LIVE TEXT Ziua 21 de război. Teatrul și piscina publică din Mariupol, bombardate de ruși. „Aici sunt numai femei însărcinate și mame cu copii mici”

#Război Ucraina-Rusia
Ultima actualizare:

În Ucraina e iadul pe pământ. Atacurile rusești au făcut prăpăd în capitala Kiev și în orașele Harkov și Sumî, iar orașul Mariupol este o situație apocaliptică. Locuitorii au rămas fără mâncare, fără medicamente și fără apă. Ieri dimineață, consiliul local din Mariupol a anunțat că 2.537 de oameni au murit în acest oraș până în prezent.

Deși au nimicit tot pe unde au trecut, rușii nu au făcut mari progrese în a-și atinge ținta: cucerirea Ucrainei, iar eșecurile lor au produs haos la Kremlin. Jurnalistul de investigații, Andrei Soldatov, a declarat pentru canalul britanic de televiziune Channel 4 News că Putin ar putea fi înlăturat de ofițerii și generalii lui.

Orașul Kiev sub asediu. FOTO EPA-EFE
Orașul Kiev sub asediu. FOTO EPA-EFE

UPDATE 23.00 Piscina publică din Mariupol, folosită de locuitori ca adăpost civil, a fost bombardată de aviația rusă, au anunțat oficialii locali, potrivit CNN. „Aici sunt numai femei însărcinate și mame cu copii mici, sub 3 ani”, a spus Maxim Kach, reprezentant guvernamental.

UPDATE 21.00 Ministerul rus al Apărării a negat că ar fi bombardat teatrul din Mariupol, potrivit agenţiei de presă RIA, preluată de Reuters și Agerpres. În schimb, ministerul rus a acuzat Ucraina că pregăteşte un atac cu arme chimice sub pavilion fals împotriva civililor, relatează DPA.

„Avem cunoştinţe credibile că SBU (serviciul de informaţii interne ucrainean) pregăteşte o provocare cu utilizarea de substanţe toxice cu sprijinul statelor occidentale”, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al ministerului, Igor Konaşenkov, potrivit agenţiei de presă de stat TASS.

UPDATE 19.20 Teatrul din Mariupol, unde se adăposteau cel puțin 1.000 de civili, printre care și copii, a fost bombardat de trupele ruse, a anunțat viceprimarul orașului, Serghei Orlov. Nu se cunoaște momentan numărul victimelor. 

UPDATE 18.30 Negociatorii ruşi şi ucraineni au redactat o primă versiune a unui plan de pace. Este un draft în 15 puncte care prevede, printre altele, încetarea focului şi retragerea trupelor ruse din Ucraina dacă autorităţile de la Kiev acceptă un statut de neutralitate şi o limită asupra forţelor sale armate, relatează Financial Times, citat de Adevărul.

Potrivit acestui plan, Ucraina ar trebui să renunţe la dorinţa sa de adera la NATO şi să promită că nu va găzdui baze militare străine sau armament în schimbul asigurării protecţiei din partea Statelor Unite, Marii Britanii şi Turciei. Nu e clar însă care va fi statutul Crimeei, peninsula de la Marea Neagră anexată de Rusia în 2014, şi nici cel al teritoriilor separatiste proruse din Donbas recunoscute recent de Moscova ca state independente.

UPDATE 17.00 Rusia, exclusă oficial din Consiliul Europei. Într-o declarație, Consiliul spune că „Federația Rusă încetează să mai fie membră a Consiliului Europei de astăzi, după 26 de ani”. Drapelul Federației Ruse a fost dat jos din fața instituției europene.

The Russian flag was removed from the flagpole in front of the Council of Europe. Russia has been officially recognised as a part of barbaric world. #StandWithUkraine pic.twitter.com/F2S6TRaCxe

— Oleksandra Matviichuk (@avalaina) March 16, 2022

UPDATE ora 15.00 Președintele Volodimir Zelenski se adresează Congresului american. A fost întâmpinat cu aplauze.

UPDATE ora 14.00 Marina Ovsiannikova, jurnalista care a protestat în cadrul emisiunii live transmisă de postul rus de televiziune Pervîi Kanal, a declarat, miercuri, că este extrem de îngrijorată în ceea ce priveşte siguranţa ei. Jurnalista a mai spus că speră ca protestul ei să nu fi fost în zadar, iar cetăţenii ruşi îşi vor deschide ochii asupra propagandei.

În primul interviu de televiziune acordat de la protestul de luni seară, Ovsiannikova a spus că nu are de gând să fugă din Rusia şi speră că nu va fi acuzată penal, anunță Reuters.

Marina Ovsiannikova Foto: Twitter
Marina Ovsiannikova Foto: Twitter

UPDATE ora 13.30 Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a respins sugestiile conform cărora este gata să se predea, numindu-le o ”provocare copilărească”, după ce un banner contrafăcut a fost afişat într-un buletin de ştiri ucrainean. Mesajul scris pe banner spunea că preşedintele cere poporului să depună armele, conform CNN.

