LIVE TEXT Rusia și Ucraina au ajuns la un acord privind civilii. Va avea loc o a treia rundă de negocieri

#Război Ucraina-Rusia
Ultima actualizare:

A opta zi de război aduce noi victime pentru Ucraina, după ce trupele rusești au luat cu asalt orașul Harkov și au bombardat unul dintre spitalele militare ale orașului. Cel puțin 21 de civili au fost uciși și alte 112 persoane au fost rănite în urma atacului. 

image

După ce orașul Harkov a căzut țintă bombardamentelor și a fost asediat de ruși, orașul Mariupol a trecut prin cel mai greu atac din partea trupelor lui Vladimir Putin. 

UPDATE ORA 23.30 Convoiul militar rusesc este încă blocat în Nordul Ucrainei. Joi, Ministerul Apărării al Regatului Unit a declarat că acest convoi pare să se fi blocat la aproximativ 30 de kilometri  în afara Kievului.

UPDATE ORA 23.00 Uniunea Europeană a decis să acorde permis de ședere temporară ucrainenilor care fug de război, pentru o perioadă de până la trei ani.

UPDATE ORA 22.45  Într-un videoclip publicat pe canalul său Telegram, președintele Ucrainei a spus că 16.000 de voluntari străini și-au exprimat intenția „ să se alăture apărării Ucrainei, Europei și lumii”, anunță Hotnews.ro, care citează Washington Post.

UPDATE 22.15 Volodimir Zelenski a cerut joi NATO și Occidentului să sporească sprijinul pentru țara sa, avertizând că dacă Ucraina va fi învinsă, alte țări precum Letonia, Lituania, Estonia vor avea aceeași soartă.  

Dacă noi dispărem, Dumnezeu să ne ocrotească, vor urma Letonia, Lituania, Estonia etc... Până la zidul Berlinului, credeți-mă!”, a spus Volodimir Zelenski.

El a cerut instituirea unei zone de excludere aeriană deasupra țării sale. „Și dacă voi nu aveți puterea de a închide cerul, atunci dați-mi mie avioanele”, a spus liderul ucrainean. Zelenski a avut și un mesaj pentru președintele Putin: „Trebuie să vorbesc cu Putin pentru că este singurul mod de a opri acest război. Trebuie să vorbim fără condiții, fără resentimente, ca bărbații”, a adăugat.

Imediat au apărut și reacții la cele spuse de Zelenski. Charles Michel, șeful Consiliului European, spune că aplicarea unei zone de excludere aeriană deasupra Ucrainei ține de decizia NATO, dar că ar fi „un pas prea departe”, cu un „risc real pentru un posibil al treilea război mondial”, anunță CNN.

UPDATE 21.30 Vladimir Putin a spus, joi seara, într-o declarație de presă că operațiunea militară a Rusiei în Ucraina se desfășoară conform planului, iar soldații ruși acționează ca niște „adevărați eroi”. „Militarii noştri oferă coridoare sigure pentru civili, dar neonaziştii ucraineni şi mercenarii străini împiedică evacuările şi tratează civilii ca scuturi umane", a afirmat Vladimir Putin, care a participat la o reuniune a Consiliului de Securitate al Rusiei.

UPDATE 21.00  33 de persoane au fost ucise într-o lovitură aeriană rusă asupra a două şcoli şi case din oraşul Cernigov, în nordul Ucrainei, a anunţat joi serviciul de urgenţă într-un nou bilanţ, citat de France Presse.

UPDATE 20.30 Armata rusă avansează către două centrale nucleare cheie din sudul Ucrainei, a declarat şeful interimar al companiei nucleare de stat Energoatom din Ucraina, Petro Kotin. 

UPDARE 20.10 Ucraina și Rusia au convenit o a treia rundă de discuții. Ambele părți au ajuns la o înțelegere cu privire la asigurarea, în comun, a unor coridoare umanitare pentru evacuarea civililor din zonele de luptă. 

