala Ucrainei.

cub razboi ucraina infanterie animat gif

În vreme ce președintele Joe Biden a dat asigurări că va continua să sprijine Ucraina și a amenințat Rusia cu ”costuri severe”, reprezentantul Chinei la ONU a transmis că omenirea ”nu are nimic de câștigat de pe urma unui nou război rece”.

Ucraina a semnat, luni, cererea de aderare la Uniunea Europeană, iar președintele Volodimir Zelenski a solicitat o procedură de urgență.

UPDATE ORA 21.00 Turnul de televiziune, poziționat în partea de nord-vest a Capitalei, înalt de 385 de metri, a fost lovit din plin de un tir de rachete lansate de Rusia.  Potrivit serviciilor ucrainene de urgență, 5 persoane au murit în atacul asupra turnului TV din Kiev.

UPDATE ORA 20.00 Forțele ruse au pătruns în orașul Herson, din sudul Ucrainei. Clădirea administrației orașului este controlată însă de autoritățile ucrainene, a declarat marți consilierul Ministerului de Interne ucrainean Vadym Denysenko, relatează Reuters.

UPDATE ORA 19.00 Cinci persoane au fost ucise, iar alte cinci au fost rănite în atacul rus de marţi, de la turnul televiziunii, la Kiev, anunţă Serviciul ucrainean de stat pentru Situaţii de Urgenţă, relatează AFP.

”Potrivit unor date preliminare, cinci persoane au fost ucise, iar alte cinci rănite” în acest atac, care a întrerupt difuzarea posturilor, anunţă, pe Facebook, serviciul.

UPDATE ORA 18.00 Un atac aerian rus a vizat marţi turnul televiziunii din Kiev şi a produs o întrerupere a difuzării, anunţă Ministerul ucrainean de interne, relatează AFP. ”Posturile (de televiziune) nu vor mai funcţiona o vreme”, anunţă ministerul.

"Prieteni, repede la turnul TV chiar acum pe strada Telihy în Kiev. Dorohozhychi este în flăcări, prieteni ( şi repetă asta). Toată lumea jos, jos, jos! Mai aproape de sol, staţi departe de ferestre, poate fi un nou atac!", spune un bărbat a cărui voce poate fi auzită pe înregistrarea video a momentului atacării turnului.

UPDATE 17.15 După negocierile eșuate de luni, o nouă întâlnire între oficialii ruși și cei ucraineni a fost stabilită pentru miercuri, 2 martie, anunță Reuters, care citează agenția de știri de stat rusă TASS. Au apărut și primele date după întâlnirea de luni, care a durat 5 ore.

Glavkom, o sursă media din Ucraina, citează surse ale delegațiilor care au participat la negocieri și anunță că Rusia i-ar fi cerut Ucrainei să aprobe în parlament statutul de neutralitate al ţării şi să organizeze un referendum pe această temă. Totodată, rușii au mai solicitat Ucrainei să recunoască republicile autoproclamate Doneţk şi Lugansk în graniţele administrative ale regiunilor corespunzătoare şi să renunţe la cererea ca Crimeea să fie returnată Ucrainei, anunță și Digi 24. De partea cealaltă, Ucraina a cerut la negocierile de luni încetarea asaltului și retragerea trupelor ruse. 

UPDATE 15.15 Preşedintele Klaus Iohannis a declarat marţi, după şedinţa CSAT pe tema situaţiei din Ucraina, că nu putem accepta ca harta Europei să fie redesenată prin violenţă. Iohannis a spus că există deja un învingător, poporul ucrainean.

De asemenea, președintele României  a afirmat că se impune sporirea capacităţii de apărare, prin creşterea procentului din PIB alocat apărării, de la 2%, la 2,5%.

UPDATE 15.00 Rușii, opriți din acțiunea de capturare a orașului Odessa de rebeliunea unor tineri militari ruşi desfăşuraţi în peninsula Crimeea, anexată de Rusia în 2014, relatează zn.ua, care citează publicaţia „Dumskaia”.

