LIVE TEXT Ziua 10 de război în Ucraina. Zelenski cere sancţiuni mai dure pentru Rusia. A treia rundă de negocieri, luni

#Război Ucraina-Rusia
Ultima actualizare:

Cea de-a 10-a zi de război în Ucraina începe cu armata rusă încercând să ocupe orașele importante ale Ucrainei. Se dau lupte grele la Mariupol, la Cernihov s-a înregistrat o explozie uriașă, iar capitala Kiev este înconjurată de un număr impresionant de vehicule de război rusești.

cub razboi ucraina animat gif

Vineri seară, președintele Volodimir Zelenski a transmis că ucrainenii vor continua lupta. ”Ne vom apăra ţara. Ne vom revendica pământul. Mulţumim eroilor noştri”, a transmis, vineri seară, într-un mesaj pe Facebook, preşedintele ucrainean.

Click! a scris zilnic, în timp real, despre evenimentele din Ucraina. Urmăriți live evenimentele și tot ce s-a întâmplat încă de la izbucnirea războiului dintre Ucraina și Rusia.

LIVE TEXT Un fragment de rachetă, în curtea casei prezidențiale a lui Zelenski: «M-ați ratat»

LIVE TEXT A început războiul în Ucraina! Atac la 50 de km de România. 57 de morţi şi 169 de răniţi. Reacţia lui Joe Biden

LIVE TEXT Explozii puternice în Kiev. Putin, dispus să discute cu Ucraina la Minsk. Rusia ameninţă Suedia şi Finlanda

LIVE TEXT Război în Ucraina. Armata rusă a bombardat orașul Kiev

LIVE TEXT. Primarul Vitali Kliciko: "Kievul este încercuit. Toate căile de acces sunt blocate"

LIVE TEXT A cincea zi de război în Ucraina. S-au încheiat negocierile din Belarus. Explozii puternice în Kiev

LIVE TEXT A șasea zi de război. Turnul TV din Kiev, atacat cu rachete rusești. 5 persoane au murit

LIVE TEXT A șaptea zi de război în Ucraina. Peste 2.000 de civili au murit. Primarul Kievului se pregătește pentru un atac masiv asupra capitalei

LIVE TEXT Rusia și Ucraina au ajuns la un acord privind civilii. Va avea loc o a treia rundă de negocieri

LIVE TEXT Rușii au atacat cea mai mare centrală nucleară din Ucraina. Zelenski avertizează asupra unui dezastru nuclear

UPDATE 22.48 Volodimir Zelenski a făcut un apel, sâmbătă seară, la locuitorii orașelor ucrainene ocupate de ruși. El le cere să continue rezistența. „Fiecare metru din pământul nostru ucrainean câștigat prin proteste și umilire a ocupanților este un pas înainte, spre victorie”, a spus Zelenski.

UPDATE 21.35 Sâmbătă seara, site-ul FSB, Serviciul Federal de Securitate din Rusia, fostul KGB, a fost spart. Cei care au revendicat atacul cibernetic au fost hackerii din gruparea Anonymous. 

UPDATE 20.00 Un oficial ucrainean a declarat că luni, 7 martie, va avea loc o nouă rundă de negocieri între Ucraina şi Rusia. 

UPDATE 19.34  Volodimir Zelenski a purtat o discuţie cu senatorii americani şi a cerut implementarea unor sancţiuni mai dure pentru Rusia, dar şi a unei zone de excludere deasupra Ucrainei. El a mai cerut şi ajutor militar. 

Preşedintele ucrainean a cerut ca Vestul să interzică importul de petrol rusesc şi suspendarea tuturor tranzacţiilor comerciale.

UPDATE 19.24 Mii de oameni au ieşit din nou în stradă, în întreaga lume, pentru a-şi arăta sprijinul pentru Ucraina. La Paris, mii de protestatari au scandat “Solidaritate cu Ucraina”, “Putin asasin”. 25.000 ar urma să iasă în stradă, în Franţa, sâmbătă. Şi la Zurich şi Roma, au ieşit alte câteva mii de persoane, iar la Londra, sute de oameni au protestat pentru oprirea războiului. 

UPDATE 18.30 Trupele ruse au confiscat un spital de psihiatrie, în care se aflau 670 de persoane, în oraşul Borodyanka, aflat la 60 de km de Kiev.