Consilierul prezidenţial Mihailo Podoliak, membru al delegației ucrainene, a scris pe Twitter, la finalul discuțiilor: "Cea de a doua sesiune de negocieri s-a încheiat. Din păcate, nu avem încă rezultatele așteptate pentru Ucraina. S-a convenit doar soluția pentru organizarea de culoare umanitare".

UPDATE 19.30 Republica Moldova şi-a depus joi candidatura la aderarea la Uniunea Europeană (UE), anunţă Maia Sandu, preşedinta aceste ţări vecne cu Ucraina, la o săptămână după ce Vladimir Putin a lansat invazia Ucrainei, relatează AFP. ”Semnăm azi (joi) cererea de aderare la UE”, a anunţat în faţa presei Maia Sandu.

UPDATE 18.30 O rachetă de croazieră a fost surprinsă pe filmare cum zboară peste orașul Harkiv și lovește una din clădirile înalte din centrul orașului.

Video reportedly showing a Russian cruise missile strike (either Iskander-K or Kalibr) in Kharkiv pic.twitter.com/zXaEUJ94Fb

— ELINT News (@ELINTNews) March 3, 2022

UPDATE 17.30. Vladimir Putin, o nouă convorbire cu Emanuel Macron. Preşedintele francez a discutat din nou la telefon, joi, cu omologul său rus, iar apoi l-a sunat pe preşedintele ucrainan Volodimir Zelenski, anunţă Palatul Élysée.

Rusia are intenţia de a-şi continua, fără să facă vreun compromis, lupta împotriva membrilor grupărilor naţionaliste care comit crime de război”, a declarat Putin în această convorbire la telefon, anunţă într-un comunicat Kremlinul.

Te minți singur. Va costa scump țara ta, țara ta va ajunge izolată, slăbită și sub sancțiuni pentru o perioadă foarte lungă de timp”, i-a transmis Macron.

UPDATE 17.00 Delegația ucraineană s-a întâlnit cu reprezentanții ruși, la frontiera dintre Belarus şi Polonia, în a opta zi a invaziei ruse a Ucraina. Cea de-a doua rundă de negocieri a început. 

Începem să discurtăm cu reprezentanţii ruşi. Punctele-cheie de pe agendă sunt o încetare imediată a focului, un armistiţiu şi culoare umanitare în vederea evacuării civililor din oraşe şi sate distruse sau bombardate constant”, anunţă într-un mesaj postat pe Twitter Mihailo Podoliak.

Ruşii sunt îmbrăcaţi formal, iar ucrainenii poartă ţinută militară.
Ruşii sunt îmbrăcaţi formal, iar ucrainenii poartă ţinută militară.

El postează o fotografie cu membrii celor două delegaţii la masa negocierilor. Televiziunea rusă a difuzat imagini cu membri ai celor două delegaţii care îşi strâng mâna înainte de a se aşeza. Ruşii sunt îmbrăcaţi formal, iar ucrainenii poartă ţinută militară.

Principalele solicitări ale delegației ucrainiene sunt: încetarea imediată a focului, încheierea unui armistițiu și crearea de coridoare umanitare pentru evacuarea civililor din zonele bombardate.

Negotiations have begun. pic.twitter.com/By1VaEdZ2f

— NEXTA (@nexta_tv) March 3, 2022

UPDATE 16.00. Casa Albă solicită 10 miliarde de dolari ca ajutor pentru Ucrainei, în urma unei cereri ample de finanțare de urgență.

UPDATE 15.00 Delegația Ucrainei a pornit spre a doua rundă de negocieri cu reprezentanții Rusiei.

Mykhailo Podolyak a postat pe Twitter că delegația ucraineană se deplasează la punctul de întâlnire după ce oficialii ruși au declarat că negocierile vor avea loc joi.

Citește și Delegația ucraineană a plecat spre Belarus. Negocierile pentru pace vor începe

UPDATE 14.40. Miniștrii de externe din 10 țări din Asia de Sud-Est fac apel la încetarea focului în Ucraina. 

UPDATE 14.00 Președintele Zelensky spune că primii luptători străini au sosit pentru a ajuta Ucraina.