Potrivit sursei citate de Adevărul, nave mari de debarcare ar fi trebuit să acosteze luni pe plaja Luzanovski, minată şi blocată cu sisteme antitanc. Mai multe elicoptere şi drone ale armatei ruse au zburat deasupra golfului. Şi totuşi, operaţiunea nu mai a avut loc.

Apărarea antiaeriană se pregătea să riposteze în faţa agresorului, dar tinerii trimişi în această operaţiune au cerut în ultimul moment să li se ofere posibilitatea să părăsească golful.

UPDATE 14.20 Reacție incredibilă a reprezentanților europeni, care au părăsit sala Conferinței pentru Dezarmare de la Geneva, în timpul discursului online al ministrului de Externe rus, Serghei Lavrov.

Walk out from the EU and its partners during the statement from Minister #Lavrov at the #ConferenceOnDisarmament this morning to show our support to Ukraine #StandWithUkraine pic.twitter.com/q6Tq8bdd1D

— France-Désarmement 🇫🇷🇪🇺 (@FR_Desarmement) March 1, 2022

UPDATE 13.30 Într-un mesaj adresat Parlamentului European, președintele Ucrainei a calificat atacurile asupra orașului Harkiv din estul Ucrainei drept terorism de stat comis de Rusia.

„Răul, înarmat cu rachete, bombe și artilerie, trebuie oprit imediat. Distrus economic. Trebuie să arătăm că omenirea este capabilă să se protejeze”, a spus Volodimir Zelenski.

Citește și: Președintele Zelenski, discurs tulburător în Parlamentul European: «Pentru unii dintre noi poate fi ultima zi»

UPDATE 13.00 Armata rusă este acuzată că a folosit bomba termobarică în atacul asupra Ucrainei. Acuzația a fost formulată de grupurile pentru drepturile omului și de ambasadorul Ucrainei în Statele Unite. Astfel de bombe, care atunci când explodează absorb tot aerul din atmosferă, provocând sufocarea persoanelor aflate în raza de acțiune, sunt interzise de convențiile internaționale.

UPDATE 11.30 Președintele bielorus Aleksandr Lukașenko a declarat, marți, că țara sa nu se va alătura operațiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei, transmite Reuters.

Astfel, preşedintele Lukaşenko neagă informațiile transmise de Kiev, conform cărora trupele ruse au atacat Ucraina de pe teritoriul Belarusului.

Pe de altă parte, liderul cecen Ramzan Kadîrov, un aliat al lui Vladimir Putin, a recunoscut marţi că există victime în rândul combatanţilor săi trimişi sâmbătă în Ucraina. Potrivit lui Kadîrov, doar doi luptători ceceni au murit în lupte, iar alţii şase au fost răniţi. 

Citește și: Cum reușește Vladimir Putin să mintă o țară întreagă

UPDATE 10.50 Președintele american Joe Biden dă asigurări că nu avem de ce să ne temem de amenințările nucleare lansate de Vladimir Putin. Reacția liderului de la Casa Albă vine după ce Kremlinul a ordonat creșterea gradului de alertă pentru forțele nucleare. Administrația de la Washington nu consideră necesar să-și schimbe propriile niveluri de alertă.

UPDATE 10.20 Cel puțin șase persoane au fost rănite, inclusiv un copil, în urma unei explozii la o clădire guvernamentală din Harkiv, al doilea oraș ca mărime din Ucraina, a anunțat Ministerul de Externe ucrainean, protrivit CNN.

Just now: Bomb hits Kharkiv’s Central square pic.twitter.com/wQHdb1m00d

— Leonid Ragozin (@leonidragozin) March 1, 2022

UPDATE 9.15 Preşedintele Klaus Iohannis transmite, marţi, că România sprijină pe deplin integrarea Ucrainei, precum şi a Republicii Moldova şi a Georgiei la Uniunea Europeană.

”România sprijină pe deplin integrarea Ucrainei, precum şi a Republicii Moldova şi Georgiei, în Uniunea Europeană. Locul acestor parteneri ai UE este în familia europeană, iar România va face tot posibilul pentru ca acest lucru să devină realitate”, a scris preşedintele pe Twitter. 

