Cum ar putea Rusia să treacă peste sancțiunile Uniunii Europene

Ca răspuns la sancțiunile economice impuse de un număr de țări asupra diferitelor entități rusești, se pare că aceste entități caută să-și atenueze impactul făcând înțelegeri cu oricine dornic să colaboreze cu ele.

vladimir putin jpeg

 La rândul lor, aceste entități rusești pot folosi criptomonede pentru a ocoli controalele pe care se bazează guvernele care impun sancțiuni, în special transferurile de bani prin sistemul bancar tradițional SWIFT.

Cum o să ajute criptomonedele Rusia să treacă peste sancțiunile impuse de UE

„Rusia a avut mult timp să se gândească la această consecință specifică”, observă Michael Parker, un fost procuror federal american, care conduce acum practica anti-spălare a banilor (AML) și sancțiuni la firma de avocatură Ferrari & Associates din Washington. „Ar fi naiv să credem că nu au reușit să găsească o rezolvare exact acest scenariu”, adaugă el. 

Pentru a evita sancțiunile, Rusia poate utiliza mai multe instrumente ce au în vedere criptomonedele. Cheia este stabilirea modalităților de a desfășura comerț fără a utiliza vreodată dolarul american. 

Rusia își dezvoltă propria monedă digitală a băncii centrale, o „rublu digitală” concepută pentru a fi utilizată de partenerii comerciali fără a o converti mai întâi în dolari americani. Tehnicile de hacking, cum ar fi ransomware , pot facilita furtul monedelor digitale de către Rusia și, astfel, pot recupera veniturile pierdute din cauza sancțiunilor. 

Tranzacțiile cu criptomonede sunt înregistrate pe blockchain, făcându-le astfel transparente, dar noile instrumente dezvoltate în Rusia pot ajuta la ascunderea originii acestor tranzacții. Acest lucru ar permite altor părți să comercializeze cu entități rusești fără a fi detectate. 

Într-adevăr, în octombrie 2020, reprezentanții băncii centrale a Rusiei au indicat că noua „rublă digitală” ar face ca țara să fie mai puțin dependentă de SUA și mai bine echipată pentru a se sustrage de la sancțiuni. Ar permite entităților ruse să se angajeze în tranzacții în afara sistemului bancar internațional cu orice țară sau altă contraparte care dorește să tranzacționeze în moneda digitală respectivă, arată CNN.

Sancțiunile sunt un instrument diplomatic deosebit de puternic pentru SUA, deoarece dolarul american este moneda de rezervă a lumii și este cel mai utilizat mijloc de schimb și mijloc pentru plăți transatlantice de pe tot globul. Cu toate acestea, oficialii guvernamentali americani au devenit din ce în ce mai conștienți de faptul că criptomonedele pot fi folosite în schimb pentru a reduce impactul sancțiunilor. Drept urmare, acești oficiali își sporesc controlul asupra activelor digitale . 

Citește și A cincea zi de război în Ucraina. Imagini prin satelit cu trupe ruseşti care se îndreaptă spre Kiev. Belarus, pregătit să atace direct Ucraina

Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News, Facebook și Instagram!

image
image
image
image
image
image
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
alba renai jpg
431583518 952319999577748 595215102330126423 n jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net