"Astăzi nu înţelegem cum să evacuăm aceşti oameni, cum să îi ajutăm. Au rămas fără apă şi medicamente. Aceştia sunt oameni cu anumite nevoi speciale, au nevoie de ajutor constant... mulţi dintre ei sunt ţintuiţi la pat de ani de zile.”, a declarat guvernatorul regional Oleksiy Kuleba

UDATE 17.45 Klaus Iohannis a mers, sâmbătă, la tabăra de refugiaţi de la vama Siret, unde a dat asigurări că România şi NATO nu vor fi implicate în războiul dintre Ucraina şi Rusia.

„Pornim de la scenariul în care acest conflict nu se va extinde. NATO nu va fi implicată în acest conflict militar și nici România nu va fi implicată în acest conflict. Rolul nostru, pe care îl vedem, este cel pe care l-am descris: ajutăm pe cei care se refugiază, vom ajuta și pe cei care rămân în Ucraina”, a declarat Klaus Iohannis.

El a mai adăugat că “nu avem acum date care să arate un scenariu că Moldova ar fi amenințată”.

UPDATE 17.00  Conform presei din Ucraina, un membru al delegaţiei de negocieri cu Rusia a fost ucis de serviciile secrete ucrainene, după ce a fost acuzat de trădare. Denys Kiree a fost împuşcat, în timp ce ofiţerii serviciilor secrete încercau să îl reţină. 

UPDATE 16.30  Vladimir Putin a declarat că a luat cu greu decizia de a invada Ucraina. El a mai spus că războiul merge aşa cum spune planul şi că Rusia îşi va atinge obiectivul. 

„Am spus acest lucru la începutul operaţiunii şi am spus-o înainte de a se lua această decizie. O decizie dificilă, fără îndoială”, a spus Putin.

UPDATE 16.00 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a transmis un nou mesaj de încurajare locuitorilor. Zelenski a mulțumit ucrainenilor pentru implicare de care au dat dovadă și pentru faptul că nu au renunțat să-și apare țara în fața armatei ruse. 

Admir fiecare ucrainean care nu tace, care protestează, care ia drapelul naţional şi arată armatei ruse că va pierde", a declarat Volodimir Zelenski. 

Zelenski a dezvăluit că a avut o nouă conversație telefonică cu președintele francez Emmanuel Macron. Pe această cale, i-a mulțumit pentru interesul pe care îl manifestă față de soluționarea divergențelor dintre Ucraina și Rusia. 

„Sunt sigur că în curând vom putea spune oamenilor noştri: Întoarceţi-vă! Veniţi înapoi din Polonia, România, Slovacia şi din toate celelalte ţări. Întoarceţi-vă pentru că nu mai există nicio ameninţare!", a afirmat Zelenski într-un nou mesaj către locuitorii Ucrainei.

UPDATE 15.26 Serviciul de Informaţii al Ministerului Apărării ucrainean a publicat, într-un mesaj pe Twitter, pierderile suferite de armata rusă. Conform oficialilor de la Kiev, 10.000 de soldaţi ruşi au fost ucişi, iar trupele au pierdut 39 de avioane, 40 de elicoptere, 269 de tancuri, 945 de vehicule blindate, printre altele. 

UPDATE 15.00 Imagini dramatice din materinitatea din Odessa. Zeci de mame şi copiii lor au fost mutaţi în subsolul clădirii, din cauza bombardamentelor. Din imaginile publicate de agenţia de presă Nexta se poate vedea cum femeile îşi ţin nou-născuţii în braţe şi stau înghesuite, în condiţii greu de imaginat. 

UPDATE 14.00 Evacuarea civililor din Mariupol a fost amânată, din cauza nerespectării regimului de încetarea a focului din partea Rusiei.

„Urgent! Evacuarea populației civile din Mariupol se amână! Pentru că rușii nu respectă regimul de încetare a focului și continuă bombardarea Mariupolului și a împrejurimilor, evacuarea populației a fost amînată, din motive de securitate”, a scris pe Twitter guvernatorul regiunii Donețk, Pavel Kirilenko.

UPDATE 12.50 Ministerul ucrainean al Apărării a făcut publică o înregistrare cu o rachetă care doboară un elicopter rusesc de atac. În imagini se vede un elicopter care zboară la joasă înălțime, apoi este lovit de rachetă și se prăbușește în flăcări. 