Citește și: Tinerii care s-au căsătorit în prima zi de război își petrec luna de miere luptând pentru Ucraina

UPDATE 8.30 Militarii francezi au ajuns în România. Imaginile oferite de Statul major francez arată cum un avion de transport militar C-130 a aterizat la Constanța luni seară. DIn avion au coborât mai mulți militari francezi. Franța a anunțat deja la sfârșitul lunii ianuarie că va trimite în România câteva sute de soldați în cadrul operațiunilor NATO. Vineri, președintele Emmanuel Macron a anunțat că a accelerat această acțiune din cauza războiului din Ucraina. Aproximativ 550 de soldați sunt așteptați zilele următoare.

Citește și: Convoiul de blindate rusești de peste 60 de kilometri ajunge la granițele Ucrainei

UPDATE 7.45  70 de soldaţi ucrainieni au murit într-o unitate militară în urma incendiilor masive declaşate de bombardamentele ocupanţilor ruşi, în Okhtyrka, regiunea Sumya anunţat şeful administraţiei de stat regionale Sumy, Dmytro Zhyvytskyi.

"Ieri, artileria inamică a lovit unitatea militară. Continuăm să recuperăm cadavre din dărâmături. SES şi voluntari lucrează. Sunt mulţi morţi. În prezent, în cimitir se pregătesc locuri pentru aproximativ 70 de soldaţi ucraineni morţi.” 

Zhyvytskyi a subliniat că și inamicul a suferit pierderi grele și a precizat că ucrainenii vor preda cadavrele soldaților ruși Crucii Roșii, potrivit Adevărul

Citește și: Crimele de război din Ucraina, anchetate de Curtea Penală Internațională de la Haga

Armata rusă se apropie de cea mai mare centrală nucleară din Ucraina

Îngrijorările lumii întregi sunt legate de amenințările mai mult sau mai puțin voalate cu un atac nuclear ale Rusiei. Luni, spre miezul nopții, a apărut informația că forţele armate ruse se află în apropierea celei mai mari centrale nucleare din Ucraina.

Potrivit unui comunicat transmis de Agenţia Internaţională pentru Energia Atomică (AIEA), pentru moment, cele şase reactoare ale centrale din Zaporojia/Zaporizhzhia (est) sunt „în siguranţă”, însă trupele ruse „operează în apropierea centralei”. Deocamdată acestea nu au preluat controlul centralei.

Citește și: Imagini greu de urmărit din Harkiv. Zona rezidențială, bombardată de armata rusă

Președintele american Joe Biden: ”Continuăm să oferim sprijin poporului ucrainean”

Președintele SUA, Joe Biden, a avut luni o teleconferință „securizată” cu liderii occidentali despre războiul din Ucraina și despre menținerea stabilității economice globale. Aliații au stabilit să asigure asistență pentru Ucraina și să impună „costuri severe” Rusiei.

După convorbire, Biden a scris pe Twitter: „Am vorbit astăzi cu Aliații și partenerii noștri despre războiul neprovocat pe care Rusia îl poartă împotriva Ucrainei. Continuăm să oferim sprijin poporului ucrainean care își apără țara. Suntem pregătiți să continuăm să impunem Rusiei costuri foarte mari, în situația în care nu detensionează situația”.

Citește și: Povestea femeii cu chipul însângerat, care a devenit emblema războiului din Ucraina

Mesajul Chinei despre eventualitatea unui nou război rece

Ambasadorul Chinei la ONU a subliniat că omenirea nu ar avea ”nimic de câștigat” de pe urma unui nou război rece. ”Războiul rece s-a terminat acum multă vreme. Mentalitatea aceasta, întemeiată pe confruntarea blocurile estic și vestic trebuie abandonată”, a susținut Zhang Jun, potrivit AFP, citat de Le Figaro.

Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News,Facebook și Instagram! 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regele Charles, Prințul William, Prințul Harry  foto   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
restaurant ars cehia jpg
AI and Workforce jpg
zapada frig femeie vremea meteogebaf7fd45 1920 jpg
criptomonede adevarul jpeg
cutremur seism seismograf foto Shutterstock
Satul Batrana Tinutul Padurenilor (108) JPG
ger romania jpg
orasul secret sub groenlanda jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net