Au scăpat la limită din infern. Imagini dramatice în Vama Isaccea

La 1 martie, în a șasea zi de la izbucnirea războiului, armata rusă a lansat un atac cu rachete asupra bazei militare de lângă orașul Izmail, aflat la doar 15 km de granița cu România. Este greu de imaginat teroarea prin care au trecut localnicii ucraineni care, în urletul sirenelor, și-au strâns în grabă câteva lucruri și au fugit spre noi, spre România.

image
Refugiații au sosit marți cu bacul la vama Isaccea (foto: Inquam Photos)

Peste 1.500 de persoane au ajuns marți noaptea cu bacul în Vama Isaccea din Tulcea. Plouați, speriați, înghețați, cu copii în brațe, oamenii au fost primiți cu pături, mâncare și corturi încălzite de către salvatorii ISU Tulcea. „Copii speriați, tați lăsați în urmă să lupte, mame dezorientate, mai nou și frig. Ar fi rezumatul scurt al dramei pe care o trăiesc acești oameni și care au nevoie să înțeleagă că nu sunt singuri”, a scris pe pagina sa de Facebook fotograful Marian Sterea.

image
Foto: Marian Sterea / Facebook

„Mor oameni în fiecare zi!”

„Oamenii mor în fiecare oraș. Cea mai gravă situație este la Kiev. Prietenii mei, familia mea stau tot timpul în subteran. Soțul meu a rămas acolo. Sper să-l revăd într-o zi”, a declarat pentru PRO TV, plângând, Anastasia, o femeie venită din Kiev împreună cu copilul ei. Nu știe unde o să meargă și ce-o să facă în continuare.

Unii localnici au avut prezență de spirit să părăsească Izmailul mai devreme. „Noi am ajuns în România acum două zile și de ieri (n.r. luni) suntem în București. Stăm în apartamentul unui voluntar. Mulți oameni de acasă plâng, sunt speriați. Azi Rusia a atacat orașul. Și eu sunt speriată și îngrijorată pentru ei, pentru viitorul nostru. Tatăl meu a rămas în Ucraina”, a povestit marți pentru Click! Alexandra (21 de ani), o tânără venită cu mama, soțul și surorile mai mici.

familie izmail ucraina JPG
Familia Alexandrei (în mijloc, cu mască) a cerut ajutor Ambasadei Ucrainei la București 

Au scăpat la limită din calea dezastrului. Nici familia ei nu știe ce va face mai departe. Deocamdată, s-au îndreptat spre Ambasada Ucrainei de la București. „Eu și soțul am vrea să mergem în Austria, dar surorile mele nu au pașaport. Am venit la ambasadă să vedem dacă ne pot ajuta”, adaugă Alexandra. Nu este singura. De câteva zile, zeci, sute de ucraineni au „luat cu asalt” ambasada. Foarte mulți nu cunosc nicio limbă străină.

18.000 de refugiați minori sunt în prezent pe teritoriul României

Miercuri, premierul Nicolae Ciucă a anunțat în ședința de Guvern că 118.461 de refugiați din Ucraina au ajuns până acum în România. 70.026 dintre ei au plecat mai departe spre alte state, 46.435 de persoane (circa 39%) au rămas în România și 1.070 au solicitat azil. „Din cifra totală de cetățeni ucraineni care au decis să rămână la noi, aproximativ 18.000 sunt minori”, a declarat Nicolae Ciucă, potrivit News.ro.

Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News, Facebook și Instagram

cub andreea esca (1) png
cub roxana nemes animat gif
artista lacul morii 3 PNG
archie battersbee jpg
nikita de romania jpg
depresie coronavirus sinucidere jpeg
4 britney spears 5 jpg jpeg
kylie jenner foto mare jpeg
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
image
image
image
image
zodiac 600x400 jpeg
calendar ortodox 2021 08 august sfantul ierarh emilian marturisitorul episcopul cizicului png
untold jpeg
depresie coronavirus sinucidere jpeg
artista lacul morii 3 PNG
metrou piata unirii 0 jpeg