Rușii au atacat cea mai mare centrală nucleară din Ucraina. Un incendiu de proporții a izbucnit la Zaporojjie

#Război Ucraina-Rusia
Ultima actualizare:

Un incendiu a izbucnit într-o clădire de la cea mai mare centrală nucleară din Europa, Zaporojiie, în timpul luptei intense dintre forțele ruse și ucrainene, a anunțat vineri serviciul de stat de urgență al Ucrainei.

Luptele dintre forțele ruse și ucrainene au declanșat un incendiu la centrala nucleară Zaporojiie
Luptele dintre forțele ruse și ucrainene au declanșat un incendiu la centrala nucleară Zaporojiie

La ora 7.00 dimineața, în cursul zilei de vineri, serviciile de urgență ucrianene au anunțat că pompierii au reușit stingă incendiul de la centrala nucleară Zaporojie.

Secretarul american pentru Energie, Jennifer Granholm, a declarat că nu există nicio indicație privind nivelurile ridicate de radiații la uzina Zaporizhzhia, care furnizează mai mult de o cincime din totalul electricității generate în Ucraina.

Un material video de la fabrică, distribuit de Reuters, a arătat imagini în care se pot observa bombardamentele și fumul care se ridică în apropierea unei clădiri din complexul uzinei.

Imaginile filmate noaptea au arătat o clădire în flăcări și o salvă de obuze, înainte ca o minge mare incandescentă să ilumineze cerul, explodând lângă o parcare și ridicând un fum gros deasupra centralei nucleare. Primarul orașului din apropiere Energodar, situat la aproximativ 550 km sud-est de Kiev, a declarat că luptele aprige și „bombardamentele continue ale inamicului” au provocat victime în zonă, fără a oferi detalii.

Se crede că mii de oameni au fost uciși sau răniți și peste 1 milion de refugiați au fugit din Ucraina de când președintele rus Vladimir Putin a lansat joia trecută cel mai mare atac asupra unui stat european de după cel de-al Doilea Război Mondial.

Primele rapoarte cu privire la incidentul de la centrala electrică au produs un impact sesizabil asupra piețele financiare din Asia. Acțiunile sunt în scădere, iar prețul petrolului continuă să crească. 

Rusia a capturat deja uzina de la Cernobîl, la aproximativ 100 km nord de Kiev, care a aruncat deșeuri radioactive peste o mare parte a Europei când a explodat în 1986. Uzina Zaporizhzhia este un tip diferit și mai sigur, au spus unii analiști.

Joe Biden a purtat o discuție cu omologul ucrainean

Președintele american Joe Biden a vorbit cu liderul ucrainean Volodymyr Zelenskiy pentru a primi o actualizare cu privire la situația din fabrică. „Președintele Biden s-a alăturat președintelui Zelenski pentru a îndemna Rusia să-și înceteze activitățile militare în zonă și să permită pompierilor și asistenței de urgență să acceseze zona din apropierea centralei”, a spus Casa Albă.

Rusia și Ucraina au ajuns la o înțelege în urma discuțiilor de joi 

Joi, delegațiile din Rusia și Ucraina au convenit asupra necesității unor coridoare umanitare pentru a ajuta civilii să evadeze și pentru a livra medicamente și alimente în zonele în care luptele intense. 

Rusia numește acțiunile sale din Ucraina o „operație specială” care nu este menită să ocupe teritorii, ci să răstoarne guvernul ales democratic, să distrugă capacitățile militare ale vecinului său și să captureze ceea ce Putin consideră a fi naționaliști periculoși. Neagă că a vizat civili.

  Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News,Facebook și Instagram! 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Mitsuko Tottori Japan Airlines FOTO EPA EFE jpg
image
image
image
image
image
image
Tokyo FOTO Shutterstock
euro valuta bani pixabay jpg
batrana flori getty jpeg
supa oase1 jpg
pod pixabay jpg
piatra neamt jpg
4325ad6e 8121 4bcc a4cc efe2d686fa2c jpeg
smoothie ovaz1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net