UPDATE ora 13.00 Ucraina cere Rusiei ”garanţii de securitate absolute” şi respinge ideea unui model al ”neutralităţii suedeze sau austriece” propus de Moscova, anunţă miercuri preşedinţia ucraineană, relatează AFP.

UPDATE 12.30 Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a anunţat, miercuri, că Rusia este pe punctul de a conveni asupra unor părţi ale unui posibil acord de pace cu Ucraina, după ce Kievul a acceptat să discute despre neutralitate. Astfel, există speranţa încheierii celui mai mare război din Europa de după cel de-al Doilea Război Mondial, relatează Reuters, citat de News.ro.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov Foto: Getty Images
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov Foto: Getty Images

Statutul neutru este acum discutat serios, împreună cu garanţiile de securitate”, a declarat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, pentru RBC News.

În prezent, chiar acest aspect este discutat în cadrul negocierilor – există formulări absolut specifice care, din punctul meu de vedere, sunt aproape de a ajunge la un acord”, a mai spus Lavrov, pentru sursa citată.

Lavrov a avertizat că negocierile nu au fost uşoare, dar că există o ”oarecare speranţă de a ajunge la un compromis”.

În schimb, oficialii ucraineni au folosit afirmaţii pozitive prudente cu privire la discuţiile de pace. Se spune că Ucraina este dispusă să negocieze sfârşitul războiului, dar nu se va preda şi nu va accepta ultimatumurile ruseşti.

UPDATE ora 11.30  Procurorul general al Ucrainei anunţă că 103 copii ucraineni au murit ca urmare a războiului, transmite publicaţia The Kyiv Independent.

UPDATE ora 11.00 Forţele armate ale Ucrainei lansează contraofensive împotriva forţelor ruse ”în mai multe zone operaţionale”, a scris, miercuri, consilierul prezidenţial ucrainean, Mihailo Podoliak, pe contul de Twitter, relatează Reuters.

Ucrainenii au lovit iar aeroportul din Herson, unde rușii au lăsat mai multe elicoptere, primele informații indicând că 7 aparate au fost distruse sau avariate.  

UPDATE 10.40  Ucraina susține că a reușit să distrugă peste 1.800 de tancuri și blindate rusești. 

UPDATE 09.40 Forţele ruse au intrat în cel mai mare spital din oraşul Mariupol (sudul Ucrainei) şi îi împiedică pe medici şi pacienţi să părăsească clădirea, potrivit viceprimarului oraşului, Serghei Orlov, citat de BBC.

Serghei Orlov a declarat pentru BBC că aproximativ 400 de persoane de la Spitalul Regional de Terapie Intensivă au fost luate ca ”ostatici”.

Timp de aproape două săptămâni, oraşul a fost înconjurat de trupe ruseşti, iar gazele, apa curentă şi electricitatea au fost întrerupte.

Autorităţile locale au anunţat că cel puţin 2.500 de decese au fost confirmate în oraş.

”Am primit informaţii că armata rusă a capturat cel mai mare spital al nostru”, a spus domnul Orlov.

Un angajat al spitalului a reuşit să alerteze autorităţile în legătura cu situaţia, a declarat guvernatorul regiunii Doneţk, Pavlo Kirilenko, într-o postare pe Facebook.

UPDATE 08.30 Senatul Statelor Unite a adoptat, marţi, în unanimitate, o rezoluţie prin care îl condamnă pe preşedintele rus, Vladimir Putin, drept criminal de război, relatează Reuters.

UPDATE ora 08.00 Manifestații pro Putin, în Venezuela

Mai multe persoane au participat, în Venezuela, la o manifestaţie de susţinere a Rusiei şi a preşedintelui Vladimir Putin în cazul invaziei din Ucraina. Potrivit Nexta, manifestanţii de la Caracas s-au aşezat în forma literei Z.

A rally in support of #Russia's war against #Ukraine was held in #Caracas. Recall that recently the so-called president of #Venezuela, Nicolas #Maduro, in a conversation with #Putin, expressed strong support for Russia's decisive actions in Ukraine. pic.twitter.com/LrHiAoZF05

— NEXTA (@nexta_tv) March 16, 2022

UPDATE ora 07.00 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski se va adresa online Congresului reunit al Statelor Unite miercuri, la ora 13.00 GMT (15.00, ora României).

UPDATE pra 06.00 Rusia a lansat 950 de rachete de la începutul invaziei din Ucraina, anunţă Pentagonul, care a subliniat că trupele terestre ruseşti nu au înaintat în ultimele zile. Capitala Kiev este ]ns[ puternic bombardată, fiind vizați civilii și zone rezidențiale. 

