Cum reușește Vladimir Putin să mintă o țară întreagă

De la o zi la alta, tot mai multe imagini în care soldații ruși se predau sau sunt capturați reușesc să ajungă în social media. 

vladimir putin getty 3 jpg

Mulți soldați ce se predau sau sunt capturați declară ucrainienilor că nu știu de ce se află în Ucraina și, cel mai important, nu știau că vor fi nevoiți să primească ordinul să atace țara. De asemenea, mai sunt situații în care soldații nu sunt pregătiți pentru a ataca civilii, iar mulți dintre aceștia renunță la cariera militară și se întorc în Rusia. 

Ce li se spune soldaților ruși ce au fost obligați să atace Ucraina?

O conversație dintre un ofițer ucrainean și un captiv rus a ieșit la iveală, mulțumită translatorilor: 

„– De ce ai venit?

– Nu știu!

– Adică, nu știi?

– Eu am venit în Rusia la exerciții.

– Care Rusie?

– La exerciții.

– Tu știi unde te afli?

– Da!

– De ce ai venit în Ucraina?

– Eu nu am vrut în Ucraina.

– Dar cum ai ajuns aici?

– Pe mine m-au trimis la exerciții și atât.”

Alături de mesajele ce au fost găsite în telefonul unui soldat rus ce a fost ucis de către armata ucraineană, se pare că mulți dintre cetățenii Federației Ruse nu știu ce se întâmplă pe teritoriul țării.

Cum folosește Vladimir Putin instituțiile media pentru a minți poporul

Mulțumită unei postări a jurnalistului Vitalie Cojocari, se pare că cetățenii ruși nu au nici cea mai mică idee despre evenimentele sângeroase și crimele la care sunt supuși civilii ce se află în zona de război.

„Principalul program de știri din Rusia se numește Bремя/Vremea. Vine din vremuri comuniste, sovietice. Așa îi zicea și atunci.

Este difuzat de Pervâi Kanal(Televiziunea de stat). Cuvântul Vremea are același sens ca în română. Înseamnă timp. 

Pentru că site-ul postului public de televiziune este căzut de câteva zile, m-am uitat pe youtube să văd cum este prezentată rușilor invazia din Ucraina. 

Acolo este disponibilă “Vremea” din 26 februarie.”, se arată în postarea jurnalistului.

De asemenea, se pare că la acest post de televiziune controlat de către Kremlin știrile despre războiul din Ucraina sunt complet alternate. Informațiile prezentate în cadrul buletinelor informative prezintă doar victoria rușilor și declară că niciun soldat rus nu a fost ucis pe teritoriul ucrainean, în ciuda imaginilor ce circulă în social media, unde soldații ruși sunt prezentați lovindu-se de o defensivă foarte puternică.

Pe lângă acestea, sunt prezentate informații prin intermediul cărora se pare că ucrainienii își împușcă cetățenii, chiar dacă există videoclipuri în social media în care soldații Federației Ruse atacă mașinile, blocurile de locuințe și zonele populate de civili. În urma bombardamentului din Harkiv, mai mulți civili și-au pierdut viața din cauza atacului.

Roskomnadzor, aparatul de cenzură al Rusiei, a interzis toate știrile și informațiile care arată realitatea din Ucraina. De asemenea, sistemul vânează anumite cuvinte folosite în spațiul virtual „invazie”, „război” și alte sinonime pot fi interceptate de către sistem, iar persoanele ce vorbesc despre acest subiect ar putea fi închise și, conform cetățenilor din Rusia ce participă de câteva zile la proteste împotriva atrocităților conduse de Kremlin, torturate.

Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News, Facebook și Instagram!

Margherita jpg
291827675 143680388282143 2329072573907553322 n jpg
1 teodora liana stanciu mita mihai georgescu 1 2 jpg jpeg
image png
1 bruce willis jpg jpeg
anne heche 1 profimedia 0712340053 jpg
medic bucuresti santajat datorie camatari dobanda 785568 jpeg
FotoJet (2) jpg
image
image
image
image
calendar ortodox 2021 19 august sfantul andrei stratilat si credinciosii sai soldati 2593 la numar fresca la manastirea sucevita jpeg
Lacul Morii jpg
pensionari care au deplatit facturi 0 jpeg
medic bucuresti santajat datorie camatari dobanda 785568 jpeg
Orașul Granadilla jpg
GettyImages 1338148296 jpg