„Ucraina salută voluntarii străini. Primii 16.000 sunt deja în drum spre Ucraina pentru a proteja libertatea și viața pentru noi toți", a spus el într-o postare pe Facebook.

UPDATE 13.30 Ucraina va continua să lupte împotriva Rusiei, anunță președintele Zelensky.

Toate liniile noastre de apărare sunt pe poziții. Inamicul nu are succes în niciuna dintre direcțiile strategice”, a spus el.

Moscova a fost „forțată să schimbe tactica”, a spus Zelensky, adăugând că „atacurile cu rachete și bombe ale Rusiei asupra orașelor ucrainene sunt o dovadă clară că trupele ruse nu au reușit să facă nimic semnificativ pe teritoriul nostru.”, a adăugat el.

UPDATE 13.00 Franța a confiscat iahtul deținut de oligarhul rus sancționat, pentru conexiunile sale cu Kremlinul. 

Autoritățile franceze au confiscat miercuri seară un iaht deținut de Igor Sechin, directorul executiv al companiei petroliere de stat ruse Rosneft, potrivit unui comunicat al Ministerului de Finanțe francez.

„Mulțumim vameșilor francezi care pun în aplicare sancțiunile Uniunii Europene împotriva apropiaților guvernului rus”, a declarat ministrul francez de finanțe Bruno Le Maire.

UPDATE 12.30. Bilanț cutremurăror anunțat de autoritățile de la Harkiv, 34 de civili au fost uciși de trupele armatei ruse, în ultimele 24 de ore.

Atacurile rusești asupra regiunii Harkiv din nord-estul Ucrainei au ucis 34 de civili și alți 285 răniți în cele 24 de ore până joi dimineață, potrivit serviciilor de urgență.

„Inamicul a continuat să lovească cartiere rezidențiale și așezări întregi cu bombele sale mortale, obuzele și grenadele propulsate de rachete”, a declarat Serviciul de Stat de Urgență (SES) al Ucrainei într-un comunicat.

Câteva zeci de incendii au fost provocate de muniția care a pătruns în case și clădiri administrative.

UPDATE 12.00 Autoritățile ruse au decis închiderea postului de radio independent din Rusia Echo of Moscow. 

La 1 martie, autoritățile ruse au luat măsuri pentru a bloca site-urile Echo of Moscow și al unui alt canal numit TV Rain și ulterior au scos din difuzare Echo of Moscow din cauza știrilor despre războiul din Ucraina.

Într-o declarație, procurorul general a acuzat Echo of Moscow și TV Rain că au difuzat ceea ce a numit „informații despre care se știe că sunt false cu privire la acțiunile militarilor ruși, în cadrul unei operațiuni speciale de protejare a Republicii Populare Donețk și a Republicii Populare Lugansk.".

UPDATE 11.50. China a cerut Rusiei să amâne invazia Ucrainei până după Olimpiada, arată surse occidentale. 

Un raport al serviciilor secrete occidentale a indicat că, la începutul lunii februarie, oficialii chinezi au cerut oficialilor ruși înalți să aștepte până la încheierea Jocurilor Olimpice de la Beijing înainte de a începe o invazie în Ucraina, au declarat miercuri oficialii americani.

UPDATE 11.30. Spania va trimite primul transport de arme în Ucraina. 

Spania va trimite vineri 1.370 de lansatoare de grenade antitanc în Ucraina, ca parte a primului său transport de arme ofensive pentru a ajuta împotriva invaziei ruse.

Transportul va include, de asemenea, mitraliere ușoare și 700.000 de cartușe de pușcă și muniție pentru mitraliere, a declarat ministrul spaniol al Apărării, Margarita Robles.

UPDATE 11.20. Armata rusă a anunțat că trupele au avansat în teritoriul orașului Mariupol din sud-estul Ucrainei și susține că nu vizează zone civile în timpul invaziei.

UPDATE 10.20. Un depozit de petrol a fost lovit de un atac aerian în orașul din nordul Ucrainei.

