Armata Federației Ruse a folosit o bombă termobarică. Cum funcționează aceasta

#Război Ucraina-Rusia
Ultima actualizare:

Grupurile pentru drepturile omului și ambasadorul Ucrainei în Statele Unite au acuzat luni Rusia că îi atacă pe ucraineni cu bombe cu dispersie și bombe cu vid, arme care au fost condamnate de o varietate de organizații internaționale.

image

Amnesty International și Human Rights Watch au spus că forțele ruse par să fi folosit muniții cu dispersie interzise pe scară largă, Amnesty acuzându-le că au atacat o grădiniță din nord-estul Ucrainei, în timp ce civilii s-au adăpostit în interior.

Oksana Markarova, ambasadorul Ucrainei în Statele Unite, a declarat reporterilor, după întâlnirea cu membrii Congresului SUA, că Rusia a folosit o armă termobarică, cunoscută sub numele de bombă cu vid, în invadarea Ucrainei.

„Au folosit bomba cu vid astăzi”, a spus Markarova după o întâlnire cu parlamentarii. 

Ce e o bombă termobarică

O bombă cu vid, sau o armă termobarică, aspiră oxigen din aerul înconjurător pentru a genera o explozie la temperatură ridicată, producând de obicei o undă de explozie de o durată semnificativ mai lungă decât cea a unui exploziv convențional și este capabilă să vaporizeze corpurile umane.

Fizicianul Cristian Presură, prin intermediul contului său de TikTok, a oferit mai multe detalii despre modul în care o bombă termobarică acționează pentru a distruge totul în calea ei, dar și operațiunea fizică are loc în interiorul acesteia pentru a provoca distrugeri însemnate.

@cristian.presura Un video devenit viral arată explozia unei “bombe cu vid” în Ucraina. #ukraine #invatapetiktok #viral #fyp ♬ original sound - Cristian Presura

Secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki, a spus că a văzut rapoarte, dar nu are confirmarea că Rusia a folosit astfel de arme. „Dacă ar fi adevărat, ar putea fi o crimă de război”, a transmis aceasta, menționând că există organizații internaționale care ar evalua acest lucru, iar administrația președintelui Joe Biden „ar părea să facă parte din această conversație”, potrivit Reuters.

Ambasada Rusiei la Washington nu a răspuns solicitărilor de comentarii.

Markarova a spus că Ucraina lucrează activ cu administrația Biden și Congresul pentru a obține mai multe arme și sancțiuni mai dure.

Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News, Facebook și Instagram!

image
image
image
image
image
image
explozie petromidia jpg
Gratar FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
termometru freepik jpg
image png
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net