Crimele de război din Ucraina, anchetate de Curtea Penală Internațională de la Haga

#Război Ucraina-Rusia
Ultima actualizare:

Procurorul Curții Penale Internaționale (CPI) de la Haga a anunțat că va demara o anchetă cu privire la posibile crime de război sau crime împotriva umanității în Ucraina.

Crimele de război în Ucraina, anchetate de Curtea Penală Înternațională
Crimele de război în Ucraina, anchetate de Curtea Penală Înternațională

Procurorul Curții Penale Internaționale (CPI) de la Haga, Karim Khan, a anunțat că va deschide o anchetă privind posibile crime de război în Ucraina, în urma atacului trupelor armate ale lui Vladimir Putin.

Curtea Penală Internațională de la Haga a stipulat că există temeiuri pentru a deschide o anchetă în ceea ce privește situația actuală din Ucraina, având în vedere intervențiile armate anterioare ale Rusiei în Crimeea și Donbas. 

Mi-am însărcinat deja echipa să exploreze toate elementele ce ar putea constitui dovezi”, a spus Khan.

Acesta a mai adăugat că ar putea să meargă la judecătorii Curții Penale Internaționale pentru a aproba ancheta, dar ar fi mai rapid dacă un stat membru ar trimite cazul „ceea ce ne-ar permite să continuăm activ și imediat cu investigațiile independente și obiective ale biroului”.

La începutul zilei, Lituania a cerut Curții Penale Internaționale să deschidă o anchetă asupra posibilelor crime de război comise de Rusia și Belarus în Ucraina.

 „Ceea ce face Putin este doar o crimă și nimic altceva și sper că va fi la Haga”, a declarat Prim-ministrul Lituaniei, Ingrida Simonyte, potrivit The Guardian. 

Guvernul de la Kiev va denunța Rusia la Curtea Internațională de la Haga

Odată cu apariția dovezilor privind utilizarea nediscriminată de către Rusia a munițiilor cu dispersie în orașele ucrainene și atacarea clădirilor rezidențiale din Harkov în special, guvernul de la Kiev pregătește un dosar împotriva Moscovei care va fi analizat de Curtea Internațională de la Haga.

Ucraina denunțat Rusia la Curtea Internațională de Justiție pentru declanșarea unei invazii armate sub pretextul unor afirmații false de genocid comise împotriva vorbitorilor de limbă rusă a țării.

Biroul procurorului Curții Penale Internaționale a anunțat luni că va solicita aprobarea instanței pentru a deschide o anchetă privind presupusele crime de război din Ucraina.

Mișcarea vine la doar câteva zile după ce Rusia a invadat vecinul și procurorul Karim Khan a declarat vineri că urmărește cu îngrijorare evoluțiile.

De când Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie, grupurile de drepturi au susținut încălcări ale legii internaționale privind crimele de război, inclusiv țintirea civililor, precum și atacuri nediscriminatorii asupra școlilor și spitalelor.

Ucraina și aliații săi au cerut luni o anchetă ONU cu privire la posibilele crime de război comise de Rusia în timpul acțiunilor sale militare în Ucraina.

Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News,Facebook și Instagram! 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Anca Ababneh Dumitrovici  jpg
image
image
image
image
image
image
image png
banner pensii png
petre roman mineriada jpg
Ce s a aflat despre Elena Ceausescu la 33 de ani de la Revolutie  Obiectul pe care il avea la ea in ultima zi de viata 1 jpg
extensii gene pexels jpg
saptamana patimilor jpeg
Prințesa Diana și William  foto   GettyImages jpg
Alejandra Marisa Rodríguez jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net