Ce este sistemul Swift și cum va afecta excluderea Rusiei economia acesteia

#Război Ucraina-Rusia

De la o zi la alta, tot mai multe sancțiuni împotriva Federației Ruse sunt raportate de către Uniunea Europeană și spațiul Nord-Atlantic, dar cea mai importantă este excluderea Rusiei din sistem de plăți internaționale SWIFT.

rusia steag gettyimages 77961854 jpeg

Ce este SWIFT?

Swift este artera financiară globală care permite transferul fără probleme și rapid de bani peste granițe. Aceasta înseamnă Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication.

Sistemul a fost creat în 1973 și are sediul în Belgia, Swift leagă 11.000 de bănci și instituții din peste 200 de țări.

Totuși, Swift nu reprezintă o bancă internațională, ci este un sistem de mesagerie instantanee, care informează utilizatorii când plățile au fost trimise și sosite. Trimite peste 40 de milioane de mesaje pe zi, deoarece trilioane de dolari sunt tranzacționați între companii și guverne. Se consideră că peste 1% dintre aceste mesaje implică plăți rusești.

Swift a fost creat de băncile americane și europene, care nu doreau ca o singură instituție să-și dezvolte propriul sistem și să aibă monopol.

Rețeaua este acum deținută în comun de peste 2.000 de bănci și instituții financiare.

Sistemul este supravegheat de Banca Națională a Belgiei, în parteneriat cu marile bănci centrale din întreaga lume, alături de Rezerva Federală a SUA și Banca Angliei.

Cum va afecta excluderea Rusiei din Swift economia țării?

Declarația din partea UE, SUA și al Regatul Unit arată că această mișcare va „asigura că aceste bănci (n.r. - băncile rusești) sunt deconectate de la sistemul financiar internațional și le va afecta capacitatea de a opera la nivel global”.

Scopul este ca companiile rusești să piardă accesul la tranzacțiile normale și instantanee furnizate de Swift. Așadar, plățile pentru energie și produsele agricole vor fi grav perturbate.

Băncile ar trebui să aibă de-a face direct una cu cealaltă, adăugând întârzieri și costuri suplimentare și, în cele din urmă, reducând veniturile guvernului rus.

Rusia a fost amenințată cu o expulzare și în anul 2014, când a anexat Crimeea. Rusia a spus că această mișcare ar echivala cu o declarație de război.

Aliații occidentali nu au mers înainte, dar amenințarea a determinat Rusia să-și dezvolte propriul sistem de transfer transfrontalier.

Pentru a se pregăti pentru o astfel de sancțiune, guvernul rus a creat un Sistem național de carduri de plată, cunoscut sub numele de Mir, pentru a procesa plățile cu cardul. Cu toate acestea, puține țări străine îl folosesc în prezent.

Totuși, mulți specialiști consideră că o excludere a Rusiei din sistemul Swift ar împinge guvernul rus spre adoptarea de criptomonede, fiind un sistem decentralizat, care nu poate fi urmărit de niciun guvern. 

Ca notă informativă, o rublă rusească valorează, astăzi, 0,048 RON, iar Dogecoin, o criptomonedă concepută ca glumă, valorează 0,59 RON. De la începutul invaziei, MOEX, cunoscut și sub numele Moscow Exchange, principala piață bursieră a Rusiei, a scăzut considerabil.

image

Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News, Facebook și Instagram!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
georgescu iohannis foto EPA + FB jpg
1280px Podul de la Cernavodă distrus în 1916 jpg
poligon explozie jpg
ucraina png
Schengen shutterstock 9 jpg
lidl jpg
profi1 jpeg
cna consiliul national al audiovizualului Foto Facebook jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net