Un depozit de petrol din orașul Cernihiv, nordul Ucrainei, a fost lovit de obuze în timpul unui atac aerian, joi dimineață, a anunțat Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență al Ucrainei.

Imaginile de la Cernihiv arată nori de fum negru și gros din ceea ce par a fi rezervoare de petrol, cu pompieri și lucrători de urgență la fața locului.

UPDATE 10.00 Pakistanul se abține de la votul ONU care condamnă acțiunile Rusiei și solicită o „de-escaladare” a conflictului. 

Ambasadorul Pakistanului la ONU a declarat miercuri că țara este „profund îngrijorată” de războiul din Ucraina, în ciuda faptului că s-a abținut de la un vot al Adunării Generale a ONU care condamna invazia Rusiei.

„Pakistanul rămâne profund îngrijorat de evoluția recentă a evenimentelor”, care „reflectă un eșec al diplomației”, a spus ambasadorul Munir Akram într-un comunicat.

UPDATE. 8.00 Primarul orașului Mariupol, din sudul Ucrainei, a declarat că miercuri a fost cea mai dificilă zi de până acum, iar bombardamentele tot mai puternice puternice au generat un număr crescut de civili răniți în spitale.

Într-o declarație postată miercuri seara pe Telegram, primarul Vadym Boychenko s-a adresat cetățenilor din Mariupol și a spus că forțele ucrainene au ripostat împotriva celor care trăgeau în casele civililor.

Ukraine and Russia: What you need to know right now https://t.co/O8rFHmILZI pic.twitter.com/GMyeiJ8oT2

— Reuters World (@ReutersWorld) March 3, 2022

UPDATE: 00:20 Rusia a declanșat atacul cu rachete kalibr asupra orașului Jitomir și un copil a fost ucis.

Trupele ruse au bombardat marți noaptea orașul Jitomir, la 140 de kilometri vest de capitala Kiev. O rachetă de croazieră Kalibr a incendiat cel puțin 10 case și a cauzat mai multe victime, printre care și un copil. 

Trupele ruse și susținute de ruși au înconjurat orașul cu aproximativ 400.000 de locuitori din trei părți începând de miercuri după-amiază. Kremlinul încearcă să acapareze o graniță terestră care să lege Crimeea de sudul Rusiei.

Miercuri dimineața devreme, primarul din Mariupol a declarat că sunt 128 de persoane în spitale, iar medicii lucrează fără oprire „pentru viețile locuitorilor din Mariupol”.

Miercuri noapte o rachetă rusă a lovit miercuri seara lângă gara principală de sud a Kievului, unde mii de femei și copii sunt evacuați, a anunțat compania de căi ferate de stat din Ucraina, Ukrzaliznytsya, într-un comunicat.

Clădirea gării a suferit pagube minore, iar numărul victimelor nu este încă cunoscut, a spus acesta, adăugând că trenurile încă funcționează, în ciuda exploziei

O delegație ucraineană a plecat pentru a doua rundă de discuții cu Rusia, a declarat miercuri pentru Reuters consilierul prezidențial ucrainean Mykhailo Podolyak.

Agențiile de presă ruse au raportat anterior că negociatorii Rusiei se așteaptă ca oficialii ucraineni să sosească în Belarus pentru a începe joi dimineață următoarea rundă de negocieri de pace.

Citește și Primele imagini de la negocierile dintre Rusia și Ucraina. Mesajul președintelui Volodimir Zelenski

În timp ce forțele ruse asediau marile orașe ucrainene în a șaptea zi a invaziei, Podolyak a spus că nu poate confirma ruta delegației din motive de securitate.

Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News,Facebook și Instagram! 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Mitsuko Tottori Japan Airlines FOTO EPA EFE jpg
image
image
image
image
image
image
Tokyo FOTO Shutterstock
euro valuta bani pixabay jpg
batrana flori getty jpeg
supa oase1 jpg
pod pixabay jpg
piatra neamt jpg
4325ad6e 8121 4bcc a4cc efe2d686fa2c jpeg
smoothie ovaz1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net