„Așa mor ocupanții ruși. De data asta, un elicopter!”, a scris ministerul ucrainean pe Twitter, unde a postat filmarea, fără a preciza când și unde a avut loc incidentul. În fundal se vede o șosea și o zonă locuită.

#stoprussia ⚔️ Так гинуть російські окупанти. Цього разу у вертольоті!Слава Україні та її захисникам! Разом до перемоги! 🇺🇦@GeneralStaffUA pic.twitter.com/raFOepF06P

— Defence of Ukraine (@DefenceU) March 5, 2022

UPDATE 12.40 Autoritățile din Mariupol susțin că rușii nu au încetat atacurile pentru evacuarea civililor, așa cum a fost anunțat de dimineață. ”Rușii continuaă să arunce cu bombe și să folosească artileria. E o nebunie. Nu e nicio încetare a focului în Mariupol și nici pe traseul de evacuare. Populația civilă este gata de evacuare, dar nu o poate face în timpul bombardamentului”, a declarat viceprimarul orașului, Serghei Orlov, pentru BBC.

Imagini copleșitoare cu ucrainenii care înceracă să plece din țară

UPDATE 12.15 Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, a recunoscut, într-un mesaj publicat sâmbătă pe Facebook, că rușii au înaintat în mai multe direcții în Ucraina, fără a controla însă decât ”o mică parte” din teritoriul țării, în condițiile în care forțele ucrainene resping constant atacurile.

”Marea armată și-a arătat adevărata ei față, lașă și teroristă, capabilă să atace populația - femei, copii, civili neînarmați. Dușmanul va răspunde pentru fiecare viață pe care a răpit-o, pentru fiecare lacrimă pe care a provocat-o”, a transmis Reznikov, potrivit Le Figaro.

UPDATE 11.15 Vladimir Putin a reintrodus cenzura legată de războiul din Ucraina. Astfel, populația din Rusia mai are acces doar la sursele de informare oficială după ce Putin a semnat o lege care impune sancțiuni drastice împotriva canalelor media independente

”Pentru apeluri de a preveni folosirea trupelor ruse pentru a proteja interesele Rusiei, pentru a menţine pacea şi securitatea sau pentru discreditarea unei astfel de utilizări (dacă contravenientul a fost adus la răspundere administrativă pentru acest lucru la începutul anului) - o amendă de 100 de mii la 300 de mii de ruble sau până la 3 ani într-un lagă de reeducare”, se arată în documentul semnat de Putin.

UPDATE 10.10 Ambasadorul SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, a anunțat că trupele rusești se apropie de centrala nucleară Iujnoukrainsk, aflată în regiunea Mikolaiv, din sudul Ucrainei. este vorba despre a doua cea mai mare instalație nucleală din Ucraina, după Zaporojie, centrala atacată de armata rusă vineri.

UPDATE 9.45 Rusia a anunțat încetarea parțială a focului sâmbătă dimineață, pentru a permite evacuarea populației civile pe coridoare umanitare în orașele Mariupol și Volnovakha.

„Începând cu 10.00 AM ora Moscovei (09.00 ora României), partea rusă declară încetarea focului și deschiderea coridoarelor umanitare pentru a permite civililor să plece din Mariupol și Volnovakha”, a anunțat Ministerul Apărării de la Moscova, potrivit agențiilor de presă ruse, preluate de Reuters.

O echipă de jurnaliști de la postul britanic Sky News a fost prinsă într-o ambuscadă, în timp ce încerca să ajungă să filmeze în orașul Bucha, în apropiere de Kiev. Cei cinci jurnaliști, care se aflau în mașină în timpul atacului, susțin că a fost vorba despre soldați ruși aflați în recunoaștere.

Corespondentul Stuart Ramsay a fost împușcat în spate, iar operatorul Richie Mockler a primit mai multe gloanțe în vesta antiglonț pe care o purta. Echipa Sky News a fost evacuată înapoi în Marea Britanie.

Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News, Facebook și Instagram!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
436310903 6801597473275047 2085105743623441656 n jpg
ceapa verde adobesotck jpg
image png
bani  foto   Shutterstock jpg
Masina de spalat rufe jpg
zatun lac jpg
inaugurare jpeg 5 jpeg
furtuni ploi jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net