Potrivit estimărilor americane, trupele ruse sunt situate în nord-vest la 15 sau 20 de kilometri de centrul Kiev-ului. La est, ar fi la 20-30 de kilometri distanţă. Oraşele Cernigău (la nord) şi Mariupol, de la Marea Azov, sunt încă izolate. Deocamdată, Washingtonul nu vede nicio mişcare imediată pe mare către importantul oraş-port Odesa.

Rușii se laudă că au pus stăpânire pe toată regiunea Herson. Încearcă înscenarea unui referendum pentru a o transforma într-o zonă secesionistă ca Donețk, Lugansk și Crimeea.

În Sumi au avut loc bombardamente fără precedent. Totul e pus la pământ.

UPDATE ora 02.00 Un bărbat care stătea cu mâinile ridicate a fost împuşcat mortal de forţele ruse în apropiere de Kiev. Videoclipul înfăţişând o crimă împotriva civililor, a fost postat de jurnaliştii germani, scrie Adevarul.ro.

UPDATE ora 01.00 Rușii pregătesc un atac de 35 de ore asupra capitalei Ucrainei, a anunțat primarul Kievului, Vitali Klitschko. A fost interzisă circulația prin oraș fără permisiune specială.

Numărul refugiaților din Ucraina a ajuns la 3 milioane, potrivit Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie. 1,4 milioane sunt copii.

Click! a scris zilnic, în timp real, despre evenimentele din Ucraina. Urmăriți live evenimentele și tot ce s-a întâmplat încă de la izbucnirea războiului dintre Ucraina și Rusia.

LIVE TEXT Ziua 20 de război. Cel mai mare spital din Mariupol, capturat de ruşi. 400 de oameni sunt ostatici. Ploaie de bombe în Kiev

LIVE TEXT Ziua 19 de război. Negocierile au luat pauză până marţi. Noi explozii în Harkiv, oraș distrus complet de ruși. Două persoane, ucise

LIVE TEXT Ziua 18 de război. Bombardamente intense în Karkov. Negocieri online între ruși și ucraineni, luni.

LIVE TEXT Ziua 17 de război. «Putin este în continuare hotărât să îşi atingă obiectivul în Ucraina». Macron şi Scholz îi cer un armistițiu imediat. 

LIVE TEXT Ziua 16 de război. Rusia încearcă să atragă Belarus în război? Provocarea denunțată de armata ucraineană

LIVE TEXT Ziua 15 de război. Mesajul lui Putin despre «paşii neprietenoşi» făcuţi de Occident. Nici un rezultat după negocierile de joi

LIVE TEXT Două săptămâni de război în Ucraina. Maternitatea din Mariupol, bombardată. Zelenski cere negocieri directe cu Putin

LIVE TEXT Ziua 13 de război în Ucraina. Rutele pentru evacuarea civililor, deschise. SUA suspendă importurile de energie din Rusia

LIVE TEXT Ziua 12 de război în Ucraina. Cum s-a încheiat cea de-a treia rundă de negocieri între Rusia și Ucraina

LIVE TEXT Ziua 11 de război în Ucraina. Proteste la Moscova şi în oraşele ucrainene ocupate. Rusia face ameninţări, inclusiv la adresa României

LIVE TEXT Ziua 10 de război în Ucraina. Zelenski cere sancţiuni mai dure pentru Rusia. A treia rundă de negocieri, luni

LIVE TEXT Un fragment de rachetă, în curtea casei prezidențiale a lui Zelenski: «M-ați ratat»

LIVE TEXT Explozii puternice în Kiev. Putin, dispus să discute cu Ucraina la Minsk. Rusia ameninţă Suedia şi Finlanda

LIVE TEXT Război în Ucraina. Armata rusă a bombardat orașul Kiev

LIVE TEXT. Primarul Vitali Kliciko: "Kievul este încercuit. Toate căile de acces sunt blocate"

LIVE TEXT A șaptea zi de război în Ucraina. Peste 2.000 de civili au murit. Primarul Kievului se pregătește pentru un atac masiv asupra capitalei

LIVE TEXT A șasea zi de război. Turnul TV din Kiev, atacat cu rachete rusești. 5 persoane au murit

LIVE TEXT A cincea zi de război în Ucraina. S-au încheiat negocierile din Belarus. Explozii puternice în Kiev

LIVE TEXT Rusia și Ucraina au ajuns la un acord privind civilii. Va avea loc o a treia rundă de negocieri

LIVE TEXT Rușii au atacat cea mai mare centrală nucleară din Ucraina. Zelenski avertizează asupra unui dezastru nuclear

LIVE TEXT A început războiul în Ucraina! Atac la 50 de km de România. 57 de morţi şi 169 de răniţi. Reacţia lui Joe Biden

Puteţi urmări ştirile Click! pe Google NewsFacebook și Instagram!  

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
fond postasi 2 1698256806 jpg
Manastirea Cernica FOTO Shutterstock
casa florilor jpg
dus jpg
iluzie optica jpg
Rione Terra Volcano jpg
cirese advertorial img 4 jpeg
norvegia pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net